Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Πως φτιάχνουμε λιαστές ντομάτες

Μπορούμε σχετικά εύκολα να φτιάξουμε μόνοι μας εξαιρετικές λιαστές ντομάτες, θα χρειαστούμε ντομάτες, αλάτι, ελαιόλαδο, λίγα μυρωδικά και...άφθονο ήλιο !




Αν έχετε ντοματούλες από τον κήπο σας είναι ακόμα καλύτερα, αλλά και στη λαϊκή αγορά μπορείτε να βρείτε  ωραιότατες  ντομάτες και σε σχετικά καλή τιμή αυτή την εποχή.

Ιδανικές ντομάτες για λιαστές είναι οι ιταλικές πομοντόρο γιατί έχουν καλή σάρκα χωρίς πολλά σπόρια, αλλά γίνεται και με ότι άλλες ντομάτες έχετε διαθέσιμες...

Αρχικά πλένουμε καλά τις ντομάτες, αφαιρούμε το κοτσάνι τους και τυχόν λαβωματιές ή σαπίσματα που μπορεί να έχουν, στη συνέχεια τις κόβουμε στη μέση, αν είναι πομοντόρο, ή σε περισσότερα κομμάτια αν είναι μεγαλύτερες.




  

Τις τοποθετούμε με τη φλούδα προς τα κάτω μέσα σε  ρηχά ταψιά ή πάνω σε επίπεδες ξύλινες επιφάνειες και τις πασπαλίζουμε με μπόλικο αλάτι, το γνήσιο θαλασσινό είναι  ιδανικό για αυτή τη δουλειά, εδώ μπορείτε να δείτε αναλυτικά πως μαζεύουμε θαλασσινό αλάτι.




Μπορούμε και με ένα κουταλάκι να ρίξουμε στοχευμένα αλάτι πάνω στο κάθε κομμάτι ντομάτας.



Προσπαθούμε όσο είναι δυνατόν, να μην καλύπτει η μια την άλλη για να ...λιάζονται καλύτερα, όσο θα αφυδατώνονται τόσο θα υπάρχει περισσότερος χώρος για ηλιοθεραπεία...




Βρίσκουμε ένα ήσυχο μέρος του σπιτιού που έχει άφθονη ηλιοφάνεια  όλη τη διάρκεια της ημέρας και καλό θα ήταν επίσης αυτό το μέρος να μην είναι προσβάσιμο από ...κατοικίδια ζωάκια και μικρά παιδάκια, για ευνόητους φυσικά λόγους. 

Σκεπάζουμε τις ντομάτες μας με τούλι ή σήτα για να τις προστατέψουμε και από τα άλλα ιπτάμενα "ζωάκια"...



και σε λίγες ημέρες θα αρχίσουν να μοιάζουν με πραγματικές...λιαστές ντοματούλες...



Καλό θα ήταν επίσης να τοποθετήσουμε ένα αντικείμενο κάτω από το ταψί μας ώστε να αποκτήσει κλίση...






για να φεύγουν τα υγρά στην άκρη του ταψιού.



Αν η υγρασία είναι υπερβολική και παραμένει πάνω στις ντομάτες, κινδυνεύουμε αντί για λιαστές ντομάτες, να φτιάξουμε...μούχλες  ντομάτες.

Το βράδυ μαζεύουμε τα ταψιά μας μέσα στο σπίτι και το πρωί τα βάζουμε πάλι να κάνουν ...ηλιοθεραπεία, σε περίπου μια εβδομάδα, ανάλογα με την ένταση που θα έχει ο ήλιος, θα έχουμε τις δικές μας λιαστές ντομάτες!




 Θέλουμε να μην έχουν υγρασία, να είναι στεγνές, αλλά σχετικά εύκαμπτες.
Υπερβολική έκθεση στον ήλιο θα τις κάνει πολύ σκληρές, δεν θέλουμε να μοιάζουν με πατατάκια... 

Όταν λοιπόν στεγνώσουν καλά οι ντοματούλες μας, αποστειρώνουμε γυάλινα βάζα, τα γεμίζουμε με λιαστές ντομάτες μαζί με διάφορα βότανα της αρεσκείας μας...




όπως βασιλικό, ρίγανη, δεντρολίβανο, σκόρδο και καυτερή πιπεριά ή κόκκους πιπεριού και απογεμίζουμε το βάζο με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Έτοιμες !



Οι λιαστές ντομάτες είναι καλές για πολλές χρήσεις, επίσης όμως το λαδάκι αυτό, όπως θα αρωματιστεί μετά από λίγο καιρό, θα είναι εξαιρετικό για προσθήκη σε σαλάτες ή πάνω σε φέτες ψωμιού που πάνε για ψήσιμο στο γκριλ.

 Εκτός από νόστιμο μεζεδάκι για το σπίτι οι λιαστές ντομάτες, γίνονται και ένα υπέροχο δωράκι βάζοντας απλά μια όμορφη κορδέλα πάνω στο βάζο και μια ετικέτα, να είστε σίγουροι ότι θα είναι ευπρόσδεκτο από πολλούς φίλους σας.

Ήλιο μπόλικο έχουμε, όρεξη μάλλον διαθέτετε ...ψάξετε λοιπόν...για ντομάτες, το Χειμώνα όταν θα τις απολαμβάνετε θα ξέρετε ότι κάνατε τώρα τη σωστή κίνηση!

Υ.Γ.
Πάρτε δελτίο καιρού για τις ημέρες που σκοπεύετε να φτιάξετε λιαστές ντομάτες, γιατί αν προβλέπονται βροχές, θα κουβαλάτε ταψιά μέσα - έξω στο σπίτι και θα τα στεγνώνετε με χαμηλή θερμοκρασία στο φούρνο.

Το έπαθα με τις πρόσφατες μπόρες που είχαμε και...γιαυτό το επισημαίνω! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου