Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2014

Θέλω χώρο να χτίσω...

Η μεγαλύτερη "προίκα " ενός μελισσοκόμου είναι οι χτισμένες κερήθρες.

Στο μικρό διάστημα που ασχολούμαι με την μελισσοκομία, προσπαθώντας κάθε χρόνο  να διπλασιάσω τις κυψέλες μου, ξεμένω από χτισμένα πλαίσια.

Ότι καταφέρνουν και χτίζουν οι μεγαλύτερες κυψέλες, το μοιράζω στις μικρές παραφυάδες, μετά τον τρύγο.

Φέτος, έχω ξεχωρίσει ένα μελίσσι που είναι το αγαπημένο μου.
Έχει ξεπατωθεί στη δουλειά και στο χτίσιμο.( δεν πρόλαβα να του βάλω το πλαίσιο και έκανε δική του ...αρχιτεκτονική !)

Προέρχεται από αγοραστή βασίλισσα που μου ήρθε πέρυσι από τα Ιωάννινα με κούριερ.

Τη φουκαριάρα τη βασίλισσα την έχω κλείσει 2-3 φορές στο ζέντερ  για να πάρω γενετικό υλικό, την έχω "ξεσπιτώσει " από την κυψέλη της για να την ορφανέψω  και έχει ξεκινήσει σχεδόν από το μηδέν να φτιάχνει πάλι το βασίλειό της και εκείνη  με εκπλήσσει πάντα ευχάριστα παρόλα τα  ..."καψόνια " που της κάνω ! 


Είχα μεταφέρει αυτή τη  βασίλισσα με μερικά πλαίσια πληθυσμό σε μια άλλη κυψέλη όταν έκοψα το βασίλειο της,  νωρίς την Άνοιξη για να φτιάξω παραφυάδες.

Έβαλα φρέσκα χόρτα στην είσοδο,
(για να γλιτώσω την μεταφορά των 5 χιλ.)  και έφραξα την έξοδο στις μέλισσες, ώστε να μην έχω μεγάλες απώλειες ώσπου να αρχίσουν  να εκκολάπτονται οι νέες μέλισσες από το σφραγισμένο γόνο, να ξεραθούν τα χόρτα και να συνεχίσει φυσιολογικά το μελίσσι...

Μετά από λίγες μέρες τα χόρτα ξεράθηκαν, η έξοδος άνοιξε σιγά-σιγά,  το βασιλειάκι   ζούσε, αλλά η κίνηση ήταν υποτονική στη σανίδα πτήσης.

Αποφάσισα να του αλλάξω θέση με ένα μεγαλύτερο για να κερδίσει συλλέκτριες μέλισσες.

Η αλλαγή το τόνωσε  και δεν το προλάβαινα στο χτίσιμο, μιας και δεν έχω "προίκα " χτισμένα να του βάλω, έβαζα άχτιστα και εκείνο ξεπατώθηκε να χτίζει!

Πήρε και όροφο και περιόδευε κανονικά, λες και δεν είχαν γίνει ποτέ οι τόσες αφαιμάξεις   πλαισίων που του είχα κάνει στο παρελθόν.Σε κάποια χρονική στιγμή είχα ξεμείνει και από ...άχτιστα.Το κοντινότερο μελισσοκομικό κατάστημα βρίσκεται 50 χιλιόμετρα μακρυά μου.

Εντάξει είπα...
- Θα σου βάλω το τελευταίο πλαίσιο την επόμενη φορά, δεν έχω άλλο τώρα, πόσο θα χτίσεις πια, Ιούνιος έφτασε !

Την επόμενη  φορά που πήγαμε για επιθεώρηση, μας είχε ετοιμάσει το "δώρο " για την αργοπορία μας.
Μια ωραιότατη "γλώσσα" εκεί που μπαίνει το δέκατο πλαίσιο !

-Θέλω να χτίσω και το θέλω τώρα !
Τι να πω ?  
Τι έκανα εγώ η αχάριστη, για να ευχαριστήσω  αυτή την εξαίρετη βασίλισσα ?

- Της "χάλασα " πάλι το σπίτι !

Την έστειλα "εκδρομή" με τριπλοκυψελίδιο και ορφάνεψα την κυψέλη της για να βγάλει απογόνους...
(ήταν μία από τις 3 βασίλισσες που οφάνεψα δοκιμαστικά και αναφέρθηκα σε προηγούμενη ανάρτηση για αυτές )

http://olameliladistimani.blogspot.gr/2014/06/blog-post_9.html#more

Είμαι σίγουρη ότι αν την βοηθήσω το φθινόπωρο είναι ικανή να ξαναφτιάξει το σπίτι της και να ξεχειμωνιάσει μια χαρά ! 

Ίσως... δημιουργήσω ένα τιμής ένεκεν "γηροκομείο" εξαίρετων βασιλισσών για να τιμήσω την προσφορά τους στο μελισσοκομείο μου.

Πως να " σκοτώσω" μια τέτοια βασίλισσα απλά επειδή στα νούμερα ...αρχίζει να γερνάει...  

2 σχόλια:

  1. ευχαριστούμε για τον χρόνο που αφιερώνεις...με τοσο ωραιο και κατανοητο τροπο..Ήθελα να σας ρωτήσω ,εάν γνωρίζετε φυσικά ,τι είδους βασιλισσας ειναι;;ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με τιμά πολύ η τοποθέτηση για τον ωραίο και κατανοητό τρόπο...
    Στο στάδιο της μαθητείας είμαι και εγώ ακόμα.Απλά κατανοώ τις σκέψεις ενός νέου μελισσοκόμου, γιατί εκεί βρίσκομαι και εγώ, και γράφω για τις εμπειρίες που έχω πάνω στα μελίσσια μου, όπως θα ήθελα να το εξηγήσει κάποιος άλλος σε μένα, για να το καταλάβω.
    Τώρα για την βασίλισσα,είχα παραλάβει πέρυσι 5 Carnica και 5 Buckfast.Δεν κάνω όρκο για το πια ράτσα από τις δυο είναι, γιατί τις μπέρδεψα όταν έκανα μετάγγιση από τα τριπλοκυψελίδια που τις είχα βάλει αρχικά για αποδοχή.Η μια ράτσα ήταν πιο ανοιχτόχρωμη από την άλλη.Τώρα πια έχουν αλλοιωθεί λίγο τα χρώματά τους και δεν μπορώ να τις αναγνωρίσω με σιγουριά.(μαθαίνω και εγώ )Απλά τις έχω σαν ομάδα στο μελισσοκομείο και ξέρω ότι είναι οι "αγοραστές".Η συγκεκριμένη είναι πάντως από τις σκουρόχρωμες, αν βοηθάει κάποιον για την αναγνώριση και μπορεί να μας πει και δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή