Κάνοντας μια μικρή ανάπαυλα από τα μελισσοκομικά, σήμερα έχει συνταγή για νόστιμα παξιμαδάκια λαδιού.
Μανιάτικα με ...ελαιόλαδο φυσικά!
Αν θέλετε ( έτσι θα γίνουν και πιο νόστιμα) μπορείτε να αναμίξετε διάφορα αλεύρια μεταξύ τους, για όλες τις χρήσεις μαζί με ολικής κ.τ.λ....
Επίσης μπορείτε να τα κάνετε με μαγιά ή με προζύμι ή ακόμα και με τα δυο μαζί.
Τη τελευταία φορά που τα έφτιαξα, έκανα μια μίξη, μαγιά ...σαν προζύμι.
Στη πράξη λοιπόν.
Βάζουμε την ανάλογη μαγιά, σύμφωνα με το αλεύρι που έχουμε...
και προσθέτουμε χλιαρό νερό, φτιάχνοντας μια μαλακή ζύμη.
Αφήνουμε σε ζεστό μέρος σκεπασμένη, να διπλασιαστεί σε όγκο για όση ώρα χρειάζεται.
Φτιάχνουμε το μείγμα των αλευριών μας και προσθέτουμε ελαιόλαδο σε αναλογία, μια κούπα τσαγιού λάδι για κάθε κιλό αλεύρι που θα βάλουμε στο σύνολο.
"Τρίβουμε" το αλεύρι να ενωθεί καλά με το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε και το "προζύμι" που φτιάξαμε όταν έχει διπλασιαστεί σε όγκο,
αλλά βάζουμε και επιπλέον μαγιά για το αλεύρι που έχουμε ενώσει με το λάδι, αφού τη διαλύσουμε πρώτα σε λίγο χλιαρό νερό.
Τέλος προσθέτουμε κατά βούληση, (όσο έντονη θέλουμε τη γεύση τους ) τριμμένη κανέλα, γαρύφαλλο και σουσάμι.
Αλάτι προσθέτουμε διαλυμένο σε λίγο νερό μια κουταλιά της σούπας για κάθε κιλό αλεύρι που βάλαμε στο σύνολο και τα ζυμώνουμε όλα μαζί.
Φτιάχνουμε μια ζύμη σχετικά σφιχτή όπως του ψωμιού, προσθέτοντας όσο χλιαρό νερό χρειάζεται για να το επιτύχουμε αυτό.
Πλάθουμε μακρόστενα μπαστούνια ζύμης, τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί και τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο σκεπασμένα.
Τα χαράσσουμε τότε με ένα λεπτό μαχαίρι σε κομμάτια ενός εκατοστού και τα αφήνουμε να πάρουν πάλι σε όγκο λιγάκι.
Τα ψήνουμε στον αέρα πάνω - κάτω αντίσταση για 40-50 λεπτά στους 170 βαθμούς.
Όσο είναι ζεστά, αφού τα βγάλουμε από το φούρνο, χαράζουμε τα κομμάτια να ξεχωρίσουν ολότελα μεταξύ τους.
και τα αφήνουμε να κρυώσουν ...εντελώς.
Τότε τα βάζουμε πάλι στο φούρνο με αέρα, αλλά σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία 50-70, για να στεγνώσουν και να γίνουν τραγανά.
Εξαρτάται από την ποσότητα των παξιμαδιών που έχουμε στο ταψί μας, ο χρόνος που θα χρειαστεί για να το πετύχουμε αυτό είναι 2-3 ώρες συνήθως.
Τέλος τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να παγώσουν.Όταν κρυώσουν τελείως, φαίνεται η τελική τραγανότητα που πετύχαμε.
Είναι νοστιμότατα, τρώγονται σκέτα ή με τυρί.
Το μόνο κακό που έχουν ?
Ποτέ δεν μπορείς να φας μόνο...ένα!
Μανιάτικα με ...ελαιόλαδο φυσικά!
Αν θέλετε ( έτσι θα γίνουν και πιο νόστιμα) μπορείτε να αναμίξετε διάφορα αλεύρια μεταξύ τους, για όλες τις χρήσεις μαζί με ολικής κ.τ.λ....
Επίσης μπορείτε να τα κάνετε με μαγιά ή με προζύμι ή ακόμα και με τα δυο μαζί.
Τη τελευταία φορά που τα έφτιαξα, έκανα μια μίξη, μαγιά ...σαν προζύμι.
Στη πράξη λοιπόν.
Βάζουμε την ανάλογη μαγιά, σύμφωνα με το αλεύρι που έχουμε...
και προσθέτουμε χλιαρό νερό, φτιάχνοντας μια μαλακή ζύμη.
Αφήνουμε σε ζεστό μέρος σκεπασμένη, να διπλασιαστεί σε όγκο για όση ώρα χρειάζεται.
Φτιάχνουμε το μείγμα των αλευριών μας και προσθέτουμε ελαιόλαδο σε αναλογία, μια κούπα τσαγιού λάδι για κάθε κιλό αλεύρι που θα βάλουμε στο σύνολο.
"Τρίβουμε" το αλεύρι να ενωθεί καλά με το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε και το "προζύμι" που φτιάξαμε όταν έχει διπλασιαστεί σε όγκο,
αλλά βάζουμε και επιπλέον μαγιά για το αλεύρι που έχουμε ενώσει με το λάδι, αφού τη διαλύσουμε πρώτα σε λίγο χλιαρό νερό.
Τέλος προσθέτουμε κατά βούληση, (όσο έντονη θέλουμε τη γεύση τους ) τριμμένη κανέλα, γαρύφαλλο και σουσάμι.
Αλάτι προσθέτουμε διαλυμένο σε λίγο νερό μια κουταλιά της σούπας για κάθε κιλό αλεύρι που βάλαμε στο σύνολο και τα ζυμώνουμε όλα μαζί.
Φτιάχνουμε μια ζύμη σχετικά σφιχτή όπως του ψωμιού, προσθέτοντας όσο χλιαρό νερό χρειάζεται για να το επιτύχουμε αυτό.
Πλάθουμε μακρόστενα μπαστούνια ζύμης, τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί και τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο σκεπασμένα.
Τα χαράσσουμε τότε με ένα λεπτό μαχαίρι σε κομμάτια ενός εκατοστού και τα αφήνουμε να πάρουν πάλι σε όγκο λιγάκι.
Τα ψήνουμε στον αέρα πάνω - κάτω αντίσταση για 40-50 λεπτά στους 170 βαθμούς.
Όσο είναι ζεστά, αφού τα βγάλουμε από το φούρνο, χαράζουμε τα κομμάτια να ξεχωρίσουν ολότελα μεταξύ τους.
και τα αφήνουμε να κρυώσουν ...εντελώς.
Τότε τα βάζουμε πάλι στο φούρνο με αέρα, αλλά σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία 50-70, για να στεγνώσουν και να γίνουν τραγανά.
Εξαρτάται από την ποσότητα των παξιμαδιών που έχουμε στο ταψί μας, ο χρόνος που θα χρειαστεί για να το πετύχουμε αυτό είναι 2-3 ώρες συνήθως.
Τέλος τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να παγώσουν.Όταν κρυώσουν τελείως, φαίνεται η τελική τραγανότητα που πετύχαμε.
Είναι νοστιμότατα, τρώγονται σκέτα ή με τυρί.
Το μόνο κακό που έχουν ?
Ποτέ δεν μπορείς να φας μόνο...ένα!
Μπραβο Μαρία για τις αναλυτικές οδηγίες!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜερικές φορές όταν φτιάχνω κάτι, το φωτογραφίζω παράλληλα, για να μπορώ να το περιγράψω όσο πιο αναλυτικά μπορώ...χαίρομαι που βοηθάει !!
Διαγραφή