Σάββατο, 8 Αυγούστου 2015

Γαύρος μαρινάτος με λεμόνι - εξαιρετικός μεζές για τσίπουρο και ούζο !!

Καλοκαίρι στην Ελλάδα σημαίνει...καλή παρέα με τσίπουρα και ούζα.

Φυσικά τα ποτά θέλουν και νόστιμα μεζεδάκια, αν τα πίνουμε "ξεροσφύρι", το κεφάλι μας μετά θα χορεύει...μπαλέτο.

Ένα τέτοιο νόστιμο μεζεδάκι θα δείξουμε σήμερα, αντέχει  μερικές μέρες στο ψυγείο και σίγουρα θα το λατρέψετε.

Ο γαύρος μαρινάτος συνήθως γίνεται με ξύδι, εδώ όμως θα περιγράψω την εκδοχή με το λεμόνι και τα αρωματικά βότανα.



Αρχικά θα χρειαστούμε πραγματικά φρέσκο γαύρο, πρέπει η σάρκα του ψαριού να είναι σφιχτή και να μυρίζει θάλασσα, διαφορετικά δεν αξίζει τον κόπο να δοκιμάσουμε να φτιάξουμε γαύρο μαρινάτο.

Κόβουμε το κεφάλι  του ψαριού και με το μαχαίρι πιέζουμε κάθετα το ψάρι στη κοιλιά του ενώ το έχουμε απλωμένο πάνω στην παλάμη του χεριού μας.





Οι κινήσεις μας είναι απαλές, σπρώχνουμε ανασηκώνοντας το ψάρι με τα δάκτυλα του χεριού μας προς τη λάμα του μαχαιριού, ενώ ταυτόχρονα με τον αντίχειρα πιέζουμε το μαχαίρι προς το ψάρι...



Ακούγεται λιγάκι σύνθετο, αλλά με ελάχιστη εξάσκηση γίνεται ...εύκολα.



Στόχος μας είναι η λάμα του μαχαιριού να προχωρήσει παράλληλα με τη ραχοκοκαλιά του γαύρου χωρίς να τη σπάσει και να ανοίξει σε δυο φιλετάκια το ψαράκι μας.



Μετά, με τα δάκτυλα απλά αφαιρούμε το κεντρικό κόκαλο και τα εντόσθια.




Έτοιμο το γαυράκι!!



Πολύ καλό πλύσιμο με τρεχούμενο δροσερό νερό...



και τοποθετούμε τα ψάρια σε ταπεράκι  φροντίζοντας να μην έχουν καθόλου υπολείμματα νερού.





Ρίχνουμε μέσα, πολτοποιημένο σκόρδο, φρέσκια ρίγανη και δεντρολίβανο, θυμάρι, αλάτι, πιπέρι...



τα φρέσκα βότανα έχουν καλύτερα αρώματα και πιο απαλές γεύσεις, εναλλακτικά όμως μπορούμε να βάλουμε και αποξηραμένα, επίσης μπορούμε να κάνουμε όποιο άλλο συνδυασμό βοτάνων μας αρέσει.

Στύβουμε αρκετό φρέσκο λεμόνι και προαιρετικά  ξύσμα λεμονιού και τα προσθέτουμε στο τάπερ.



Τέλος σκεπάζουμε με ελαιόλαδο.



 Κλείνουμε με το καπάκι το δοχείο και κάνουμε ένα καλό ανακάτεμα για να ..." μπερδευτούν " όλα τα υλικά μεταξύ τους.



Έτοιμο για το ψυγείο.
Κατά διαστήματα ανοίγουμε το δοχείο και ανακατεύουμε το γαύρο έτσι ώστε να μαριναριστεί ομοιόμορφα.

Αν το φτιάξουμε το μεσημέρι, το βράδυ μπορούμε να το καταναλώσουμε μια χαρά, αλλά μπορεί να αντέξει και περισσότερο διάστημα στο ψυγείο αρκεί να είναι μέσα στα υγρά της μαρινάδας.



Τα φιλετάκια γίνονται κάτασπρα και τρυφερά από το λεμόνι και κανένας δεν θα καταλάβει ότι το ψάρι είναι ...ωμό.

Είναι ..."σούσι" αλά ελληνικά με υπέροχα αρώματα και γεύση.

Λατρεύει το ούζο και το τσίπουρο, αλλά δεν λέει όχι και σε ένα καλό παγωμένο λευκό κρασί, τρώγεται σκέτο ή πάνω σε φετούλες καβουρδισμένου ψωμιού.

Είναι ακόμα καλοκαίρι, απολαύστε το μαζί με καλή παρέα... αξίζει τον κόπο !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου