Σάββατο, 24 Ιανουαρίου 2015

Μια βασίλισσα γεννάει...

Σε πρόσφατη επιθεώρηση είχα τη τιμή μια βασίλισσα να μου κάνει τη χάρη να τη φωτογραφίσω, την ώρα που γεννούσε  στα κελιά του πλαισίου.
Με αφορμή αυτό το φωτογραφικό υλικό, σκέφτηκα να γράψω μερικά πράγματα για την ωοτοκία της βασίλισσας... 

Το πιο σημαντικό στοιχείο μέσα σε μια κυψέλη είναι η βασίλισσα και ένα από τα ποιο σημαντικά στοιχεία για μια βασίλισσα, είναι η ικανότητα που έχει να γεννά αυγά.Πολλά είναι τα χαρακτηριστικά που μας ενδιαφέρουν να μεταφέρει η βασίλισσα στους απογόνους της (αντοχή στις ασθένειες, καθαριότητα, να  μην έχει τάση για  σμηνουργία κ.ά ) αλλά το σημαντικότερο είναι να μπορεί να έχει υψηλούς ρυθμούς ωοτοκίας...

Μια βασίλισσα μπορεί να γεννήσει μέχρι και 1.500 με 2.000 αυγά την ημέρα και έως 200.000 αυγά το χρόνο.

 Η γονιμότητα της βασίλισσας εξαρτάται από την ποσότητα του σπέρματος που έχει αποθηκεύσει στη σπερματοθήκη της και  το οποίο συνέλεξε κατά τις συνευρέσεις της με τους... διάφορους κηφήνες κατά τη γαμήλια πτήση που έκανε στο ουρανό, μετά την παρθενική της έξοδο από την κυψέλη.  

Η ωοτοκία ξεκινά από το κέντρο της φωλιάς και από το κέντρο της κηρήθρας προς τα έξω.

Η βασίλισσα θα βάλει πρώτα το κεφάλι της μέσα σε κάθε κελί, θα το επιθεωρήσει και μετά...θα γεννήσει.Φυσιολογικά γεννά από ένα αυγό σε κάθε κελί.Όταν υπάρχουν περισσότερα από ένα αυγά μέσα σε ένα κελί, τότε  αυτό σημαίνει ή ότι η βασίλισσα είναι μεγάλη σε ηλικία, ή ότι υπάρχουν ωοτόκες   εργάτριες.

Το αυγό είναι λευκού γυαλιστερού χρώματος με διαστάσεις 1,5χ0,5 mm και στερεώνεται στο κέντρο του κελιού με μια κολλώδη έκκριση, ενώ αντίθετα το αυγό  των εργατριών, κολλά στα τοιχώματα  του κελιού γιατί το σώμα της εργάτριας ...δεν μπορεί να φτάσει στο βάθος που μπορεί να φτάσει μιας βασίλισσας...Η βασίλισσα αναγνωρίζει το μέγεθος των κελιών με το μπροστινό ζευγάρι ποδιών της (τα κελιά των κηφήνων είναι μεγαλύτερα από αυτά των εργατριών ).

Έτσι όταν η βασίλισσα γεννά σε κελί όπου θα γεννηθεί εργάτρια, μια αντανακλαστική κίνηση συσπά τη βαλβίδα που βρίσκεται στον αγωγό της σπερματοθήκης και έτσι ελευθερώνεται μια ελάχιστη ποσότητα σπέρματος μαζί με το αυγό, έτσι από αυτό το γονιμοποιημένο αυγό θα γεννηθεί ένα θηλυκό άτομο που θα έχει ένα ζεύγος διαφορετικών χρωμοσωμάτων, δηλαδή θα είναι διπλοειδή, θα φέρει δηλαδή και τα χαρακτηριστικά της μαμάς- βασίλισσας, αλλά και τα χαρακτηριστικά του μπαμπά- κηφήνα που γονιμοποίησε το συγκεκριμένο αυγό.

Για το λόγο αυτό, μέσα σε μια κυψέλη οι εργάτριες έχουν όλες την ίδια μητέρα- βασίλισσα, αλλά όχι απαραίτητα και τον ....ίδιο πατέρα, εξαρτάται από ποιο σπέρμα κηφήνα έτυχε να δημιουργηθούν  κατά την ώρα της ωοτοκίας και φυσικά με τι ράτσα  κηφήνες ...πήγε η μαμά τους, γι'αυτό βλέπουμε ένα σωρό διαφορετικές μέλισσες μέσα στην ίδια κυψέλη...


Στην αντίθετη περίπτωση, το απλοειδές αυγό δίνει αναγκαστικά αρσενικό άτομο ( είναι η περίπτωση των αγονιμοποίητων αυγών που γεννά η βασίλισσα και οι ωοτόκες εργάτριες).

Έτσι όταν η βασίλισσα γεννά σε ένα κηφηνοκέλι, (είναι μεγαλύτερο σε μέγεθος), δεν πιέζεται η βαλβίδα που βρίσκεται στη σπερματοθήκη της, δεν έχουμε σπέρμα , άρα έχουμε ένα αγονιμοποίητο αυγό και άρα ένας νέος κηφήνας θα γεννηθεί σε 24 ημέρες μετά τη γέννηση του αυγού στο συγκεκριμένο κελί... 

Όλα αυτά τα κάνει η βασίλισσα μας με εντατικούς ρυθμούς τον πρώτο και δεύτερο χρόνο της ζωής της, μετά η απόδοσή της συνήθως μειώνεται και εμείς αν θέλουμε να κρατήσουμε ψηλά τη παραγωγικότητα της κυψέλης μας, θα πρέπει ...να την αντικαταστήσουμε  έγκαιρα.
Πολλές φορές μάλιστα το κάνουν και οι ίδιες οι μέλισσες, όταν κρίνουν αυτές ότι η βασίλισσα τους δεν αποδίδει...όπως θα έπρεπε... 

Ζήτω λοιπόν η νέα βασίλισσα...κανείς δεν είναι αναντικατάστατος!

Τι ωραία θα ήταν να "δούλευαν" και οι άνθρωποι με τέτοια συστήματα ...αξιολόγησης στη διακυβέρνησή τους....  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου