Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Πάτημα σταφυλιού και στύψιμο στέμφυλων με ...πατέντα

Τα όμορφα σταφύλια...όμορφο κρασί θα βγάλουν, όμως για να βγει, χρειάζεται μια διαδικασία που απαιτεί κάποιο εξοπλισμό και όταν δεν είναι άμεσα διαθέσιμος, το ελληνικό δαιμόνιο καταφεύγει στην ...πατέντα !

Ωραία λοιπόν, έχουμε όμορφα σταφυλάκια και θέλουμε να κάνουμε το δικό μας κρασί αλλά δεν έχουμε πατητήρι...



Δεν πειράζει,  αρκεί να βρούμε μια μπαγκαζιέρα.
Την στρώνουμε εσωτερικά με χοντρό ναύλον φροντίζοντας 





όμως   η πίσω άκρη του να δημιουργεί ένα "ρύγχος" που θα 




επιτρέπει  να μαζεύεται όλος ο μούστος σε αυτό το σημείο
(τοποθετούμε επίσης την μπαγκαζιέρα σε σημείο με κλίση)
και σταθεροποιούμε με σχοινί.



Τα σταφύλια τα βάζουμε μέσα σε σακουλάκια από  δίχτυ όπως αυτά για τις πατάτες και τα...πατάμε  με όρεξη.









Μπορεί να γίνει μαζί  με παρέα φίλων, για να μην είναι βαρετή η δουλειά, αρκεί να έχουν ....πλύνει όμως λίγο  τα πόδια τους και θα έχει και πλάκα. 
  
Η πράξη έδειξε ότι το πιο εύκολο σουρωτήρι για να μαζέψει αποτελεσματικά τα λιωμένα σταφύλια που θα  περνάνε στο μούστο, είναι μια...απόχη 




και αν υπάρχει αντλία, ρουφάει τον μούστο και τον πάει άμεσα στο βαρέλι για να αρχίσει η ζύμωση.
Αν όχι τον πάμε με το ...κουβαδάκι.

Τέλος , ότι έμεινε από το πάτημα με τις πατούσες 




πρέπει να  πιεστεί την επόμενη μέρα για να βγει ολοκληρωτικά όλος ο μούστος μαζί με τα αρώματα και τις χρωστικές που έχουν παραμείνει στα λιωμένα σταφύλια και στο χυμό τους.

Πατεντούλα και εδώ, για μικρές όμως ποσότητες ( αν όμως το δοχείο είναι πιο μεγάλο, μια χαρά κάνει και για μεγαλύτερες)

Βάζουμε ότι έμεινε από το πάτημα μέσα σε ένα τενεκέ από λάδι, αφού όμως πρώτα στρώσουμε μέσα ένα κομμάτι ύφασμα.


Κλείνουμε από πάνω διπλώνοντας το ύφασμα και βάζουμε ένα τάκο από ξύλο.

Το ζητούμενο είναι "στριμώξουμε" το περιεχόμενο για να βγει ο χυμός...
Αυτό γίνεται με ένα ...γρύλο αυτοκινήτου.




Βρίσκουμε το πιο χαμηλό οριζόντιο σταθερό σημείο του σπιτιού και φτιάχνουμε ένα σταθερό "πυργάκι" με ότι αντικείμενα αντοχής έχουμε στη διάθεσή μας...




Εδώ βοήθησαν δυο παλιές κυψέλες για να πάρουμε το ύψος που ήταν απαραίτητο ώστε ο τενεκές να φτάσει   κοντά στο δοκάρι.

Από πάνω τοποθετήθηκε ο γρύλος  και κάτω ένα βαθύ ταψί, ο τενεκές ξέχασα να γράψω ότι έχει ...τρυπούλες περιμετρικά στην επιφάνεια του.



Γυρίζουμε τον γρύλο, αυτός πιέζει και ο χυμός πέφτει στο ταψί, με μια μικρή αντλία χειρός μπορούμε να τον πάρουμε πολύ εύκολα.



Για περισσότερη πίεση όταν τερματίσει η διαδρομή του γρύλου, βάζουμε και επιπλέον τάκους...

Αν τώρα δεν υπάρχει κάποιο χαμηλό δοκάρι στο σπίτι για να μπορέσετε να τοποθετήσετε το γρύλο από κάτω και να κάνετε τη σύνθλιψη των σταφυλιών, σκεφτείτε  εναλλακτικά οτιδήποτε βρίσκεται στο χώρο σας και θα μπορούσε να το αντικαταστήσει π.χ. μια βαριά μεταλλική καρότσα...

Επίσης θα  μπορούσατε να φτιάξετε μια απλή μεταλλική  κατασκευή ώστε να κοντράρει κάπου ο γρύλος με ασφάλεια για να γίνει η τελική πίεση μέσα στο δοχείο...

Αυτά με τις πατέντες  λοιπόν,  που πολύ μου αρέσουν και βοήθησαν να γίνουν τα σταφύλια μούστος και ελπίζω σύντομα καλό κρασί, μην ξεχάσω όμως να κάνω και μια μικρή αναφορά στα παρασκήνια του πατήματος...







Νόστιμα μεζεδάκια ψήθηκαν  για όσους βοήθησαν στο πάτημα, από εθελοντή φίλο, ειδήμονα του κρέατος μιας και είναι ο πρόεδρος των κρεοπωλών του νομού.




Διότι ωραίο είναι το πάτημα...αλλά ανοίγει την όρεξη και κάνει και κάτι ακόμα....

βρώμικες πατούσες...τουλάχιστον έτσι θα φαίνονται για καιρό!
                                    (selfie πατούσας)
Είχα ένα θεματάκι πάντως όταν την επομένη πήγα να αγοράσω σανδάλια σε κατάστημα με παπούτσια και έπρεπε να εξηγήσω ότι δεν είχα...άπλυτα τα πόδια μου πέντε μήνες και ότι απλά έτυχε  την προηγούμενη ημέρα να πατήσω ...κόκκινα σταφύλια!

  




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου