Σάββατο, 3 Ιανουαρίου 2015

Τοποθέτηση καψουλιών στα πλαίσια

Αυτή την εποχή που δεν έχει πολλές μελισσοκομικές εργασίες, είναι η πιο κατάλληλη για να ετοιμαστούν τα νέα πλαίσια των κυψελών μας.
Η πρώτη μας δουλειά σε ένα νέο πλαίσιο, πριν τη συρμάτωση,  είναι να περάσουμε τα καψούλια.

Αυτό μας επιτρέπει να τεντώνει καλύτερα το σύρμα πάνω στο πλαίσιο και επιπλέον να μην ανοίγει το ξύλο στα σημεία που "ζορίζεται" το σύρμα.

Πως τα βάζουμε τώρα ?

Τρόποι υπάρχουν πολλοί και όπως βολεύεται ο καθένας...

Εδώ θα περιγράψω έναν απλό τρόπο, που μου τον έδειξαν και εμένα, όταν χρειάστηκε να φτιάξω τα πρώτα δικά μου πλαίσια.

Για αρχή θα χρειαστούμε ...ένα ξύλινο  δοκάρι, λίγο φαρδύ στο πλάτος.
Ανάλογα με το μέγεθος και το χώρο που έχουμε για να το στηρίξουμε, βρίσκουμε και το ανάλογο ξύλο...
Όσο πιο μεγάλο το δοκάρι, τόσα πιο πολλά πλαίσια μπορούν να δουλευτούν παράλληλα.
Στηρίζουμε το ξύλο σε δυο σταθερά σημεία , όπου αυτό είναι δυνατό, φροντίζοντας να υπάρχει ελεύθερος χώρος για να μπορούν να περιστρέφονται τα πλαίσια γύρω από το δοκάρι.

Παίρνουμε μια βίδα 10-12 εκ. και με τροχό σιγά σιγά δημιουργούμε μια ακίδα στην άκρη, εκεί όπου πριν υπήρχαν οι βόλτες για το παξιμάδι.Αυτό θα είναι το εργαλείο που θα μας βοηθήσει στην τοποθέτηση των καψουλιών μας.

Στοιχίζουμε τα πλαίσια με την ίδια φορά   όλα πάνω στο δοκάρι (αφού τα περάσουμε πρώτα σαν ...κουλούρια στον πάσσαλο ) και αρχίζουμε γραμμικά να τοποθετούμε ένα-ένα τα καψούλια στη μύτη της βίδας και στη συνέχεια να τα πιέζουμε με το "εργαλείο"  που φτιάξαμε πάνω στις τρυπούλες του πλαισίου.Συνήθως με μια απλή πίεση με το χέρι μπαίνουν μέσα εύκολα.
Φροντίζουμε να έχουμε αρκετά καψούλια στο ένα μας χέρι και να τροφοδοτούμε συνέχεια τη μύτη του εργαλείου μας  με αυτά ώστε να μην χάνουμε χρόνο κατά την τοποθέτησή τους.

Σε περίπτωση που η τρύπα του ξύλου δεν είναι καλά ανοιγμένη, μπορούμε να κτυπήσουμε στοχευμένα με ένα μικρό σφυράκι τη βίδα ή πιο εύκολα μόνο με το σφυράκι προκειμένου να τοποθετηθούν σωστά όλα τα καψούλια μας.


Στη συνέχεια σπρώχνουμε όλα τα πλαίσια μαζί για να "πατήσουν" και οι υπόλοιπες τρύπες των πλαισίων πάνω στο δοκάρι και επαναλαμβάνουμε την ίδια
διαδικασία.Τέλος περιστρέφουμε ομαδικά τα πλαίσια πάνω στο δοκάρι τοποθετώντας  καψούλια και στην άλλη πλευρά των πλαισίων.

Μετά μια κίνηση, φέρνοντας κάθετο το δοκάρι μπορούμε εύκολα  να βγάλουμε ομαδικά τα έτοιμα πλέον πλαίσια και να τα πάμε για συρμάτωση.Σίγουρα υπάρχουν πιο πολύπλοκες συσκευές για αυτή τη δουλειά και ίσως να συντομεύουν κατά πολύ το χρόνο τοποθέτησης των καψουλιών στα πλαίσια, αλλά και με αυτό τον τρόπο η δουλειά γίνεται σχετικά γρήγορα αν συνηθίσουμε και τροφοδοτούμε την ακίδα με το καψούλι να βρίσκεται με τη  σωστή φορά  πάνω στα δάκτυλα του χεριού που κρατά τα καψούλια.


Επιπλέον, η "συσκευή" μας  κοστίζει σχεδόν...τίποτα.

Μια βίδα και ένα δοκάρι. 

Το γεγονός επίσης ότι η δουλειά γίνεται ομαδικά με τα πλαίσια, μας κάνει να κερδίζουμε χρόνο και είναι καλύτερα από το να τα βάζαμε ένα-ένα σε μια άλλου τύπου συσκευή.

Η επιλογή όμως είναι σεβαστή και το τι είναι καλύτερο για τον καθένα, το γνωρίζει μόνο ο ίδιος και αφού το δοκιμάσει πρώτα στην...πράξη.

3 σχόλια:

 1. Μαρία η πιο καλή σου πατέντα! Πως κόλλησες τη βίδα?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο συγκεκριμένος τρόπος δεν είναι δική μου ....ιδέα, γράφω ότι μου το έδειξαν και εμένα.
   Απλά έφτιαξα μια ίδια βίδα.Δεν υπάρχει κόλληση .
   Βρίσκεις μια μεγάλη βίδα 10-12 εκ. και πάνω σε ένα σταθερό τροχό (που κάνουν λείανση ή ακόνισμα) περιστρέφεις με προσοχή τη βίδα στην άκρη της, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο την ακίδα.
   Με την επαφή και περιστροφή της βίδας πάνω στον τροχό, λεπταίνει το μέταλλο και γίνεται η μύτη που μας χρειάζεται για να "πατήσει" το καψούλι.
   Θέλει μόνο προσοχή κατά το τρόχισμα για να μην έχουμε κάποιο ατύχημα, γιατί κοντράρει και φεύγουν ρινίσματα...

   Διαγραφή
  2. Μαρία νόμιζα πως ειναι δύο βίδες, μια μικρή μια μεγάλη και πως είχες φάει τα πάσα της μικρής. Σημασία έχει πως μας το κοινώνησες και ας μην είναι δική σου πατέντα. Τέτοιες ιδέες θα πρέπει όπως ορθά έπραξες να έρχονται στο φως.

   Διαγραφή