Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017

Καταπολέμηση βαρρόα με Οξαλικό οξύ σε γλυκερίνη με ταινίες - δοκιμαστική εφαρμογή...

Είναι γνωστό εδώ και καιρό, ότι το οξαλικό οξύ είναι μια καλή επιλογή για χειμωνιάτικη βιολογική θεραπεία όταν τα μελίσσια δεν έχουν καθόλου γόνο.

Για το καλοκαίρι όμως η χρήση του με τις μεθόδους εφαρμογής που γνωρίζαμε ως πρόσφατα, δεν ήταν ευνοϊκή...

Όμως μια επιστημονική εργασία που δημοσιεύτηκε το 2015 και αφορά πειραματισμούς που έγιναν στην Αργεντινή με χρήση οξαλικού σε γλυκερίνη αλλάζει τα δεδομένα.

Η θεραπεία γίνεται με  τοποθέτηση χάρτινων ταινιών μέσα στις κυψέλες οι οποίες έχουν εμποτιστεί με οξαλικό και φυτική γλυκερίνη.
Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να έχουμε δράση εναντίον της βαρρόα , ακόμα και 42 ημέρες μετά.

Μάλιστα στο τεύχος Μαρτίου-Απριλίου 2017 στη σελ.101 της Μελισσοκομικής Επιθεώρησης γίνεται αναλυτική αναφορά για αυτή τη νέα εφαρμογή του οξαλικού με τη γλυκερίνη.

Στο άρθρο αναφέρεται ότι η συγκεκριμένη θεραπευτική εφαρμογή  έχει επί μακρόν αποτελεσματικότητα, όμως το μεγαλύτερο ποσοστό πτώσης βαρρόα διατηρείται μέχρι και την τρίτη εβδομάδα εφαρμογής, μετά μειώνεται σημαντικά.

Με μια εφαρμογή οξαλικού με αυτό τον τρόπο και με παρουσία γόνου, αναφέρεται ότι η αποτελεσματικότητα μπορεί να φτάσει στο 90 % .

Η έρευνα επίσης αναφέρει ότι οι δοκιμές έγιναν σε θερμοκρασίες από -2 °C εως 42 ° C χωρίς να παρατηρηθεί κάποια αρνητική επίδραση ούτε στο πληθυσμό ούτε στο γόνο.

Ψάχνοντας λίγο το θέμα στο διαδίκτυο βρήκα αναφορές για αυτή τη θεραπεία στα ελληνικά εδώ  και ξενόγλωσσα  εδώ

 Με τη βοήθεια της google μετάφρασης μπορούμε να κατανοήσουμε σε γενικές γραμμές αυτά που αναφέρονται και να πάρουμε μια βασική ιδέα για αυτή τη  θεραπεία.

Διαβάζοντας όλα αυτά, σκέφτηκα να κάνω μια δοκιμαστική εφαρμογή, δεν παροτρύνω κανένα να το κάνει, απλά καταγράφω τη δοκιμαστική θεραπεία για όποιον ενδιαφέρεται...το γράφω για να μην έχουμε γρίνιες πάλι...

Προμηθεύτηκα εύκολα τα βασικά υλικά από το φαρμακείο του χωριού, μετά από παραγγελία. 


Στο άρθρο της μελισσοκομικής επιθεώρησης  αναφέρεται απλά  ως οξαλικό δεν διευκρινίζεται  αν πρέπει να  είναι διένυδρο ή όχι, στο ξένο site αναφέρει μόνο να έχει καθαρότητα >90%....

Η γλυκερίνη φυτική για τρόφιμα, το κόστος και για τα δυο σκευάσματα, γύρω στα 12 ευρώ.

Αναγράφεται ότι χρειάζονται χάρτινες ταινίες με πλάτος περίπου 3 cm.

Για το  μήκος βρήκα αναφορές από  35 - 45 cm, έβαλα μια λουρίδα χαρτιού πάνω σε ένα πλαίσιο κυψέλης και μου φάνηκε καλό στα 42 cm.

Το πάχος του χαρτονιού ήταν ένα θεματάκι, προτείνεται πάχος 1,5 - 2 mm, δεν κατάφερα όμως να βρω κάτι ανάλογο στο τοπικό βιβλιοπωλείο  και βολεύτηκα με ότι καλύτερο βρήκα...(μια γκιλοτίνα χαρτιού είναι μια καλή λύση για το κόψιμο, αν έχετε πολλά τεμάχια)

θα χρειαστούμε ένα θερμόμετρο... (στο ξένο site προτείνει να θερμάνουμε το μείγμα, στη μελισσοκομική αναφέρει απλή ανάδευση...)

και φυσικά... γαντάκια για προστασία.

Στις αναλογίες τώρα είχαμε τα εξής :

ξένο site :1 Kg γλυκερίνη με 600 gr οξαλικό

μελισσοκομική επιθεώρηση : 200 ml γλυκερίνη με 100 gr οξαλικό

( η γλυκερίνη δίνεται με μονάδα μέτρησης όγκου και το οξαλικό με μονάδα βάρους)

???????

θεώρησα ως πιο αξιόπιστη τη μελισσοκομική επιθεώρηση, ήταν και πιο χαλαρή η δόση για δοκιμαστική εφαρμογή, οπότε έκανα τους ανάλογους υπολογισμούς...
 Από το 1 κιλό γλυκερίνη που είχε το μπουκάλι σε βάρος, πήρα 700 ml σε όγκο και έμεινε μια ελαχιστότατη ποσότητα γλυκερίνης στο πάτο του μπουκαλιού, αυτή τη γλυκερίνη την  ανάμιξα με 350 gr οξαλικό, έτσι κράτησα την αναλογία 200 ml γλυκερίνη - 100 gr οξαλικό.

Δηλαδή, έβαλα 700 ml γλυκερίνη με 350 gr οξαλικό.

Σε μια κατσαρόλα ζεστάθηκε η γλυκερίνη στους 65° C, έγινε πιο ρευστή και διάφανη...προστέθηκε το οξαλικό...άρχισε το ανακάτεμα...το μείγμα έγινε παχύρρευστο και αδιάφανο.... 
έπεσε η θερμοκρασία...και βάζοντας το πάλι στη φωτιά ως τους 65° C έγινε πάλι διάφανο...Προσοχή στις αναθυμιάσεις και στη θερμοκρασία, ανεβαίνει γρήγορα.

Κατεβάζουμε έγκαιρα από τη φωτιά και προσθέτουμε τα χαρτόνια...έβαλα περίπου 50 τεμάχια...όταν μαλάκωσαν ελαφρώς , σκέπασα τη κατσαρόλα και την άφησα ήσυχη όλη τη νύκτα.Το επόμενο πρωινό ήταν έτσι...σαν βρασμένες...παπαρδέλες, δεν είχαν όμως απορροφήσει πλήρως τα υγρά, ίσως αν τα χαρτόνια ήταν πιο χοντρά να μην υπήρχαν καθόλου υγρά στη κατσαρόλα.

Μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε μέσα σε τάπερ ή πλαστικές σακούλες που κλείνουν αεροστεγώς.

Προτίμησα όμως να κάνω άμεση εφαρμογή εκείνο το πρωινό.Βάζουμε 4 ταινίες για κάθε δεκάρι μελίσσι, στις θέσεις 2,4,6 και 8  των πλαισίων
Το χαρτόνι ήταν αρκετά μαλακό ...συμπεριφερόταν σαν ...βρασμένο μακαρόνι και με δυσκόλεψε αρκετά, έπρεπε να ανοίγω το πλαίσιο για να μπορέσω να το τοποθετήσω σωστά, οπότε εσείς προσπαθήστε να βρείτε πραγματικά χοντρό χαρτόνι για να μην παιδευτείτε άδικα. 

Επίσης μερικά φύλλα λευκό χαρτί στο πάτο της κυψέλης είναι χρήσιμα και θα μας δείξουν τα αποτελέσματα της θεραπείας...

Στο άρθρο της μελισσοκομικής αναφέρει ότι αρκεί μια θεραπευτική εφαρμογή, στο ξένο site μιλάει και για μια δεύτερη εφαρμογή μετά από 15 ημέρες...

Βλέπουμε πρώτα τα αποτελέσματα και αποφασίζουμε μετά.

Μακάρι να είναι αλήθεια αυτά που γράφονται για τη χάρη του...23 σχόλια:

 1. Μαράκι καλημέρα. Μπράβο, μπράβο, ΜΠΡΑΒΟ!!! Μην ακούς τις Σειρήνες, κλείσε τα αυτιά σου με μελισσοκέρι... Αν θέλεις χοντρό χαρτόνι πες μου να σου στείλω από τον τοπικό συνεταιρισμό για τον πειραματισμό σου. Αν δεν έχει το mail μου πες μου να σου το στείλω. Είναι μοναδικό αυτό που κάνεις... ενώ όλοι οι υπόλοιποι απλά παρουσιάζουν κάτι που δεν είναι δικό τους εσύ το εφαρμόζεις και το παρουσιάζεις!
  Αν θέλεις άλλαξε το gm σε gr όπου είναι και το πιο ενδεδειγμένο γιατί πολλοί μπορούν να το μπερδέψουν με mg και ποιος τους ακούει...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα!Συνεχίσω να παρουσιάζω ότι κάνω, πιστεύοντας ότι η κοινοποίηση μιας πληροφορίας είναι κάτι καλό.
   Μετά, ο καθένας μπορεί να αξιοποιήσει αυτή τη πληροφορία με όποιο τρόπο θέλει...

   Σ΄ευχαριστώ πολύ για το χαρτόνι!
   Σίγουρα όμως θα βρω σε κάποιο κεντρικό βιβλιοπωλείο της Καλαμάτας, μην ταξιδεύουν άδικα τα χαρτιά Κρήτη- Μάνη.
   Πολύ καλή επίσης η διόρθωση για τη σωστή αναγραφή των γραμμαρίων, σημαντικό λάθος που μου διέφυγε, ευχαριστώ πολύ!

   Διαγραφή
  2. Ευχαριστούμε Μαρία. Αψογη περιγραφή. Ευχές.

   Διαγραφή
  3. Καλησπέρα Δημήτρη,
   απλή καταγραφή των δοκιμών μου κάνω, χαίρομαι όμως αν είναι χρήσιμα αυτά που γράφω.
   Η δοκιμή με τα χαρτόνια έγινε το καλοκαίρι, τώρα μετά το συνέδριο μελισσοκομίας που έγινε στα Γιάννενα, υπάρχουν νεότερες εκδοχές της θεραπείας με χρήση βετέξ.
   Περισσότερες πληροφορίες στον ακόλουθο σύνδεσμο w.daskaloi-melissokomias.gr/erevnes-peiramata/101-oksaliko-oksy-me-glykerini-gia-tin-katapolemisi-tis-varroa

   Διαγραφή
 2. Καλησπερα !!!
  Εχει ενδιαφερον να μας πεις τι αποτελεσματα ειχες. Στα μαγαζια μελισσοκομικων ειδων πωλειται στυποχαρτο σε φυλλα ή κομμενο σε λωριδες για αυτες τις χρησεις. Φανταζομαι θα απορροφα ταχυτερα και μεγαλυτερη ποσοτητα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γεια !!!
   Αποτελέσματα δεν έχω ακόμα, μόλις χθες έκανα την εφαρμογή...
   Πράγματι το στυπόχαρτο θα πρέπει να απορροφά καλύτερα, αλλά δεν ξέρω αν βολεύει στη τοποθέτηση, χρειάζεται κάτι σχετικά άκαμπτο ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί εύκολα σε κάθετη θέση ανάμεσα στα πλαίσια.Ευχαριστώ για το σχόλιο.

   Διαγραφή
 3. Σε μια πρόχειρη δοκιμη που έκανα οξαλικο και γλυκερίνη δεν είχα καλα αποτελεσματα. Θα κανω κι άλλες δοκιμες βέβαια τωρα τον αύγουστο. Επίσης εχω δει σε ξένες χωρες πως εφαρμόζουν το παραπανω μίγμα και σε πετσετες χαρτιου πανω απ τα τελαρα, οι μελισσες μασανε και προσπαθουν να τις πεταξουν εκτός κυψέλης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πολύ χρήσιμη η πληροφορία για τα όχι καλά αποτελέσματα στη δοκιμή που έκανες!
   Ίσως όμως να οφείλεται σε παράγοντες που δεν ταυτίζονται με την αρχική έρευνα που έγινε στην Αργεντινή ή κάτι άλλο που αγνοούμε...
   Τι μείγμα οξαλικό με γλυκερίνη δοκίμασες και με ποιο τρόπο ?

   Διαγραφή
  2. Το οτι δεν είχα αποτελεσμα είναι απλα προσωπική εκτίμηση, κατι ίσως να μην εκανα καλα και χρειαζονται κι αλλες δοκιμες. Σε καποια μελισσια που το χειμώνα είχαν δεχτεί θεραπεία με οξαλικό με ενστάλαξη και προληπτική με φλουμεθρίνη-ταινίες την άνοιξη, δοκιμασα τέλη Μαϊου οξαλικο με γλυκερίνη (200ml γλυκερ.+100g Ο.Ο.) σε χαρτόνια και τα τοποθετησα όπως κι εσυ τα στυπόχαρτα. Τωρα τον Αυγουστο που υπαρχει βαρρόα θα δοκιμασω ξανα.

   Διαγραφή
 4. Καλησπερα !σκεφτομαι και εγω να εφαρρμοσω την μεθοδο αυτη!αλλα ειμαι μεταξυ θυμολης και οξαλικου!καλα αποτελεσματα ευχομαι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Επίσης καλησπέρα!
   Γενικά αναφέρεται στις έρευνες ότι έχει καλά αποτελέσματα, στη πράξη όμως τώρα διαβάζω ότι μπορεί να μην είναι ακριβώς έτσι, ίσως να χρειάζεται να τηρηθούν σχολαστικά κάποιοι παράμετροι και συνθήκες εφαρμογής...
   Σίγουρα όμως μια προσωπική δοκιμή θα αποδείξει αν είναι πραγματικά καλό για τα ελληνικά δεδομένα.

   Καλή τύχη!

   Διαγραφή
  2. Γεια, ξέχασα να αναφέρω ότι θέλει προσοχή στη χρήση θυμόλης και το τρόπο εφαρμογής της, την εποχή που υπάρχει ζέστη, μπορεί να υπάρξουν απώλειες στις μέλισσες...

   Διαγραφή
 5. Αναλυτικότατη, με εύστοχες και λεπτομερείς παρατηρήσεις, μας είχαν λείψει τα μελισσοκομικά ποστ σου, καλή δύναμη και καλή συνέχεια !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ πολύ!
   Προσπαθώ όταν παρουσιάζω κάτι, να το περιγράφω όσο πιο απλά και κατανοητά γίνεται και πραγματικά χαίρομαι όταν διαβάζω ότι αρέσει αυτό...
   Ζητώ "συγνώμη" που δεν έχω περισσότερα μελισσοκομικά θέματα, αλλά γράφω μελισσοκομικά μόνο όταν έχω κάτι "φρέσκο" να παρουσιάσω.
   Στα ενδιάμεσα διαλείμματα όμως βάζω διάφορα θεματάκια που καλύπτουν όοοολα τα γούστα, έτσι για ποικιλία!!!

   Διαγραφή
 6. Καλημερα.
  Η μεθοδος επηρεάζει την ποιοτητα του παραγομενου μελιου ?
  Μηπως πρεπει να υπαρξουν καποιοι περιορισμοι ως προς τον χρονο εφαρμογης ?

  Ευχαριστω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα,
   στο κείμενο που δημοσιεύθηκε στη μελισσοκομική επιθεώρηση για αυτή τη μέθοδο χρήσης του οξαλικού, δεν αναφέρεται κάτι αρνητικό γ΄αυτό το θέμα...

   Το οξαλικό οξύ γνωρίζουμε ότι επιτρέπεται στη βιολογική μελισσοκομία, το συναντάμε ευρύτατα στο φυτικό βασίλειο, περισσότερες πληροφορίες στον ακόλουθο σύνδεσμο : https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%B9%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%B4%CE%B9%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CE%BF%CE%BE%CF%8D
   H γλυκερίνη είναι φυτική, κατάλληλη για τρόφιμα, οπότε δεν υπάρχει κάποιο "επικίνδυνο" συστατικό σε αυτό το μείγμα θεραπείας, τουλάχιστον δεν περιέχει κάποια άγνωστη βλαβερή ουσία.
   Στο ξένο site αναφέρουν ότι κάνουν αρκετές εφαρμογές μέσα στη χρονιά, στη μελισσοκομική επιθεώρηση αναφέρει μόνο μία...
   Σίγουρα όμως όσο "ακίνδυνη" και να είναι μια θεραπεία, καλό είναι να γίνεται πάντα μετά το τρύγο του μελιού, έτσι θα υπάρχει μια ασφαλιστική δικλίδα για τη ποιότητα του παραγόμενο μελιού.

   Δεν γνωρίζω κάτι περισσότερο για το θέμα, τουλάχιστον αυτή τη χρονική στιγμή, αν προκύψει κάποια πιο σχετική μελέτη στο μέλλον, θα αναφερθώ σχετικά.

   Να έχετε γερά μελίσσια και καλά μέλια!

   Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

   Διαγραφή
  3. Σε κατάστημα μελισσοκομικών ειδών στην είσοδο της Καλαμάτας έχει το χαρτόνι που χρειάζεσαι. Μπράβο για την πρωτοβουλία σου! Περιμένω αποτελέσματα για να την δοκιμάσω.

   Διαγραφή
  4. Καλημέρα, βρήκα χοντρό χαρτόνι τελικά σε μια εταιρία εμπορίας χαρτικών στο κέντρο της πόλης, ευχαριστώ πολύ όμως για την πληροφορία με το μελισσοκομικό κατάστημα.
   Για τα αποτελέσματα τώρα, δεν μπορώ να δώσω μια σίγουρη απάντηση...
   Βρήκα πεσμένες βαρρόα μετά τη θεραπεία, λιγότερες όμως από όσες έβρισκα όταν έκανα θεραπεία το χειμώνα με ενστάλαξη οξαλικού.
   Ίσως αν τα χαρτόνια ήταν πιο κατάλληλα και συγκρατούσαν περισσότερο υγρό να είχα καλύτερα αποτελέσματα.
   Οπτικά πάντως μετά τη θεραπεία με γυμνό μάτι είδα εως 2 βαρρόα ανά κυψέλη ή μια ή και καμία.
   Βέβαια αν βλέπουμε μόνο μια -δυο, σίγουρα υπάρχουν περισσότερες που δεν μπορούμε να τις δούμε.
   Σε σχόλιο μελισσοκόμου που δοκίμασε τη θεραπεία, διάβασα ότι είχε πτώση βαρρόα, αλλά μετά όταν έκανε και χημική θεραπεία, είχε επιπλέον πτώση βαρρόα...
   Οπότε σίγουρα κάνει για ξελάφρωμα το καλοκαίρι, αλλά ίσως χρειάζονται κάποιες επιπλέον δοκιμές για να βρεθεί ο σωστός τρόπος σε αναλογίες και η καταλληλότερη εφαρμογή για τα ελληνικά δεδομένα.

   Διαγραφή
 7. Ευχαριστώ για την απάντηση. Το χαρτόνι που προτείνω είναι 2 mm. Το πιο λεπτό χαρτόνι περιέχει μικρότερη ποσότητα υγρού. Ίσως γι αυτό να μην εξοντώθηκαν πολλά βαρρόα. Επίσης το χειμώνα λογικά θα είχες περισσότερα βαρρόα. Θα το εφαρμόσω με χοντρό χαρτόνι και θα ενημερώσω σχετικά. Καλημέρα στην όμορφη Μάνη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Απαντήσεις
  1. Καλή ερώτηση!
   Με τον τρόπο που το δοκίμασα, με τα λεπτά χαρτόνια, δεν είχα σημαντική πτώση βαρρόα.
   Έκτοτε δεν έχω καταφέρει να κάνω δεύτερη δοκιμή, λόγω θεμάτων υγείας που έχω το τελευταίο διάστημα με τη μητέρα μου...
   Συνάδελφος μελισσοκόμος της περιοχής μου, με πληροφόρησε ότι άλλος μελισσοκόμος από την Καλαμάτα που το δοκίμασε με χοντρά χαρτόνια, είναι ενθουσιασμένος με τα αποτελέσματα.
   Αναμένω τη δεύτερη προσωπική δοκιμή για τελικά συμπεράσματα...

   Διαγραφή