Κυριακή, 13 Ιουλίου 2014

Τρύγος μελιού 2014

Ήρθε επιτέλους η στιγμή για την ανταμοιβή των κόπων μας!

Η ώρα του πολυπόθητου τρύγου...

Πότε είναι όμως η σωστή ώρα για να γίνει αυτό ?

Θεωρητικά παίρνουμε το μέλι όταν τουλάχιστον τα 2/3 του πλαισίου είναι σφραγισμένο μέλι και όταν θεωρητικά πάλι, οι μέλισσες σταματούν να κουβαλάνε από έξω...Όλο αυτό το διάστημα βλέπαμε τις λίγες κυψέλες που είχαμε αφήσει για μέλι (οι περισσότερες είναι παραφυάδες σε εξέλιξη ) να γεμίζουν μελάκια και είμασταν     τρισευτυχισμένοι...σκοπεύαμε δε, να τρυγήσουμε γύρο στις  15-20 Ιουλίου.

Να μαζέψουν ακόμα και άλλο... 

Όμως πετύχαμε δυο μελισσοκόμους που έχουν μελίσσια στην περιοχή που έχουμε και τα δικά μας...

- Ακόμα δεν έχετε τρυγήσει ? Θα φάνε και αυτό που έχουν μαζέψει!

- Μα, δεν ....ίσως...


και επειδή ο φόβος φυλάει τα έρμα και επειδή πιο παλιοί ήταν αυτοί, ίσως να ήξεραν κάτι που δεν ξέραμε εμείς...λέμε δεν το τρυγάμε άμεσα, μην το κλαίμε περιμένοντας ...

Έως τώρα είχαμε τρύγους μελιού για να κάνουμε πολλούς λουκουμάδες και μερικά βαζάκια δώρο στην ευρύτερη οικογένεια.

Φέτος αρχίζουμε επιτέλους να βλέπουμε το αποτέλεσμα της προσπαθείας μας.

Το σύστημα ορφανή κυψέλη για νέα βασίλισσα και μέλι μαζί δούλεψε σχετικά καλά, μένει τώρα να δούμε αν η νέα βασίλισσα  θα προλάβει να κρατήσει δυνατή την κυψέλη και δεν  θα καταρρεύσει από  την έλλειψη γόνου.

 Όταν υπάρχουν πλαίσια με μέλι ο τρύγος είναι ευχάριστη υπόθεση... Ένα καλό τίναγμα στο πλαίσιο, διώχνουμε με την βούρτσα όσες μέλισσες επιμένουν να μην φεύγουν και γρήγορα το βάζουμε  ...κάτω από το καπάκι όπου βρίσκονται και τα άλλα τρυγημένα πλαίσια.και όταν υπάρχουν αρκετά, είναι ακόμα καλύτερα!Σύμφωνα με τους πληθυσμούς που είχαν φτάσει τα μελίσσια μας και τον αριθμό των κυψελών που ήταν για τρύγο...καλά τα πήγαμε.

Αν χάσαμε ή κερδίσαμε που δεν τρυγήσαμε στο χρόνο που τρύγησαν οι άλλοι...?

Δεν ξέρω. 

Μέλι αρκετό (σχετικά με ότι περιμέναμε) πάντως πήραμε, σε σημείο μάλιστα που αρχίζουμε να έχουμε και...πρωτογενές πλεόνασμα!

Τα μελίσσια είναι όλα τώρα μονώροφα, τρυγημένα και παραφυάδες μαζί.και για να μην έχουμε θέματα με λεηλασίες, μειώσαμε τις εισόδους

εδώ δεν περίσσεψε πορτάκι και αυτοσχεδιάσαμε...Σύντομα θα κάνουμε και θεραπεία για την βαρρόα με βιολογικό σκεύασμα και μπαίνουμε πια ...στην φάση του επόμενου κύκλου.

Τέρμα το μέλι για το 2014, κάθε  επόμενο βήμα  θα προετοιμάζει  το 2015.

Ας πάμε όμως πρώτα να βγάλουμε το μέλι του 2014 και έχει ο θεός...γιατί και αυτό ...κόπο θέλει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου