Σάββατο, 26 Ιουλίου 2014

Θυμόλη και βότανα σε σιρόπι για πρόληψη νοζεμίασης

Η θυμόλη παράγεται από το θυμάρι και  αποδεδειγμένα καταπολεμά την νοζεμίαση, επιπλέον επιτρέπεται η χρήση της στη βιολογική μελισσοκομία.

Προληπτικά έκανα 1-2 ταΐσματα μετά τον τρύγο με σιρόπι στο οποίο είχα βάλει  θυμόλη γιατί πέρυσι τέτοια εποχή είχα θέμα με απώλειες πληθυσμού.

Στη νέα νοζεμίαση  seranae έχουμε απώλειες μελισσών το καλοκαίρι, σε αντίθεση με την παλιά, που είχαμε κυρίως απώλειες νωρίς την Άνοιξη...

Έτσι είπα να κάνω ένα πολύ μικρό κύκλο θεραπείας αφού πια το μέλι έχει τρυγηθεί από τις κυψέλες.Η κλασική αναλογία για την θυμόλη στη νοζεμίαση είναι 1 gr κρυσταλλική θυμόλη  σε 15 λίτρα σιρόπι 1:1 (νερό-ζάχαρη)
Από αυτό το μείγμα βάζουμε 200-500 γρ. σε κάθε δεκάρι μελίσσι  κάθε 3 ημέρες για ένα θεραπευτικό κύκλο 21-28 ημερών.

Αυτό είναι για ένα πλήρες κύκλο θεραπείας.

Μπορούμε να αυξήσουμε την ποσότητα του σιροπιού και να το βάζουμε κάθε 4-6 ημέρες αν έχουμε θέμα με τις μετακινήσεις.
 Στο σύνολο για τη θεραπεία του φθινοπώρου, καλό είναι να πάρει 2-3 kg το κάθε δεκάρι μελίσσι για να  το αποθηκεύσει και όταν θα κάνει χρήση, να έχει ακόμα θεραπευτική δράση κατά την διάρκεια του χειμώνα.

Το σωστό είναι να γίνονται δυο προληπτικές θεραπείες, μια νωρίς την Άνοιξη και μια το Φθινόπωρο.


Είπα όμως να δώσω προκαταβολικά μια  ελάχιστη δόση απολύμανσης στο εντερικό σύστημα των μελισσών λίγο νωρίτερα από το φόβο μην έχω πάλι τα ίδια με πέρυσι. 

Σε μια λεκάνη λοιπόν, βάζουμε τη ζάχαρη μαζί με ελαφρά χλιαρό νερό σε αναλογία 1:1 και ανακατεύουμε επιπλέον, θέλοντας να προσθέσω μια ήπια φυσική απολυμαντική δράση στο σιρόπι, έβαλα και λίγο... χαμομήλι. και για να κλείσει ο κύκλος με τα πρόσθετα  έβαλα και ελάχιστους ενεργούς μικροοργανισμούς που είχα φτιάξει με ζύμωση μόνη μου.
ΕΔΩ είναι παλαιότερη  ανάρτηση  που εξηγεί τι κάνουν οι ενεργοί μικροοργανισμοί στις μέλισσες.  
Για το τέλος έμεινε το βασικό συστατικό της απολύμανσης, η θυμόλη.

Το δύσκολο με την θυμόλη είναι να μετρηθεί σωστά.
Ένας πρακτικός τρόπος είναι να την βάλουμε μέσα σε μια άδεια θήκη από ασπιρίνη ή ντεπόν, ή οποία χωράει 0,5 γρ.
Έτσι για 7,5 λίτρα έτοιμο σιρόπι βάζουμε μια θήκη, για 15 λίτρα βάζουμε δύο για να έχουμε ολόκληρο το γραμμάριο που χρειαζόμαστε...και επειδή η θυμόλη δεν είναι διαλυτή στο νερό την βάζουμε πρώτα σε ελάχιστο καθαρό οινόπνευμα από το φαρμακείο για να διαλυθεί σωστά.    και μετά ρίχνουμε αυτό το μείγμα μέσα στη λεκάνη με όλα τα υπόλοιπα... ένα καλό ανακάτεμα και το παρασκεύασμα είναι έτοιμο.Στη δύση του ηλίου βάζουμε το σιρόπι σε πιατάκια μέσα στην κυψέλη σε πολύ μικρές ποσότητες για 1-3 φορές κάθε 3 ημέρες.

Θέλω να κάνω μόνο μια μικρή απολύμανση, δεν θέλω να προκαλέσω μια άσκοπη και άκαιρη διέγερση στις μέλισσες και να έχω έξτρα γόνο μέσα στο καλοκαίρι...

Ελπίζω η προσπάθεια να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα και να μην υπάρξουν τίποτα άλλες παρενέργειες επειδή είναι καλοκαίρι.

Συνήθως κάνω αυτή τη συνταγή το Φεβρουάριο, πετυχαίνοντας παράλληλα να κάνω και την ανοιξιάτικη διέγερση των μελισσιών.

Για παραλλαγή μόνο εναλλάσσω τα βότανα μεταξύ τους.
Μια φορά έχει με χαμομήλι την άλλη με ρίγανη ή θυμάρι κ.τ.λ.

Παράπονα οι μέλισσες δεν μου έχουν κάνει μέχρι τώρα...φαντάζομαι ότι οι γεύσεις με τα βότανα είναι πιο κοντινές σε αυτές, πάρα με τα σκόρδα που έβαζαν παλιά και που επιπλέον κάπου διάβασα ότι τελικά μάλλον δεν κάνουν και τίποτα.     


3 σχόλια:

 1. Καλησπέρα, σου προτείνω να βράζεις φασκομηλιά και να την βάζεις στο σιρόπι.
  Επίσης το σκόρδο μην το υποτιμάς, είναι και για την βαρρόα και για την νοζεμίαση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ για τη συμβουλή με το φασκόμηλο, θα το εντάξω μελλοντικά στο μενού με τα βότανα που βάζω στο σιρόπι.Εξάλλου είναι ένα φυτό που οι μέλισσες επισκέπτονται από μόνες τους...
   Τα σκόρδα όμως είναι κάτι που δεν θα πάνε ποτέ να τα συναντήσουν από μόνες τους, μιας και βρίσκονται κάτω από το χώμα.Επιπλέον σε πρόσφατο μελισσοκομικό σεμινάριο μας είπαν ότι έχουν γίνει έρευνες για το αν βοηθάει το σκόρδο στη νοζεμίαση και τα αποτελέσματα ήταν ...αρνητικά.Για την βαρρόα, δεν γνωρίζω αν κάνει κάτι.Σκέφτομαι να δοκιμάσω το λεμόνι, το οποίο σε πειράματα έχει καλά αποτελέσματα και έχει και καλύτερο άρωμα.

   Διαγραφή
  2. Το ξύδι μαζί με την σκόνη από σκόρδο σκοτώνουν τα βαρρόα, αλλά ΠΡΟΣΟΧΗ στο πως θα το κάνεις. Επίσης πολύ καλή δουλειά κάνει: αλεσμένη κρυσταλλική ζάχαρη ανακατεμένη με σκορδόσκονη.

   Διαγραφή