Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Προσεχτικό σβήσιμο για το καπνιστήρι

Το καπνιστήρι είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για το μελισσοκόμο, όμως αν δεν τηρούμε κάποιους κανόνες προστασίας, μπορεί να γίνει αιτία πυρκαγιάς ειδικά  τώρα το καλοκαίρι.

Πάντα πρέπει να προσέχουμε που το ακουμπάμε, ιδιαίτερα όταν ο τόπος είναι γεμάτος ξερόχορτα τριγύρω... 




Το ανάβουμε με προσοχή  και  πάντα μακριά από εύφλεκτα υλικά.
Όταν φεύγουμε από το μελισσοκομείο και το καπνιστήρι  μας είναι ακόμα αναμμένο, έχουμε δυο επιλογές.

Να έχουμε ανοιγμένο ένα λάκκο στο χώμα και να αδειάζουμε προσεχτικά το περιεχόμενο του μέσα.

Μετά να σκεπάζουμε από πάνω με πολύ χώμα τα αποκαΐδια για να σβήσει καλά, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι το  καπνιστηράκι μας δεν θα γίνει η αιτία για καμιά φωτίτσα που θα εξελιχτεί σε μεγάααλη πυρκαγιά...  


Η άλλη επιλογή που εγώ προτιμώ για μην έχω πάρε - δώσε με φτυάρια και τσάπες και το άγχος ότι έχω αφήσει υπολείμματα φωτιάς στο χωράφι, είναι να κλείνω την έξοδο του καπνιστηριού με μερικά χλωρά χόρτα και να μην το αδειάζω στο χώμα.



Κλείνοντας την τρύπα με χλωρά χόρτα σταματά η είσοδος του αέρα και έτσι απλά σβήνει η φωτιά μέσα στο καπνιστήρι από έλλειψη οξυγόνου και δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι άλλο.
Την επόμενη φορά, θα αδειάσουμε   με ασφάλεια πια τα σβησμένα  αποκαΐδια και θα το ξανανάψουμε χωρίς κανένα πρόβλημα.



Καλό βέβαια είναι όταν θα πάμε σπίτι και θα έχει σβήσει η φωτιά μέσα στο καπνιστήρι, να ανοίξουμε το καπάκι του για να μην σχηματιστούν υδρατμοί από τυχόν χλωρά υπολείμματα  που θα είναι μισοκαμμένα  μέσα και έτσι να στεγνώσει με ασφάλεια στο σπίτι.

Κρίμα είναι από απροσεξία και αμέλεια να γίνουμε  η αιτία για πυρκαγιά.

Εδώ το καπνιστήρι φυσιολογικά ανάβω με κάθε προφύλαξη και έχω το άγχος μην έρθει κανένας τρέχοντας και φωνάζοντας....φωτιάααα! 

Προσοχή λοιπόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου