Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017

Παραγωγή φρέσκου ελληνικού ελαίου από ...αβοκάντο στη Μάνη

Τι γίνεται όταν η γνώση τριών γενεών στη παραγωγή ελαιολάδου, συνδυάζεται με το όραμα και τη δημιουργικότητα των νέων ανθρώπων ?

Ποιο είναι το αποτέλεσμα όταν ένα ελαιοτριβείο στη Μάνη δοκιμάζει μια διαφορετική παραγωγή, αντί να ρίξει ελιές στα μηχανήματα του, βάζει και αλέθει φρέσκα...αβοκάντο και αντί να βγάλει ελαιόλαδο, παράγει εξαιρετικό ελληνικό..."αβοκαντόλαδο"!!

Το αποτέλεσμα είναι να το "πιεις" στο ποτήρι...






έντονο χρώμα, πλούσιο άρωμα, ένας θησαυρός υγείας για το σώμα, τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά.

Οι δοκιμές και η αναζήτηση για το εγχείρημα είχαν αρχίσει από καιρό, πρόσφατα όμως ολοκληρώθηκαν  και οι τυπικές διαδικασίες, οπότε η παραγωγή  φρέσκου ελληνικού ελαίου από αβοκάντο στη Μάνη είναι  πια γεγονός.

Αβοκάντο για αυτή τη ποσότητα παραγωγής δεν υπάρχουν φυσικά στη Μάνη, οπότε αναζητήθηκαν στο νησί της Κρήτης όπου ανθεί η καλλιέργεια τους εδώ και αρκετό καιρό.




Μερικές δεκάδες κιλά, όμορφα, ελληνικά αβοκάντο...



θα μπορούσαν κάλλιστα να φαγωθούν με λίγο λεμόνι σε μια πράσινη σαλάτα...




όμως αφού έκαναν πρώτα ένα μπανάκι με δροσερό νερό...



και αφαιρέθηκαν μερικά κουκούτσια για μελλοντική φύτευση,




πήγαν για πολτοποίηση ...





και μάλαξη μέσα σε ανοξείδωτες δεξαμενές όπως γίνεται και με το καρπό της ελιάς, η διαδικασία είναι παρόμοια...


μόνο που στο ταμπελάκι  του μαλακτήρα, αντί να γράφει το όνομα του εκάστοτε ελαιοπαραγωγού έγραφε ...



οι θερμοκρασίες επεξεργασίας κρατήθηκαν χαμηλά για να παραχθεί ποιοτικό προϊόν ψυχρής έκθλιψης... 




 επίσης όλη η αλυσίδα παραγωγής είναι πιστοποιημένη και εξοπλισμένη με κατάλληλα εγκεκριμένα υλικά για επεξεργασία τροφίμων...

  
ο εξοπλισμός των μηχανημάτων είναι σύμφωνα με την τελευταία τεχνολογία...






οπότε, σύντομα φάνηκαν οι πρώτες σταγόνες ελαίου αβοκάντο στο αρχικό επίπεδο επεξεργασίας...


στο τελικό στάδιο, μετά το πέρασμα και από τη φυγοκέντριση του διαχωριστήρα, έχουμε ακόμα πιο καθαρό προϊόν...





με έντονο πράσινο χρώμα...που μπερδεύει το μάτι και μπορεί να πιστέψεις ότι είναι ελαιόλαδο...


ανάλογα με το φωτισμό, το χρώμα μεταβάλλεται...




το άρωμα όμως, δεν έχει καμιά σχέση με ελαιόλαδο, μυρίζει...σκέτο αβοκάντο.

Μόνο!!

Στο τέλος έγινε μέτρηση και για την οξύτητα του...





και μπήκε σε ποτηράκι προς...θαυμασμό των οφθαλμών...


και της γεύσης, η οποία είναι εύγευστη, φρουτένια και αρωματική.

Η υφή που αφήνει στο χέρι μετά το τεστ για την ελαστικότητα που έχει η δομή του, είναι πολύ ευχάριστη...




Τα χέρια απορροφούν πολύ γρήγορα και ευχάριστα το λάδι, χωρίς ίχνη έντονης λιπαρότητας, το δέρμα γίνεται απαλό και μαλακό.

Το λάδι από αβοκάντο είναι πολύ ενυδατικό, επουλωτικό και απαλείφει καφέ κηλίδες και ρυτίδες που τυχόν υπάρχουν στο δέρμα μας, συνίσταται για χρήση στο πρόσωπο όσο και σε ολόκληρο το σώμα, επίσης είναι εξαιρετικό και για τα μαλλιά.

Δεν έχει όμως μόνο καλλυντικές ιδιότητες, είναι μια εξαιρετική τροφή που βοηθά στη μείωση της κακής χοληστερόλης, των φλεγμονών, βοηθά τη καρδιά, τα μάτια, τη πίεση, τις αρθρώσεις,  έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, διαθέτει και τα 18 αμινοξέα για τη σύνθεση πρωτεϊνών, ω-3, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, πλήθος άλλων βιταμινών και στοιχείων που προστατεύουν από την οξείδωση   των ελεύθερων ριζών...είναι μια θαυμάσια  "υπερτροφή".

Για πιο αναλυτική ενημέρωση σχετικά με το αβοκάντο και τα οφέλη που έχει στον ανθρώπινο οργανισμό, μπορείτε να δείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο εδώ

Επίσης  εδώ μπορείτε να διαβάσετε για τα οφέλη του ελαίου από αβοκάντο για την επιδερμίδα.

Η παραγωγή αυτού του λαδιού έγινε με προσωπική αναζήτηση και όραμα από το γιο του μεγαλύτερου  αδελφού μου.

Ξεκίνησε αγοράζοντας έλαιο αβοκάντο για δοκιμή από το εξωτερικό μέσω e-bay (ορυκτέλαιο  θύμιζε τότε, η γεύση του εισαγόμενου λαδιού στη πρώτη δοκιμή) συνέχισε μελετώντας το τρόπο παραγωγής  κάνοντας δοκιμές, ώσπου στο τέλος κατάφερε να παράξει ένα ελληνικό λάδι αβοκάντο που μυρίζει πανέμορφα και είναι υπέροχο στη γεύση...γιατί απλά είναι ...φρέσκο!!

Αισθάνομαι πολύ όμορφα που παρουσιάζω το αποτέλεσμα της δημιουργικής του αναζήτησης και προσπάθειας.

Μια προσπάθεια που εξελίσσει το παραδοσιακό οικογενειακό ελαιοτριβείο και το οδηγεί σε νέα πεδία δραστηριοτήτων και εφαρμογών.

Διατίθεται σε σκούρες γυάλινες συσκευασίες των 50 ml και 100ml για να διατηρούνται αναλλοίωτα όλα τα συστατικά του.
 Περισσότερες πληροφορίες :

Ιωάννης Βαλαβάνης, τηλ.6974146113 
e-mail: jiannisval@hotmail.com

Άγιος Νικόλαος Μεσσηνίας  
Δυτική Μάνη
τκ. 24022





12 σχόλια:

  1. Εξαιρετικό! Τρομερά ενδιαφέρον! Μπράβο τους για την υπέροχη ιδέα!Με τέτοιες ιδέες ίσως τα ελαιοτριβεία καταφέρουν να λειτουργούν περισσότερο καιρό αλέθοντας και άλλους καρπούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, ακριβώς αυτό είναι το σκεπτικό Μανώλη.

      Με αυτή τη προσπάθεια αξιοποιούνται τα μηχανήματα του ελαιοτριβείου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά και παράγεται ένα εξαιρετικό νέο ελληνικό προϊόν.
      Μακάρι να τύχει της αναγνώρισης που του αξίζει...

      Διαγραφή
  2. Μ Π Ρ Α Β Ο ! ! ! !
    ΑΝΤΕ ΚΑΙΡΟς ΗΤΑΝ ! ! !
    ΤΟΣΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΔΟΣΑΝΕ ! !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο για την ιδέα και τη προσπάθεια !!
      Μόλις τώρα όμως ξεκινάνε όλα...

      Διαγραφή
  3. Μόνο θετικά τα σχόλια , ένα μεγάλο μπράβο σε ολους σας και καλή συνέχεια σε αυτό που κάνετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε πολύ, ευχόμαστε όλοι ότι καλύτερο!

      Διαγραφή

  4. Μπράβο ρε Γιάννη, το είπες και το έκανες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι είναι πραγματικότητα, έφτιαξε "αβοκαντόλαδο" στη Μάνη !!

      Διαγραφή
  5. Εξαιρετικά ! Βασικά δεν γνώριζα ότι μπορεί να υπάρξει και "άλλο" λάδι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το μανιάτικο ελαιόλαδο είναι εξαιρετικό και δεν... αμφισβητείται βέβαια σε καμία περίπτωση Νικόλα!

      Απλά αξιοποιούνται τα μηχανήματα του ελαιοτριβείου και για άλλες παραγωγές, όπως είναι του αβοκάντο, που είναι επίσης υπέροχο από διατροφική άποψη και μπορεί να παραχθεί έλαιο από τον καρπό του για πολλαπλές χρήσεις...

      Διαγραφή
  6. Πάνω που ήθελα να φυτέψω αρωματικά φυτά στο μελισσοκομείο μου ανεβάζεις αυτό το άρθρο και με βάζεις σε σκέψεις να ακυρώσω έναν προγραμματισμό 3 ετών... Μπράβο στον Γιάννη όχι μόνο για το όραμα του. Ζούμε στη χώρα των οραμάτων. Πάσχουμε στην υλοποίηση. Οπότε διπλό το μπράβο σε αυτόν που τολμά.
    Λόγω του ότι είμαι ανθρωπος που βλέπει τα πράγματα από τη θετική τους σκοπιά και καμιά φορά ανάποδα, αν αντιστρέψεις την πρώτη φωτογραφία και το λάδι έρθει προς τα πάνω θα παρατηρήσεις πως ως φόντο τα δέντρα σχηματίζουν μια πόλη με ουρανοξύστες. Μήπως να το σκεφτείτε για εξαγωγές; Εγώ πάντως σας το εύχομαι μέσα από την καρδιά μου. Από χρώμα σκίζει, θα ήθελα να το δοκιμάσω σε καμιά σαλατούλα μιας και είμαι σε διατροφή. Και εις ανώτερα. Εύγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρχικά, ευχαριστούμε θερμά ...οικογενειακώς!

      Κατά δεύτερον, τα μελισσοκομικά φυτά είναι πολύ χρήσιμα για τις μέλισσες, για το αβοκάντο δεν γνωρίζω, ξέρω μόνο ότι θέλει αρκετό νερό και δεν του αρέσει ο αέρας...
      Αν η περιοχή που σκέφτεσαι να κάνεις φύτευση είναι ευνοϊκή, τότε γιατί όχι, να φυτεύσεις αβοκάντο!

      Εξάλλου στη Κρήτη έχετε ήδη μεγάλο πλεονέκτημα στη καλλιέργεια του και νομίζω ότι εκεί έχουν ήδη γίνει προσπάθειες για τη παραγωγή ελαίου από αβοκάντο...

      Το εγχείρημα βρίσκεται στο ξεκίνημά του, η βασική πρόθεση ήταν να αξιοποιηθεί ο εξοπλισμός του ελαιοτριβείου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εκτός περιόδου ελαιοσυγκομιδής, το αβοκάντο ήταν μια καλή επιλογή.
      Ο χρόνος, η προσφορά και η ζήτηση, μαζί με τις αντικειμενικές δυσκολίες που θα προκύψουν, θα καθορίσουν την όλη εξέλιξη.

      Ευχή όλων μας φυσικά είναι να έχει συνέχεια η προσπάθεια με το αβοκάντο και καλή εξέλιξη...

      Διαγραφή