Κυριακή, 15 Ιουνίου 2014

Προς τα πάνω ...έλατο προς τα κάτω ...θυμάρι

Σε περιοχές όπου υπάρχει απότομη υψομετρική διαφορά, αν τοποθετήσουμε το μελισσοκομείο μας σε ένα μεσαίο σχετικά υψόμετρο, είναι εφικτό να μαζεύουν ταυτόχρονα και έλατο και θυμάρι.Το θέμα είναι ότι στην περιοχή μας τα έλατα δεν είναι σίγουρη υπόθεση κάθε χρόνο, αλλά μήπως είναι και το θυμάρι ?
Έκανε ένα δυνατό αέρα και το πρώιμο σχεδόν το κατέστρεψε...
θα δούμε αν το υπόλοιπο θυμάρι που δεν είχε ανοίξει μέχρι την ημέρα του βοριά, αν προλάβει  να δώσει καθόλου μέλι.Στην τελευταία επιθεώρηση, βρήκαμε κάποια πλαίσια με μέλια και βάλθηκα να τα φωτογραφίσω, γιατί δεν γνωρίζω αν θα εξακολουθούμε να τα έχουμε μέχρι την ημέρα του τρύγου...ας τα έχουμε λοιπόν,  τουλάχιστον ...σε φωτογραφία !Τα λίγα μέλια που έχω τρυγήσει μέχρι τώρα ήταν θυμάρι και ανθόμελα  μαζί, έλατο δεν είχα ξαναδεί στις κερήθρες μου...


Ήταν σαν να ήταν ...πέρλες σε μορφή γαλακτώματος  μέσα στις τρυπούλες της κερήθρας.

Είχε αποθηκευμένο και διάφανο μέλι, απόδειξη ότι μαζεύουν από δυο διαφορετικά είδη ταυτόχρονα.Τώρα στα βιβλία λένε ότι στον έλατο δεν βάζουμε διάφραγμα γιατί μαζεύουν πολύ και περισσότερο πρόβλημα δημιουργεί, παρά βοηθάει σε κάτι, στο θυμάρι πάλι, λέει ότι είναι καλό και χρειάζεται.

Εγώ τώρα τι να κάνω ?
Έχω έλατο και θυμάρι μαζί.

Ποιο από τα δυο είναι περισσότερο, δεν ξέρω ακόμα, θα δούμε στον τελικό τρύγο του καλοκαιριού και επίσης, δεν γνωρίζω αν αυτά τα δυο μέλια θα μπορέσουν να έχουν μια ομοιομορφία στη σύνθεση του τελικού μελιού, μιας και θα τρυγηθούν μαζί.

Ή θα βλέπω πάνω το θυμάρι και ξέχωρα κάτω το έλατο, μέσα στο ίδιο βαζάκι ?

Ένας φίλος πάντως, μελισσοκόμος από το Άστρος, μου είπε ότι πέρυσι που προσπαθούσε να βγάλει το ελατόμελο από τα πλαίσια, είχε γίνει...σαν στόκος και δεν έβγαινε με τίποτα και καλό θα ήταν να το τρυγήσω πριν σφίξει πάρα πολύ.

Αλλά τι να τρυγήσω, τα ελάχιστα πλαίσια που έχω και που δεν είναι ακόμα σωστά σφραγισμένα ? 


Δεν πειράζει, ας μείνει και τίποτα μέσα να φάνε και οι μέλισσες από τον κόπο τους, τα δεδουλευμένα τους, εξάλλου το έχουμε ξαναπεί, δικό τους είναι !

Ότι περισσέψει, θα το πάρω αργότερα μέσα στο Καλοκαίρι... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου