Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Πρώτη γενική επιθεώρηση κυψελών για το 2015

Χθες είχε μια ωραιότατη λιακάδα, εκμεταλεύτηκα  την ευκαιρία για μια γενική επιθεώρηση στα μελίσσια.

Είχε γίνει άλλη μια πριν από ένα δεκαήμερο περίπου, αλλά χωρίς να βγουν πλαίσια από τις κυψέλες ώστε να γίνει γνωστή η ακριβής κατάσταση των μελισσιών αυτή την εποχή, απλά σηκώνοντας μόνο λίγο το κηρόπανο.


Χθες λοιπόν φάνηκε ακριβώς πως είναι τα μελίσσια μας...

Από όλα έχει ο μπαξές !

Μερικές είναι ωραιότατες, σε σχέση με την εποχή πάντα.
Άλλες είναι απλά καλές και μερικές άλλες ετοιμάζονται για ..."άντε γεια" ( δικιά μου ονομασία συνδρόμου) ευτυχώς είναι μόνο 2-3 πολύ μικρούλες που δεν ξέρω αν θα τα καταφέρουν να βγάλουν το χειμώνα τελικά.

Δυο  πολύ μικρούλες κυψέλες όμως βρέθηκαν σχεδόν με μια χούφτα μέλισσες, οπότε τις διέλυσα από  τώρα.

Έχουν αρχίσει να ρίχνουν γόνους στα πιο ζεστά σημεία της κυψέλης.




Στο συγκεκριμένο πλαίσιο μάλλον η βασίλισσα δεν πρέπει να σταμάτησε ποτέ ολοκληρωτικά τη γέννα της, γιατί φαίνεται εξωτερικά σφραγισμένος γόνος και εσωτερικά φρέσκος ανοικτός, ενώ συνήθως κατά την ανάπτυξη συμβαίνει το ανάποδο.Εδώ μάλλον εκκολάφτηκε ο γόνος που είχε γεννηθεί τέλος Δεκεμβρίου στο κέντρο και συμπλήρωσε πάλι με γέννα η... μεγαλειότατη.

Προκομμένη.

Η συγκεκριμένη είναι η αγαπημένη μου, είχα το πλαίσιο έξω για να το φωτογραφίσω και εκείνη απτόητη έψαχνε να γεννήσει αντί να ψάχνει να κρυφτεί...


(έχει βάλει το κεφάλι της μέσα στην τρύπα και ψάχνει)


και εδώ έχει βάλει το...και  κάνει το αυγό...

Φρέσκα αυγουλάκια που σηματοδοτούν την εκκίνηση της ανάπτυξης του μελισσιού, ότι πιο ελπιδοφόρο. 


 Στη κυψέλη έρχεται και φρέσκο νέκταρ, αφού κρατώντας ένα πλαίσιο πάνω από την ανοικτή κυψέλη...έσταζε και οι μέλισσες αμέσως πήγαιναν να το πάρουν πίσω.


 Με την ευκαιρία του ανοίγματος, όποια βασίλισσα τύχαινε να δω και ήταν ακόμα άβαφη από αυτές του 2014, την έβαζα στο ειδικό κλουβάκι και την έκανα ...πράσινη και μετά πίσω στο βασίλειό της.


Είναι η πιο κατάλληλη εποχή για σημάδεμα, αφού οι πληθυσμοί είναι περιορισμένοι και είναι πολύ πιο εύκολο να βρεθεί η βασίλισσα.


 και πράσινη πινέζα έξω για να ξέρουμε τι υπάρχει μέσα!



Αυτό που ήταν σημαντικό επίσης, ήταν να αφαιρεθούν ότι πλαίσια δεν πατούσαν καλά οι μέλισσες για να είναι πιο σφιχτά, άρα και πιο ζεστά...


Εδώ εξάρα παραφυαδούλα που βγάζοντας ένα πλαίσιο έξω από το φελιζόλ, έγινε ...πενταράκι.
'Όταν με το καλό το χρειαστεί πάλι, εκεί δίπλα θα είναι, θα το πάρει εύκολα πίσω.

 Από όλα τα πλαίσια που σήκωσα μόνο ένα βρήκα που είχε πιάσει λίγο κηρόσκορο και αυτό ήταν μέσα στις κυψέλες που διέλυσα.


Η μοναδική κυψέλη που με προβλημάτισε ήταν μια που το  Φθινόπωρο ήταν πολλά υποσχόμενη και σκεφτόμουν να κάνω μάλιστα και βασιλοτροφία από αυτή την ερχόμενη Άνοιξη...
Είχε μαζέψει πολύ μέλι για να ξεχειμωνιάσει (συγκριτικά με τις άλλες ) τα πλαίσια ήταν "πρησμέμα" από μέλι και φαινόταν να είναι μια ωραία κυψέλη.
Μέσα Δεκεμβρίου  της έκανα θεραπεία με οξαλικό, όπως και σε όλες τις κυψέλες του μελισσοκομείου, αρχές Ιανουαρίου που πήγα να κοιτάξω για τροφές σηκώνοντας το κηρόπανο, οι μέλισσες δεν  πατούσαν πολλά πλαίσια της κυψέλης αλλά δεν τα αφαίρεσα τότε, με σκοπό να το κάνω μια πιο κατάλληλη ημέρα από θέμα θερμοκρασίας καιρού.

Χθες λοιπόν βρήκα αυτό...


Η κυψέλη είχε λεηλατηθεί και οι μέλισσες που μπαινόβγαιναν  ήταν για να ...κλέψουν.


Τι έγινε ?
Δεν ξέρω, μόνο υποθέσεις μπορώ να κάνω και αυτές σίγουρα μπορεί να μην είναι και απόλυτα σωστές...

Πρώτη υπόθεση, όπως τα πλαίσια ήταν "πρησμένα" από  μέλι, μπορεί η εκτίμηση μου για το πόσα πλαίσια πατούσαν πραγματικά οι μέλισσες να μην ήταν σωστή και η δόση με το οξαλικό να ήταν υπερβολική για τη συγκεκριμένη κυψέλη, γιατί στις άλλες δεν υπήρξε πρόβλημα...

Δεύτερη υπόθεση, η συγκεκριμένη κυψέλη ήταν η προτελευταία στη σειρά που έγινε η θεραπεία και η ώρα ήταν σχετικά αργά από θέμα θερμοκρασίας, επιπλέον το χλιαρό σιρόπι που ξεκίνησαν να δέχονται οι πρώτες κυψέλες, μάλλον θα είχε παγώσει όταν έφτασε η ώρα να πέσει στη συγκεκριμένη...

Τρίτο, όλα τα παραπάνω και σε συνδυασμό ίσως με κάτι άλλο που αγνοώ,  να έφεραν αυτό το αποτέλεσμα.

Κρίμα.
Κάθε μέρα μαθαίνουμε...για να μην το ξαναπάθουμε.

Σε γενικές γραμμές όμως καλές είναι, αν ο καιρός πάει σχετικά ευνοϊκός  έχουν δυνατότητες να αναπτυχθούν σύντομα σε δυνατές κυψέλες.


Καλό ξεκίνημα σε όλους, η νέα μελισσοκομική χρονιά μόλις άρχισε.

Καλή δύναμη.

4 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ, καλή αρχή σε όλους μας και το κυριότερο...καλή συνέχεια !

      Διαγραφή
  2. καλη χρονια ,με ανθισμενες αμιγδαλιες,καραμπουση,ξυνοτριφιλο,βρουβα,και πολλα χορτα .και οι λοφοι κιτρινοι απο σφαλακτρο. [ξηροθερμικα μερη παραλιακης ερμιονιδος]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή χρονιά με καλές ανθοφορίες και υγεία, σε ανθρώπους και...μέλισσες!

      Διαγραφή