Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Ολοκληρώθηκε το μελισσοκομικό σεμινάριο του ΕΛΓΟ Δήμητρα στην Καλαμάτα

Τελείωσε το μελισσοκομικό σεμινάριο που διοργανώθηκε στην Καλαμάτα στις 21-22-23 Ιουλίου 2014 με μεγάλη συμμετοχή παλιών και νέων μελισσοκόμων.

Ο διδάσκων  και κύριος ομιλητής του ταχύρυθμου προγράμματος που οργάνωσε ο ΕΛΓΟ Δήμητρα, ήταν ο κ. Αλέξανδρος Γκουσιάρης.



Μελισσοκόμος με μεγάλη εμπειρία και με πολλά σμήνη στην κατοχή του, επίσης γνωστός αρθρογράφος  διαφόρων μελισσοκομικών θεμάτων, ταμίας της ελληνικής επιστημονικής εταιρίας μελισσοκομίας - σηροτροφίας, μαθηματικός και επιπλέον βιολογικός καλλιεργητής. 

Το σημαντικό με την παρουσίαση που μας έγινε αυτό το τριήμερο, είναι ότι έγινε από έναν εν ενεργεία μελισσοκόμο κάτοχο μεγάλης μελισσοκομικής μονάδας και άρα γνώστη και διαχειριστή πολλών πρακτικών θεμάτων που αφορούν την εκμετάλλευση  μιας τέτοιας μονάδας. 

Αυτό βέβαια δεν μείωσε την ικανότητα του να μας παραθέσει και πολλές θεωρητικές γνώσεις και πληροφορίες άκρως ενδιαφέρουσες...και με ποιητικό και φιλοσοφικό τρόπο, αν και κατά βάση είναι μαθηματικός.


Αναλύσαμε τους μελισσοκομικούς χειρισμούς ανά εποχή και το που θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας ανάλογα με την περιοχή που βρισκόμαστε, το σκοπό που έχουμε και το μέγεθος του μελισσοκομείου που έχουμε στην κατοχή μας.
(επί το έργο με ένα δείγμα φακελωτής στο χέρι )

Εστιαστήκαμε στις κυριότερες ασθένειες που απασχολούν σήμερα  τη μέλισσα, επίσης έγιναν αναφορές σχετικές με την βιολογία της μέλισσας και τον τρόπο συμπεριφοράς της καθώς και τους λόγους για τους οποίους  γίνεται αυτό, στο τέλος, έγινε  παράθεση των διάφορων τρόπων βασιλοτροφίας.

Το σεμινάριο απευθυνόταν κυρίως σε μελισσοκόμους που είχαν μια σχετική εμπειρία και μπορούσαν να κατανοήσουν διάφορους μελισσοκομικούς όρους,αλλά υπήρχαν και αρκετοί λιγότερο έμπειροι μελισσοκόμοι.

Οι θηλυκές παρουσίες μπορούσαν σχεδόν να μετρηθούν στα δάκτυλα του... ενός χεριού, επίσης είχαμε και μεγάλη γκάμα ηλικιών από τους συμμετέχοντες.



Οι ερωτήσεις πολλές και κάλυπταν όλα τα θέματα του κλάδου.

Καμία φορά όμως επειδή  το γνωστικό επίπεδο  αυτών που συμμετείχαν ήταν με αρκετές αποκλείσεις ως προς την κατανόηση των θεμάτων, είχαμε και το ευνόητο...σούσουρο.

Άλλωστε οι μελισσοκόμοι είναι γνωστό ότι όταν είναι όλοι μαζί, σπάνια συμφωνούν σε κάτι και επιπλέον έχουν και...άποψη.

Προσωπικά για μένα ήταν το τρίτο σεμινάριο που παρακολουθώ (δυο, στη γεωπονική Αθηνών) και πολύ με βόλεψε που ήταν σχετικά κοντά στον τόπο διαμονής μου.

Επιπλέον ξεκαθάρισε τις μικρές λεπτομέρειες στις μέχρι τώρα γνώσεις μου που κάνουν όλη την διαφορά, ώστε να πετυχαίνω πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα και να μην αφήνω τον παράγοντα τύχη να βάζει το ...χεράκι του.

Ο κ. Γκουσιάρης ήταν πολύ καλός στο να το μεταδώσει αυτό και να εστιαστεί στο σημαντικό, αφήνοντας στην άκρη το περιττό και χρονοβόρο.

Για το τέλος μας κράτησε την  ανάλυση του μοντέλου των ακραίων όρων...

Πάντως για  την αρχή και το τέλος του σεμιναρίου μας είχε από ένα μικρό ποίημα που ταίριαζε "γάντι" με το πνεύμα που ήθελε να μας περάσει.

Το πιο πάνω μοντέλο των ακραίων όρων πάντως αν θέλουμε να το πούμε με δυο λόγια, έχει ως εξής:

για να μεγιστοποιήσω έναν οργανισμό, αρκεί να μεγιστοποιήσω τον παράγοντα που τον ελαχιστοποιεί.

Στην περίπτωση τώρα τον μελισσιών μας, ο βασικός παράγοντας είναι η βασίλισσα, αλλά και κάθε άλλος παράγοντας που προσωπικά κρατά χαμηλά τον κάθε μελισσοκόμο στις αποδόσεις του, θα πρέπει να βελτιώνεται κάθε χρονιά από τον ίδιο τον μελισσοκόμο, ώστε μετά από λίγο καιρό να μπορεί να επιτύχει τα μέγιστα αποτελέσματα τουλάχιστον στα θέματα που μπορεί να επέμβει και αφορούν καθαρά τη δική του βούληση και ενέργεια.

Διαλέγοντας απλά να κάνουμε βασιλοτροφία μόνο από το καλύτερο  μελίσσι μας κάθε χρόνο, σιγά - σιγά μπορούμε να βελτιώσουμε τις αποδόσεις μας σε μέλι και παράλληλα και την υγεία των κυψελών μας στο σύνολο του μελισσοκομείου μας, αλλά να βοηθήσουμε επίσης και στη γενετική βελτίωση όλων των μελισσιών στη χώρα μας, αφού αν γίνεται από όλους αυτό, στο τέλος θα επικρατήσουν παντού τα καλύτερα μελίσσια από γενετική  άποψη.

Απλά, κατανοητά και συνάμα πολύ σημαντικά θέματα.

Η προσήλωση του ακροατηρίου σε όσα λέγονται δεν χρειάζεται περαιτέρω εξήγηση...



Ακόμα και στα διαλείμματα τα μελισσοκομικά "πηγαδάκια" δεν σταματούν, όλο και κάτι νέο ή παλιό θα έχουμε να πούμε...  







Στο κεντρικό διάλειμμα είχαμε φρέσκο σαντουιτσάκι και δροσερό νερό προσφορά των διοργανωτών.

Επίσης υπήρχαν και μερικά "πεσκέσια" από μερικούς μελισσοκόμους, που έφεραν  ολόκληρη κηρήθρα με μέλι πορτοκαλιάς και τσίπουρο με μέλι για κέρασμα στους συναδέλφους τους.

Εύγε.

Οι παρουσίες πολλές και ποικίλες, η προηγούμενη έμπειρη  γενιά μελισσοκόμων, προετοιμάζει με τις κατάλληλες θεωρητικές γνώσεις την επόμενη...



Η παρουσία του προέδρου  του μελισσοκομικού  συλλόγου, έντονη και καθοριστική στην διοργάνωση αυτού του τριημέρου



καθώς και των διοργανωτών από την πλευρά του ΕΛΓΟ Δήμητρα και των κρατικών  υπηρεσιών ώστε να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση χωρίς περαιτέρω θέματα.



Οι ευχαριστίες πολλές στο τέλος, καθώς και συζητήσεις για  περισσότερες προσωπικές πληροφορίες  σχετικά πάντα με τις μέλισσες...και όχι μόνο.








Ευχές και από την πλευρά μας για να υπάρχουν κάθε χρόνο εξίσου αξιόλογες διδασκαλίες.

Το περιβάλλον γύρω από την μέλισσα αλλάζει ραγδαία, οφείλουμε λοιπόν και εμείς από την πλευρά μας να είμαστε έγκαιρα ενήμεροι και ο πιο σωστός τρόπος είναι να μαθαίνουμε από καταξιωμένους ανθρώπους του χώρου.

Και του χρόνου εις ανώτερα!







     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου