Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Νυκτερινή μεταφορά κυψελών σε μεγαλύτερο υψόμετρο

Το μελισσοκομείο βρίσκεται κοντά στην παραλιακή ζώνη, λουλουδάκια και ότι καλούδια  έβρισκαν μέχρι τώρα οι μέλισσες, τελειώνει...
Καιρός να πάρουμε τα βουνά!



Το καλό με την μεσσηνιακή Μάνη είναι ότι μέσα σε λίγα χιλιόμετρα μπορείς να ανέβεις εύκολα υψόμετρο και εκεί που στα παραθαλάσσια μέρη η βλάστηση γίνεται σανός, με μια μετακόμιση 15-20 χιλιομέτρων με το αυτοκίνητο, βρίσκεις ακόμα λουλούδια που είναι ανθισμένα.Το νέο μελισσοκομείο έχει 700-800 μέτρα υψόμετρο.

(χθεσινή νυκτερινή φωτογράφιση επί τόπου)


Ας είναι καλά οι κάθετες πλευρές του Ταΰγετου! 

Περιμένοντας να γυρίσουν σπίτι και οι τελευταίες "κοπέλες"...είναι καλή ιδέα ένα καφεδάκι  στο μελισσοκομείο απολαμβάνοντας τη θέα.



Φυσώντας με το καπνηστήρι ελαφρά στην είσοδο, μπαίνουν και οι τελευταίες μέλισσες που κάνουν βάρδια φύλακα στην πόρτα.
Κλείνουμε τα πορτάκια και σε αυτά που δεν κλείνουν βάζουμε ένα ...σφουγγαράκι!



(αυτές οι μέλισσες γύρισαν αφού είχα κλείσει το πορτάκι, ας πρόσεχαν να γύριζαν νωρίς το βράδυ στο σπίτι, τώρα θα μείνουν για πάντα έξω!)

Αυτό είναι αναγκαίο μετά τα τρία διαφορετικά συστήματα με πορτάκια που έχω για τους διαφορετικούς κινητούς πάτους  και τα διαφορετικά κλείστρα που έχουν.
 (άντε βγάλε άκρη με παλιούς και νέους κατασκευαστές)

Βέβαια μερικές φορές, ειδικά με τους κινητούς πάτους, αν ξεφύγει λίγο το δέσιμο μεταξύ τους, έχουμε και διαρροές...
Με λίγη ταινία όμως, που πάντα χρειάζεται να έχουμε μαζί μας, τέρμα και οι τελευταίες αποδράσεις!



Σε ότι χώρο περίσσεψε βάζουμε και μερικές βάσεις για να πατήσουν οι κυψέλες στο νέο μελισσοκομείο και ευχαριστούμε πολύ τα χέρια του έτερου ήμισυ  που ανάλαβαν να κάνουν το έργο της μεταφοράς ευκολότερο, διότι το "άθλημα" χρειάζεται και κάποια ...μπράτσα.




Προσεκτικό δέσιμο , κάθετα και οριζόντια σε όλες τις κυψέλες, οι οποίες πρέπει να τοποθετούνται κατά μήκος με φορά τέτοια ώστε να μην έχουν ταλαντώσεις τα πλαίσια μέσα στην κυψέλη, την ώρα  της μεταφοράς με το αυτοκίνητο.



Αν τα πλαίσια δεν καλύπτουν την κυψέλη στο σύνολό της, καρφώνουμε  μια πρόκα στο τελευταίο πλαίσιο για να μην έχουμε κανένα ατύχημα κατά την μετακίνηση και τα βρούμε όλα ...μαντάρα όταν  ανοίξουμε   την κυψέλη στο νέο μελισσοκομείο.

Προσεκτική οδήγηση στο δρόμο γιατί κυκλοφορεί εκεί έξω ότι δεν μπορείς να φανταστείς  και δεν είναι η καλύτερη περίπτωση να τρακάρεις με αυτοκίνητο φορτωμένο με  κυψέλες που είναι γεμάτες με ...μέλισσες!

Όταν φτάσουμε καλό είναι να αφήσουμε τις κυψέλες να ηρεμήσουν για λίγη ώρα πάνω στις βάσεις τους και μετά να τις ανοίξουμε.



Πάντα χρειάζεται μια τελευταία ματιά και έλεγχος με το φακό αν έχουν ανοίξει όλα τα πορτάκια και δεν έχει γίνει κάποιο μπέρδεμα πριν φύγουμε από το μελισσοκομείο, γιατί όταν θα το ανακαλύψουμε στην επόμενη επίσκεψη, δυστυχώς θα είναι πολύ αργά!
  
 Άντε και καλή μας επιστροφή σε ώρα περασμένη, το στομαχάκι όμως διαμαρτύρεται και μια τηγανιά φρεσκοβγαλμένες  πατατούλες από τον κήπο είναι ότι πρέπει.

Τι και αν η ώρα είναι γύρω στα μεσάνυχτα?

Σήμερα έχει μια από τα ίδια, φόρτωμα και βουνό το βράδυ.



Για το μενού της επιστροφής δεν ξέρω ακόμα , ότι καλό έχει ο κήπος, κάτι θα βρούμε! 
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου