Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Γιορτή σαρδέλας στον Άγιο Νικόλαο Δυτ. Μάνης

Έγινε και φέτος η καθιερωμένη πια γιορτή της σαρδέλας στο χωριό μας.

Πλήθος κόσμου, ντόπιοι και ξένοι τουρίστες κατέκλυσαν από νωρίς το γραφικό λιμανάκι του Αγίου Νικολάου για να βρουν θέση.



Η πρόσβαση στις σαρδέλες ήθελε μια σχετική ...υπομονή, αλλά αναλογιζόμενοι το πλήθος του κόσμου και ότι ψήνονταν επί τόπου για να είναι ολόφρεσκες, μια χαρά ήταν όλα.





Οι ομάδες των εθελοντών από τον πολιτιστικό σύλλογο και το σύλλογο των ψαράδων  έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν για να ευχαριστήσουν τον κόσμο που είχε έρθει να δοκιμάσει τις ψητές σαρδέλες.



παντού μοσχοβολούσε η...μυρωδιά της ψητής σαρδέλας.








οι σχάρες γέμιζαν γρήγορα και εξαφανίζονταν ...εν ριπή οφθαλμού!





  και λίγο αλατάκι για επιπλέον νοστιμιά!





οι σαρδέλες ήταν το κέρασμα, πολλοί επισκέπτες όμως  για να συμπληρώσουν το μενού της βραδιάς,  βρήκαν "καταφύγιο" στα μαγαζιά πέριξ του λιμανιού...





όλοι οι καλοί όμως πάντα χωράνε.





και μια άλλη πλευρά του λιμανιού με τις ψαρόβαρκες.



 Επιπλέον υπήρχε ζωντανή μουσική από την ορχήστρα που είχε στηθεί στη μέση της πλατείας.  


Το να βρεις τραπέζι κάπου, δεν ήταν εύκολο πράγμα, έτσι πολλοί καθόντουσαν κατάχαμα τριγύρω από το λιμάνι και απολάμβαναν το θέαμα τρώγοντας  τις σαρδέλες από το πλαστικό πιατάκι και πίνοντας μπύρα από  το μπουκάλι...




Το λιμάνι ήταν στολισμένο γιορτινά με διάφορα σημαιάκια και μεταξύ αυτών και τη μανιάτικη σημαία με το γαλανό σταυρό και την επιγραφή Νίκη ή θάνατος και από κάτω,  ταν ή επί τας.


Σχετικά  έντονη η ιστορία  και η μορφολογία της Μάνης, αν και σήμερα, ιδιαίτερα τα χωριά που είναι κοντά στη θάλασσα, θυμίζουν περισσότερο νησιωτικούς προορισμούς  παρά την άγρια εικόνα που μπορεί να έχει κανείς στο μυαλό του.
 
Μια επίσκεψη από κοντά, θα πείσει για το αληθές του λόγου...


Είτε με σαρδέλες, είτε χωρίς...

Το σκηνικό ολοκληρώθηκε με μια εντυπωσιακή ρίψη βεγγαλικών που φώτισε το μανιάτικο ουρανό.  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου