Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Ψάχνοντας τη βασίλισσα για να βάλουμε το διάφραγμα

Για να πάρουμε μέλι στο θυμάρι πρέπει περιορίσουμε τη γέννα της βασίλισσας μόνο στον πρώτο όροφο και για να γίνει αυτό, πρέπει απλά να την  βάλουμε στο κάτω πάτωμα  και από πάνω να βάλουμε...το διάφραγμα.



Πρέπει όμως πρώτα να βρούμε τη βασίλισσα για  να μπορέσουμε να  την βάλουμε κάτω,  στον πρώτο όροφο ! 

Τι όμορφο και απλό ακούγεται αυτό, όταν όμως είσαι στην αρχή της μελισσοκομικής σου καριέρας και το πιο απλό φαίνεται ...βουνό! Άντε ψάξε 20-30 πλαίσια με χιλιάδες μέλισσες να κόβουν βόλτες για να βρεις ...μια βασίλισσα !

Βελόνα στα άχυρα.

Μου ζητήθηκε να βοηθήσω στην ανεύρεση της βασίλισσας για τη τοποθέτηση της  κάτω από το διάφραγμα, από νέα μελισσοκόμο της περιοχής μου, με 4-5 κυψέλες στην κατοχή της.

Διότι δυο ζευγάρια μάτια είναι καλύτερα να ψάχνουν από μόνο ένα ζευγάρι μάτια.


Ένα κολπάκι που μπορεί να βοηθήσει, είναι να πάμε και να βάλουμε το διάφραγμα ανάμεσα στα πατώματα χωρίς να ψάξουμε καθόλου για το που είναι η βασίλισσα.(αφήνοντας φυσικά πάνω έξοδο για  κηφήνες και μέλισσες)



Μετά 3-5 ημέρες πάμε και ψάχνουμε για αυγά ημέρας, όποιος όροφος έχει αυτά τα αυγά , σημαίνει ότι σε αυτόν είναι η βασίλισσα!

Ο άλλος όροφος λογικά θα έχει κατεβάσει βασιλικά κελιά γιατί θα νοιώθει την απουσία της βασίλισσας και θα θέλει να βγάλει νέα.
Τα καταστρέφουμε, και ψάχνουμε να βρούμε πια την βασίλισσα μόνο στα 10 πλαίσια του ορόφου που είχε τα αυγά ημέρας, μισή δουλειά δηλαδή!

Τώρα αν είναι τριώροφο, λογικό μου φαίνεται να μπουν δυο διαφράγματα και πάλι να ψάχνουμε σε πιο όροφο έχει αυγά ημέρας.

Εμείς πάντως ψάχναμε σε διώροφα, είχε πάει η κοπέλα πριν μερικές ημέρες και είχε τοποθετήσει τα διαφράγματα, έτσι την ημέρα του ψαξίματος εντοπίσαμε που ήταν τα αυγά και εστιαστήκαμε σε ένα μόνο όροφο.

Τα τέσσερα μάτια σαφώς και  είναι καλύτερα από τα δύο, βρέθηκαν οι βασίλισσες και με την ευκαιρία που τις βρήκαμε, τους πατήσαμε και ένα βαψιματάκι  στην πλάτη,  για να μην ψάχνουμε πολύ ώρα την επόμενη φορά, που για κάποιο λόγο θα χρειαστεί να ψάχνουμε πάλι την βασίλισσα.

Ωραία πράγματα προχωρημένα. 

Διότι ο παλιός είναι αλλιώς, αλλά και ο νέος είναι ωραίος!

Δώσαμε κάτω χώρο για να έχει να γεννήσει η βασίλισσα και από πάνω, μετά το διάφραγμα, μπήκαν σφραγισμένοι γόνοι για να εκκολαφθούν και να γεμίσουν και αυτοί με τη σειρά τους με μέλια, μαζί με  ότι μισογεμάτα ανοικτά πλαίσια υπήρχαν με μέλι.

Μπήκε και ένας τρίτος όροφος με ότι σφραγισμένο  μέλι υπήρχε και μοιράστηκαν επίσης μέσα στην κυψέλη, κάποια  άδεια πλαίσια που υπήρχαν.

Στην  επόμενη επιθεώρηση θα καταστραφούν ότι βασιλικά κελιά βρεθούν πάνω από το διάφραγμα, όπου δεν θα κυκλοφορεί η βασίλισσα  και αργότερα θα γίνει εκτίμηση για το πόσα τελικά πλαίσια για μέλι θα μείνουν στην κυψέλη.

Στο χώρο του μικρού μελισσοκομείου υπήρχαν και δυο κυψέλες τριώροφες στις οποίες δεν είχε τοποθετήσει  διάφραγμα και για να μην ψάχνουμε πάλι ...την βελόνα στα άχυρα, έμειναν έτσι.



Είχαν μαζέψει αρκετά μέλια ώστε οι μέλισσες οι ίδιες είχαν μπλοκάρει τη γέννα της βασίλισσας και ευελπιστούμε σε αργοπορημένη τοποθέτηση του διαφράγματος  σε περίπτωση που μείνουν κάποιοι γόνοι ανάμεσα στα μέλια για να εκκολαφθούν και για  δούμε επίσης και την διαφορά στο αποτέλεσμα,  με και χωρίς την τοποθέτηση διαφράγματος...
     
Μακάρι να κουβαλούν μέλι με τους κουβάδες και να γεμίσουν όλα, διαφορετικά θα πρέπει να μείνουν τόσα πλαίσια,  όσα θα μπορούν να  σφραγίσουν για να μην μείνει το μέλι διάσπαρτο και ασφράγιστο σε πολλά πλαίσια και πάλι θα το δούμε...

Ομολογώ ότι ένοιωσα μια μικρή "καλή ζήλια" βλέποντας τα τουρμπαρισμένα δυνατά μελίσσια να έχουν μαζέψει τόσο μέλι, σε σύγκριση  πάντα με τα δικά μου, που από τα πολλά κοψίματα για να φτιάξω νέες παραφυάδες, ελάχιστα έχουν μείνει της προκοπής για να μαζέψουν μέλι.

Δεν πειράζει, φτιάχνω κυψέλες και βασίλισσες, θα προσπαθήσουμε για μέλι του χρόνου, δεν μπορείς να τα έχεις όλα  μαζί στη ζωή!

Πάντως ο σκοπός του καλού μαθητή είναι να ξεπερνά το δάσκαλο του! Που δεν θεωρώ τον εαυτό μου δάσκαλο, ξεκαθάρισα από την αρχή,  ότι δείχνω και κάνω πάνω στα ξένα μελίσσια, ότι θα έκανα και στα δικά μου και ...ουδεμία ευθύνη φέρω.

Γιατί στους στραβούς, βασιλεύει ο ...μονόφθαλμος.

Όμως έχω κάθε διάθεση να ξεστραβωθώ διαβάζοντας, δοκιμάζοντας, προσπαθώντας και προπαντός μαθαίνοντας από τα λάθη μου...                



  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου