Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Διάλυση αρρενοτόκου μελισσιού

Είχα φτιάξει μια μικρή παραφυάδα σε τριπλοκυψελίδιο με εμβολιασμένο κελί και επειδή για έκτακτους λόγους άργησα να βεβαιωθώ αν  είχε μέσα βασίλισσα, "κατέβασε" κηφηνοκέλια και έγινε αρρενοτόκο...


 ( Η αλήθεια είναι, ότι δεν μπορούσα να βρω αν έχει μέσα γονιμοποιημένη   βασίλισσα παρόλο που ήταν  μόλις ... 2-3 πλαίσια πληθυσμό και όταν είδα μερικά  αυγά ημέρας, χωρίς όμως να έχουν ακόμα σφραγίσει γόνο, σκέφτηκα ότι μπορεί να έχει μέσα βασίλισσα και εγώ να μην την βλέπω. )

Επίσης σκέφτηκα ότι μπορεί να ήταν και εργάτριες που μπορεί να είχαν αρχίσει να γεννούν...




και επειδή αυτά είναι κόλπα δύσκολα που κάνουν στην Ινδία... 
και κάποιος έμπειρος θα μπορούσε να διαπιστώσει από το είδος της γέννας στα κελιά, αν ήταν βασίλισσας ή εργάτριας,
 (στις εργάτριες,  υποτίθεται ότι είναι πιο διάσπαρτος και το αυγό δεν πατάει σωστά στον πάτο του κελιού επειδή η εργάτρια είναι πιο κοντή από την βασίλισσα και κολλάει στα τοιχώματα. Αν φυσικά είναι σωστά όλα αυτά που έχω διαβάσει κάπου...)
εγώ σαν πιο ...φρέσκια στο κουρμπέτι, είπα να δώσω λίγο χρόνο ακόμα, να αρχίσουν να σφραγίζουν για να είμαι 100% σίγουρη.

Έτσι στην επόμενη επιθεώρηση, βρήκα κάτι ωραιότατα...κηφηνοκέλια και καθόλου σφραγισμένο εργατικό γόνο!


Αντίο βασίλισσα, ήταν σίγουρα αρρενοτόκο...

Επειδή πια, το μελίσσι είχε μείνει σχεδόν δυο χούφτες και δεν άξιζε τον κόπο να κάνω κάτι για να το γυρίσω, (έχω διαβάσει 1-2 τρόπους για το πως θα μπορούσε να αλλάξει η κατάσταση  του, αλλά δεν το έχω δοκιμάσει στην πράξη ) αποφάσισα να το διαλύσω και να πάει να ενωθεί από μόνο του με τα διπλανά μελίσσια.


Πήρα την κυψέλη από την θέση της και τίναξα μακρυά τα πλαίσια που είχαν μέλισσες, μετά  με το ξέστρο χάλασα τα κηφηνοκέλια και έβαλα τα πλαίσια άδεια πια από μέλισσες, στην διπλανή κυψέλη. 


Σκέφτομαι ότι δεν χρειάζονται πια, επιπλέον κηφήνες και ότι χαλώντας τα, θα γεννηθούν λιγότερες βαρρόα, αφού είναι γνωστό ότι προτιμούν τα κηφηνοκέλια για να αναπαραχθούν...

Απλά οι μέλισσες θα έχουν λίγο παραπάνω δουλειά για να τα καθαρίσουν...

Το αρρενοτόκο μελίσσι τώρα που έμεινε χωρίς σπίτι, αρχίζει να ψάχνει να βρει την είσοδο...εκεί που δεν υπάρχει πια ούτε καν κυψέλη !

Οι μέλισσες που τινάχτηκαν στον αέρα, γύρισαν πίσω στο αρχικό σημείο που ήταν η κυψέλη τους, καθώς επίσης και οι συλλέκτριες που γύριζαν πίσω στην κυψέλη, μετά την πτήση τους.

Αφού δεν έβρισκαν τίποτα εκεί, άρχιζαν να ψάχνουν λίγο πιο πέρα...και να δημιουργείται μια αναστάτωση. 

Σιγά - σιγά θα ενσωματωθούν με την διπλανή κυψέλη και θα την ενισχύσουν σε πληθυσμό.  


Στην επόμενη επίσκεψη, φαντάζομαι θα είναι όλα ήσυχα.

Ούτε γάτα, ούτε ζημιά, αντίο αρρενοτόκες εργάτριες, τελείωσε η...βασιλεία σας ! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου