Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Ορφάνεμα κυψέλης για μέλι και αλλαγή βασίλισσας μαζί

Τα μελίσσια μου είναι πολλών διαφορετικών "ταχυτήτων".
Σκέφτηκα να δοκιμάσω σε τρία από αυτά, το ...ορφάνεμα  για φέτος, για να δω την εξέλιξη που θα έχουν, σε σχέση με αυτά που τους έχω βάλει διάφραγμα και έχουν μέσα βασίλισσα. 

Τα περισσότερα μελίσσια που έχω, είναι παραφυάδες σε εξέλιξη, γιατί "έκοψα " αυτά που είχα για να αυξήσω τον αριθμό του ...κοπαδιού μου.

Τα λίγα που έμειναν σχετικά δυνατά και παραγωγικά, είχαν αρχίσει κάτι να μαζεύουν από μέλι, αλλά ήρθε ένας δυνατός βοριάς πριν λίγες μέρες και δεν ξέρω πια, τι θα μπορέσουν να κάνουν τελικά...




Έτσι σκέφτηκα να δοκιμάσω μόνο σε τρεις κυψέλες πιο δραστικά μέτρα!

Στα σεμινάρια μελισσοκομίας, δεν συστήνουν το ορφάνεμα της κυψέλης ως καλό τρόπο για να πάρεις μέλι, γιατί αποσυντονίζεται το μελίσσι  και μέχρι να βγάλει νέα βασίλισσα, κινδυνεύει να "πέσει" πολύ το μελίσσι από το κενό γέννας που θα προκύψει με την αφαίρεση της μάνας. 

Αλλά είπα έστω και από "επιστημονική " έρευνα, να δοκιμάσω να αφαιρέσω την βασίλισσα ώστε να μηδενίσω τη γέννα, άρα και την κατανάλωση τροφής για το τάισμα του γόνου, για να αυξήσω την πιθανότητα να περισσέψει ...τίποτις  μέλι και για μένα.

Επιπλέον επειδή αυτές οι βασίλισσες είναι του 2013 είναι ευκαιρία να κάνω και 3 καινούργιες!

Το μελίσσι είναι δυνατό και θα μπορέσει να τις ταΐσει καλά.

Στην επόμενη επιθεώρηση θα διαλέξω να αφήσω τα καλύτερα και μεγαλύτερα βασιλοκέλια ορφάνιας που θα έχουν δημιουργηθεί και ελπίζω να βγάλω καλές βασίλισσες.

(θα πάρουμε και λιγάκι βασιλικό πολτό από τα βασιλικά κελιά που πάνε για πέταμα )



(και μια πετρούλα πάνω στο καπάκι για να ξέρω ότι είναι ορφανό )

Επειδή όμως δεν έχω ακόμα κάνει τράπεζα βασιλισσών,
(εδώ δεν μου φτάνουν οι βασίλισσες για τις παραφυάδες, θα περισσεύουν να έχω και καβάντζα ; ) σκέφτηκα να τις κρατήσω σε ένα τριπλοκυψελίδιο μέχρι να πάνε όλα καλά με τις ορφανές στην γονιμοποίηση και εάν όχι, να τις γυρίσω πίσω με κλουβάκι.

Πέρυσι που κράτησα κάποιες βασίλισσες λίγο καιρό παραπάνω μέσα σε κλουβάκι για τον ίδιο λόγο ...τινάξανε  τα πέταλα!

Έτσι σε αυτές είπα να τους δώσω λίγο παραπάνω χώρο και να τις βάλω στο τριπλοκυψελιδιο.

Βρέθηκαν λοιπόν η βασίλισσες, χαιρέτησαν τα διώροφα εικοσάρια  βασίλειά τους και πήγαν και στριμώχτηκαν      στα ...τριαράκια.



Αυτές οι τρεις βασίλισσες μεταφέρθηκαν αργότερα 4-5 χιλιόμετρα μακρυά για να μην έχουμε επιστροφές.



Ελπίζω να προλάβουν να μαζέψουν καθόλου μέλι οι ορφανές πια κυψέλες, τώρα που δεν θα τρέφουν νέο γόνο, χωρίς να μειωθεί ανεπανόρθωτα το μέγεθος του πληθυσμού της κυψέλης και να μας μείνει λίγο μέλι έστω για ...δείγμα, γιατί όλο κάτι βαζάκια των ...γραμμαρίων  δίνουμε για  δώρο στο σόι (έχουμε και ...μεγάλο ) και πέφτει μεγάλο  δούλεμα, για το πότε επιτέλους θα γίνουν τα μελίσσια μας ....κανονικά! 



4 σχόλια:

  1. Χαιρετισμούς από την Εύβοια συγνώμη που επεμβαίνω πάλι αλλά είναι κάτι που θα σε βγάλει από τσάμπα εργασία αργότερα, είδα το πάτωμα Νο 26 και θέλω να πω ότι την αρίθμηση των κυψελών την κάνουμε κατά κανόνα μονο πάνω στη φωλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαιρετισμούς και από την Μάνη.Να επεμβαίνεις πάντα όταν βλέπεις κάτι, μου αρέσει να μαθαίνω! Στη συγκεκριμένη περίπτωση πάντως είναι με επίγνωση ότι θα είναι προσωρινό. Είχα κάνει αρκετές παραφυάδες πέρυσι με ότι πατώματα και κινητούς πάτους είχα, χωρίς να έχει γίνει συστηματική αρίθμηση.Τα είχα χωρισμένα κατά ομαδούλες. Δεν είχα και πολλά, τα ζωγραφίζω επιπλέον, μαρκάρω με χρώμα τις βασίλισσες, οπότε ήξερα τι έχει το καθένα μέσα. Όταν χρειάστηκε να βάλω πάτωμα φέτος στο συγκεκριμένο, του έβαλα...ότι περίσσευε στην αποθήκη από αυτά που είχα.Το φθινόπωρο, όταν θα ξέρω σίγουρα πια πόσες κυψέλες θα πάνε για να ξεχειμωνιάσουν, ...υπόσχομαι να κάνω σωστή αρίθμηση και καταγραφή.Μεγαλώνει πια το "κοπάδι" και σίγουρα πια θα χρειάζεται συστηματική αρίθμηση για να μπορώ να βγάζω άκρη !

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα και Ευχαριστώ πολύ για τις όμορφες αναρτήσεις σας!
    Τελικά τi έγινε με το ορφάνεμα ?
    ρωτάω γιατί σκέφτομαι να εφαρμόσω την μέθοδο Νικολαΐδη όπου προτείνει το ορφάνεμα κατά την νομή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, χαίρομαι όταν διαβάζω ότι αρέσουν οι αναρτήσεις που γράφω, έτσι έχω ένα επιπλέον κίνητρο να συνεχίσω το γράψιμο...
      Στο ορφάνεμα κυψέλης τα πράγματα είναι λίγο μπερδεμένα και εγώ δοκιμές κάνω προκειμένου να βρω τι είναι το καλύτερο που ταιριάζει για τη περιοχή που βρίσκομαι αλλά και το τι με βολεύει καλύτερα σαν τεχνική.
      Η δυσκολία ( για μένα) ήταν το να βρεθεί η σωστή στιγμή που θα έπρεπε να γίνει το ορφάνεμα, ώστε να έχουν τη μέγιστη απόδοση συλλογής την εποχή που δεν θα έχουν καθόλου γόνο να θρέψουν. Αυτό προϋποθέτει χρονική ταύτιση μελιτοέκρισης και ορφανέματος.
      Επίσης υπάρχει ένα θέμα με τους φρέσκους γόνους που δημιουργούνται όταν η νέα βασίλισσα γονιμοποιηθεί και αρχίσει να γεννάει ανάμεσα στα μέλια που έχουν στο μεταξύ μαζευτεί από τις μέλισσες, θα πρέπει να είναι καλά "σφιγμένο" το μελίσσι ώστε να μπλοκάρει με φυσικό τρόπο γιατί δεν υπάρχει διάφραγμα στη κυψέλη.

      Διαγραφή