Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Εξαγωγή μελιού από τα πλαίσια

Έφτασε η ώρα που θα βγάλουμε το μέλι...
Οι ποσότητες δεν είναι ακόμα μεγάλες, έτσι και η εξαγωγή του γίνεται έως τώρα, λίγο...ερασιτεχνικά.

Στο μέλλον που θα μαζεύουμε το μέλι με τους κουβάδες... θα οργανωθούμε καλύτερα.

Το εξάρτημα πάντως για το μεγάλο δράπανο που δίνει κίνηση στον μελιτοεξαγωγέα, το οποίο κατασκευάστηκε πρόσφατα, δούλεψε μια χαρά και λειτούργησε χωρίς κανένα πρόβλημα.



Αρχικά σε χαμηλές στροφές για να φύγει το μισό μέλι από την μια πλευρά και μετά γύρισμα για να φύγει το υπόλοιπο από την πίσω πλευρά του.
Για το τελείωμα, βάζουμε πάλι την αρχική πλευρά του πλαισίου να φύγει και το υπόλοιπο μισό μέλι που είχε μείνει με την αρχική φυγοκέντριση και τα βγάζουμε για να βάλουμε τα επόμενα.(αφού έχουμε αφαιρέσει  εννοείται προσεκτικά τα σφραγίσματα κεριού από τα πλαίσια)

Φέτος είχαμε αρκετά γεμάτα πλαίσια και το χαρήκαμε ιδιαίτερα, αν και μερικά άδειαζαν με δυσκολία γιατί είχαν αποθηκεύσει μέσα οι μέλισσες και βανίλια από έλατο μαζί με ότι λουλούδια και θυμάρι είχαν μαζέψει όλο αυτό το καιρό.




Οι περισσότερες κερήθρες που έχουμε είναι φρεσκοχτισμένες και άρα ευάλωτες στη φυγοκέντριση του μελιτοεξαγωγέα.

Μια μικρή βοήθεια για να μην ...απογειώνονται ήταν να βάλουμε γύρω τους 1-2 κομμάτια σύρμα περιμετρικά για να τα συγκρατεί την ώρα της περιστροφής.



Ο μελιτοεξαγωγέας είναι ... inox χειροποίητη πατέντα και αυτός και δεν έχει πλέγμα για να κρατά τα πλαίσια σταθερά.

Άρα του χρόνου βρήκαμε τι πρέπει να προσθέσουμε στη λίστα με τις δουλειές προς εκτέλεση...να κολλήσουμε ένα πλεγματάκι εκεί που πατάνε τα πλαίσια στο μελιτοεξαγωγέα!

Μέλι πάντως καταφέραμε να βγάλουμε και το αποτέλεσμα γευστικά  όλου αυτού του μείγματος, είναι πολύ καλό.

Δεν έχει μόνο ένα κυρίαρχο μέλι για να μπορείς να πεις ότι είναι ελατόμελο ή θυμαρόμελο ή ανθόμελο...

Είναι απλά μέλι που μάζεψαν οι μέλισσες στην περιοχή της Δυτικής Μάνης, είναι....θυμαρο-ελατό-λουλουδόμελο!

Κατά τη διάρκεια της φυγοκέντρισης διαλύθηκαν μερικά πλαίσια με νέες κερήθρες...φυσικά και δεν θα πάνε χαμένες!

Η ωραιότερη γεύση, μέλι και φρέσκο κερί μαζί...


Το μέλι όπως βγαίνει μετά την φυγοκέντριση περιέχει μικρά κομματάκια κεριού και τυχόν άλλα  ξένα σώματα, θα περάσει από σήτα και μετά θα μείνει για λίγες μέρες σε ένα δοχείο ακίνητο για να ανέβουν στην επιφάνεια του όλα αυτά, ώστε να πάρουμε μετά από κάτω μόνο το καθαρό μέλι.

Σαν υποτιθέμενο πάγκο απολεπισμού έβαλα ένα πλαίσιο με μια ξύλινη βάση για στήριξη που είχα φτιάξει για άλλη χρήση αλλά  με βόλεψε επίσης να στηρίζω πάνω του το πλαίσιο για να βγάζω τα σφραγίσματα κεριού από τις κερήθρες  με το μέλι.



Είναι πολύ ωραίο να βλέπεις το δικό σου μέλι να ρέει, διότι φυσικά αυτό είναι και το καλύτερο, αφού είναι από τα δικά σου μελίσσια.



Αυτά τα μελίσσια τώρα...την ίδια στιγμή που εμείς χαιρόμαστε για το μέλι που πήραμε αυτά κλαίνε για το μέλι που χάσανε... 


Σύντομα θα τους γυρίσουμε πίσω τα άδεια πλαίσια για να τα καθαρίσουν και να πάρουν πίσω λίγο ...από το μέλι τους, θα βοηθηθούν και με έτοιμες τροφές και ελπίζω να μας συγχωρέσουν την ...κλοπή που τους κάναμε.

Μέσα στα πατώματα που φέραμε για να τρυγήσουμε στο σπίτι, εγκλωβίστηκαν και μερικές μέλισσες, όταν τα ανοίξαμε, βγήκαν και "έκοβαν" βόλτες, κάποια στιγμή είδα ότι είχαν εστιαστεί πάνω στην πόρτα του αγροτικού αυτοκινήτου (προφανώς θα είχε μείνει πάνω λίγο μέλι) ,πήρα το αυτοκίνητο την επόμενη μέρα, πήγα στο διπλανό χωριό (5 χιλ.),γύρισα, οι μέλισσες ακόμα πάνω στη ...λαμαρίνα!



Τι άλλο θα κάνουν πια αυτά τα πλάσματα ?

Ας είναι γερές να κάνουν μέλι πρώτα ο θεός, να μπορούμε να παίρνουμε και εμείς τη μερίδα μας
για τον ...δικό μας κόπο 


και θα τα βρούμε στη μοιρασιά...ποτέ δεν θα τις αφήσουμε έκθετες και πεινασμένες!

Εντάξει... εμείς θα τρώμε το μέλι τους και αυτές το ζαχαρόζουμο μας... που θα τους δώσουμε για ανταλλαγή, όπως έκαναν οι άποικοι με τους  ινδιάνους, όταν τους έδιναν   καθρεφτάκια για ότι πολύτιμο αντάλλασσαν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου