Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2016

Φτιάχνοντας πετιμέζι...

Αργοπορημένο το θέμα  λόγω έλλειψης χρόνου,  αλλά ποτέ δεν είναι αργά για να δούμε πως φτιάχνεται το πετιμέζι.

Το πετιμέζι ουσιαστικά είναι  συμπυκνωμένος χυμός σταφυλιού που προκύπτει μετά από βράσιμο.

 Μπορούμε να το καταναλώσουμε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους σε γλυκά, φαγητά, σαλάτες, πίτες,  γευστικά είναι υπέροχο ενώ έχει σημαντική διατροφική αξία αφού είναι καλή πηγή βιταμίνης B6, Καλίου, Μαγνησίου, Μαγγανίου, αλλά και Σιδήρου.

                 
                             (πετιμέζι παραγωγής 2016)

Για να φτιάξουμε πετιμέζι, ξεκινάμε φυσικά από τα σταφύλια, ότι έχουμε ή ότι μπορούμε να βρούμε...





Εδώ πατήθηκε ότι περίσσεψε και δεν έγινε κρασί, ανάκατα λευκά και κόκκινα σταφύλια, όσο πιο ώριμα είναι, τόσο καλύτερα.
Όταν τα σάκχαρα είναι υψηλά το πετιμέζι "δένει" πιο εύκολα.

Σουρώνουμε το  μούστο που θα προκύψει και ξεκινάμε άμεσα, δεν πρέπει να  έχει ξεκινήσει η ζύμωση του μούστου όταν θέλουμε να κάνουμε πετιμέζι.

Διαφορετικά,  λίγες ώρες μπορούμε να  κρατήσουμε το μούστο στο ψυγείο μας ώστε να αποτρέψουμε το ξεκίνημα της ζύμωσης.


Θα χρειαστούμε μεγάλες κατσαρόλες ...

και λίγη καθαρή στάχτη από ξύλα χωρίς πρόσθετες χημικές ουσίες...


κοσκινίζουμε τη στάχτη...


και προσθέτουμε περίπου μια κουταλιά της σούπας για κάθε λίτρο μούστου...



Τώρα αρχίζει η υπομονή ...και το άφρισμα, έχοντας μέτρια φωτιά στην εστία μας...


η στάχτη κάνει το μούστο να αφρίζει ανεβάζοντας στην επιφάνεια όλες τις περιττές ουσίες που εμείς θέλουμε να καθαρίσουμε.
Με μια τρυπητή κουτάλα ξαφρίζουμε με ...υπομονή...


 ή ακόμα καλύτερα με ένα σουρωτήρι...



Είναι μια διαδικασία που θέλει αρκετό χρόνο...θα βγάλουμε μπόλικο αφρό... είπαμε χρειάζεται υπομονή για να φτιάξεις πετιμέζι.


Όταν δεν θα έχουμε πια  αφρό στην επιφάνεια, ο μούστος είναι κατάλληλος για να κάνουμε μουσταλευριά, για να φτιάξουμε όμως πετιμέζι πρέπει  να συνεχίσουμε και άλλο το βράσιμο...  


Κατά διαστήματα ελέγχουμε με ένα κουταλάκι την πυκνότητα του πετιμεζιού...


θέλουμε να μην είναι πολύ ρευστό, να δημιουργείται μια γραμμή στο πιάτο που δεν κλείνει, όταν "τραβάμε" το κουτάλι πάνω στο πετιμέζι.

Σημαντική επίσης είναι και η δοκιμή στη γεύση, δεν πρέπει να το παραβράσουμε γιατί θα έχει γεύση καραμέλας...


Θέλουμε η γεύση να θυμίζει σταφύλι , όχι ζάχαρη και η υφή του να είναι σαν ρευστό μέλι.

Στο τέλος η ποσότητα που θα πάρουμε θα είναι ελάχιστη σε σχέση με τον αρχικό όγκο του μούστου που βάλαμε.


Τώρα θα πρέπει να μείνει το πετιμεζάκι μας ήσυχο για 12 τουλάχιστον ώρες ώστε να "καθίσουν"  στον πάτο της κατσαρόλας όλα τα υπολείμματα στάχτης που  αιωρούνται μέσα στο πετιμέζι...



Έτοιμος ο "θησαυρός" μας για φύλαξη... αντέχει εκτός ψυγείου για πάρα πολύ καιρό.


 Μπορούμε να φτιάξουμε ωραιότατα γλυκά αντικαθιστώντας μέρος της ζάχαρης, να το βάλουμε ως σιρόπι σε πίτες, παγωτά, βάφλες, τάρτες, σε πράσινες σαλάτες για ντρέσινγκ, εξαιρετικό επίσης και για γλυκόξινα πιάτα...και φυσικά όπου αλλού μπορεί να φτάσει η όρεξη και η φαντασία σας.

Δεν χρειάζεται να φτιάξετε τεράστιες ποσότητες, με λίγα κιλά σταφύλια μπορείτε να έχετε το δικό σας πετιμέζι, λίγες σταγόνες αρκούν για να δώσουν ξεχωριστή γεύση.

Αξίζει τον κόπο.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου