Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Το πρώτο άνοιγμα των κυψελών το 2015 για επάρκεια τροφής και παρατηρήσεις μετά τη θεραπεία για βαρρόα...

Οι μέλισσες μας ξεχειμωνιάζουν δίπλα στη θάλασσα και συνήθως δεν έχουν θέματα με τη χειμερινή τροφή τους, αλλά το τελευταίο διάστημα λόγω της κακοκαιρίας που έκανε, ανησύχησα μήπως έχουν ξεμείνει από φαγητό...




Χιόνια έχουμε μόνο στις κορυφές των βουνών που μας περιβάλουν, 





το κρύο όμως φτάνει μέχρι τη θάλασσα παρόλο τον ήλιο που έχει στον ουρανό.
 Βέβαια εδώ κάτω στα νότια δεν είναι σαν την Κοζάνη, αλλά εμείς έχουμε μάθει σε πιο απαλές θερμοκρασίες και τα μελίσσια μας το ίδιο...

Οπότε περίμενα να ανέβει ο ήλιος ψηλά στον ουρανό, για να υπάρχει όσο το δυνατό περισσότερη ζέστη και πήγα για ένα σύντομο έλεγχο στις κυψέλες, προσπαθώντας να τις ενοχλήσω όσο λιγότερο ήταν δυνατό.

Ήθελα να δω αν υπάρχει ακόμα βανίλια και όπου χρειαζόταν να συμπληρώσω εκ νέου.

Επιπλέον διαβάζοντας  αναρτήσεις για απώλειες μελισσών μετά τη θεραπεία με οξαλικό οξύ, ήθελα να δω και τη συνολική κατάσταση που βρίσκονταν, γιατί είχα κάνει μια τέτοια θεραπεία περίπου πριν από 3 εβδομάδες ... 

Από έλλειψη βανίλιας δεν είχαμε πρόβλημα, υπήρχε επάρκεια, αν και είχε κάπως πετρώσει και δεν μπορούσαν να την  πάρουν με ευκολία οι μέλισσες, τη μούσκεψα με ένα ψεκαστηράκι με λίγο νερό και ελπίζω να βοήθησα λίγο το έργο τους.

Βαρρόα ψόφια κάτω από τη κινητή βάση της κυψέλης υπήρχαν πολλά μαζί με διάφορα άλλα σκουπιδάκια  που είχαν...καιρό να καθαριστούν.

Οι πληθυσμοί μέσα στις κυψέλες, είχαν μεγάλες διακυμάνσεις μεταξύ τους.

Μεγάλες διακυμάνσεις βέβαια είχαν και πριν, γιατί υπάρχουν πολλές παραφυάδες σε ανάπτυξη στο μελισσοκομείο από την προηγούμενη χρονιά μαζί με δεκάρες κυψέλες.

Υπάρχει μείωση του πληθυσμού σε κάποιες,


 αλλά δεν μπορώ να το αποδώσω στη θεραπεία με το οξαλικό γιατί και πριν τη θεραπεία είχα απώλειες σε κάποιες κυψέλες και ειδικά  μια παραφυάδα λίγων πλαισίων δεν είναι εύκολο να βγάλει το χειμώνα χωρίς απώλειες...

Σε όλες έκανα αναλογικά την ίδια θεραπεία και δεν παρουσιάζουν αναλογικά την ίδια μείωση πληθυσμού.

Υπάρχουν μικρές παραφυάδες που δείχνουν να κρατούν το πληθυσμό τους, 


ενώ άλλες μεγαλύτερες έχουν αναλογικά μεγαλύτερες απώλειες, ενώ λογικά δεν θα έπρεπε λόγω μεγέθους.

Μάλλον είναι αθροιστικό το πρόβλημα που έχουν και θα εκδηλωνόταν έτσι και αλλιώς. 

Καμία θεραπεία εξάλλου όσο και ήπια να είναι, δεν μπορεί να εγγυηθεί μηδενικές παράπλευρες απώλειες.

Αν τα βαρρόα που βρέθηκαν στο πάτο της κυψέλης παρέμεναν στις πλάτες των μελισσών και δεν γινόταν θεραπεία, η κυψέλη θα κατέρρεε  αργά ή γρήγορα από αυτό το λόγο...

Μπρος γκρεμός και πίσω...ρέμα.

Τώρα αν είναι αλήθεια αυτά που γράφονται στα διάφορα blog, ότι το διένυδρο οξαλικό μπερδεύεται με  το άνυδρο και γίνεται θεραπεία με λάθος δόση ή η εκτίμηση με το μάτι για 5 ml ανά πλαίσιο δεν γίνεται πάντα σωστά...δεν μπορώ να πω τίποτα πλέον.

Η....νεκροψία θα δείξει. 

Για όποιο λόγο και να έχουν μια κάποια υστέρηση οι κυψέλες, έξω έχει αρκετή ξινήθρα και αργότερα θα γίνει θεραπεία με θυμόλη για τη νοζεμίαση μαζί με τη διεγερτική τροφοδοσία.
Σιγά- σιγά θα αρχίσει να γεννά και η βασίλισσα, οπότε πιστεύω ότι οι όποιες απώλειες υπάρχουν ...θα αποκατασταθούν σύντομα. 

Ενδεχομένως βέβαια να χαθούν και κάποιες, ιδιαίτερα οι πολύ μικρές που έχουν μείνει ...μια χούφτα μέλισσες και αυτό στο πρόγραμμα είναι.

- Ποιος είπε  ότι η μελισσοκομία είναι μια εύκολη υπόθεση ? 

- Η τηλεόραση μήπως ?

Ψέματα λέει !






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου