Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Κηραλοιφή..."πειραγμένη"

Η κλασική συνταγή για  κηραλοιφή  είναι γνωστή...κερί μέλισσας και λαδάκι αγνό.

Δοκίμασα όμως  να κάνω μια πιο "προχωρημένη" βάζοντας και άλλα πραγματάκια μέσα για να γίνει πιο ελκυστική και ενδιαφέρουσα.




Πηγές έμπνευσης ήταν ένα βιβλίο με χειροποίητα  καλλυντικά και οι πολύτιμες συμβουλές προσώπου της οικογένειας που γνωρίζει το χώρο των φυσικών καλλυντικών.

Υπέροχες πρώτες ύλες παραγωγής μας υπάρχουν άφθονες και κάποιες άλλες πιο "ψαγμένες"    βρέθηκαν σε κατάστημα που προμηθεύει σχετικά προϊόντα.

Σπιτικά ήταν το ελαιόλαδο, τα βότανα, το μέλι και το κερί μέλισσας.
Τα αγοραστά ήταν το αμυγδαλέλαιο, το βούτυρο κακάο,το σπερματσέτι και το αιθέριο έλαιο.

Αρχίζουμε λοιπόν!

Θα χρειαστούμε ...τηγάνι και μπρίκι.




Η βασική ιδέα ήταν να φτιάξω μια κρέμα όπου η αναλογία των ρευστών ελαίων σε σχέση με τα στερεά θα ήταν πέντε προς ένα για να είναι μια απαλή κρέμα.

Κάποια από τα ρευστά έλαια τα είχα ενισχύσει με βότανα που είχαν μπει μέσα σε μπουκάλια για μερικές μέρες προκειμένου να απορροφήσουν τα λάδια  τα πολύτιμα συστατικά τους (πριν τη χρήση τα σουρώνουμε)

Στη συγκεκριμένη κρέμα έβαλα σύμφυτο (εξαιρετικό φυτό με αναπλαστική δράση) και χαμομήλι.




Μπορούμε να κάνουμε επίσης το ίδιο με λεβάντα ή δεντρολίβανο,  απλά θέλει μετά προσοχή στο είδος του βοτάνου, το συνδυασμό και την ποσότητα που θα μπει. 

Κάνουμε λοιπόν ένα μπεν μαρί   με το τηγάνι και βάζουμε το μπρίκι μέσα στο νερό για να μην έρχεται σε άμεση επαφή με τη φωτιά.

Βάζουμε 4 κ.σ. κερί μέλισσας να λιώσει και προσθέτουμε 1 κ.σ. βούτυρο κακάο και 1 κ.σ. σπερματσέτι που είναι λίπος ...φάλαινας.



Αυτά είναι τα στερεά που σε λίγο με τη ζέστη θα γίνουν ...υγρά.



Μετά προσθέτουμε τα ρευστά.



Εδώ πάνε περίπου 30 κ.σ.από διάφορα έλαια.
 Πέντε προς ένα.

Έβαλα 15 κ.σ. ελαιόλαδο με σύμφυτο, 8 κ.σ. ελαιόλαδο με χαμομήλι και 8 κ.σ. αμυγδαλέλαιο.Φυσικά μπορούμε να κάνουμε και αναλογίες κατά βούληση και άλλους συνδυασμούς ελαίων. 

Όλα αυτά μαζί έγιναν ένα ρευστό μείγμα, με ένα κουταλάκι ανακατεύουμε συνέχεια σβήνοντας τη φωτιά. 




Σιγά-σιγά παγώνοντας το μείγμα θα αρχίσει να στερεοποιείται, τότε προσθέτουμε μια κουταλιά μέλι και περίπου 50 σταγόνες αιθέριο έλαιο της αρεσκείας μας.Εδώ έβαλα λεβάντα.

Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι η αλοιφή να έχει μια όμορφη τελική υφή.

Λίγο πριν σφίξει εντελώς, μπήκε απευθείας από το μπρίκι σε βαζάκια από παλιές κρέμες και ήταν έτοιμο για χρήση μόλις θα πάγωνε τελείως.  



Ομολογώ ότι η αίσθηση στο δέρμα μετά την χρήση ήταν ...υπέροχη (αν και λίγο λιπαρή αρχικά)  δεν με βλέπω όμως  να αγοράζω άλλη φορά  κάτι του συμβατικού εμπορίου καλλυντικών. 

Το μόνο που θέλει προσοχή είναι ότι είναι λιπαρή κρέμα και σε λιπαρές επιδερμίδες θέλει προσοχή η χρήσης της για να μην υπάρξει πρόβλημα, καθώς επίσης και τι αιθέριο έλαιο και βότανα θα βάλουμε μέσα  για να μην προκύψει κάποια έντονη αντίδραση στο δέρμα...  

Διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά για πιο μακρόχρονη χρήση καλό είναι να μπαίνει στο ψυγείο.

Φτιάχνεται σχετικά εύκολα και γρήγορα, μπορείτε να την βάλετε...παντού και γίνεται και υπέροχο καλοδεχούμενο ...δωράκι.

Στην κουζίνα λοιπόν...αξίζει τον κόπο, τα αποτελέσματα  στο δέρμα είναι πολύ καλύτερα από πολλές πανάκριβες κρέμες του εμπορίου, είναι οικονομικότατες και το σημαντικότερο ... είναι χωρίς βλαβερά συνθετικά υλικά. 

4 σχόλια:

  1. Μήπως γνωρίζετε σχετικά με την προσθήκη πρόπολης στην κηραλοιφή,θα πρέπει να είναι σε στερεά μορφή ή μπορεί κάποιος να προσθέσει και διάλυμα πρόπολης,καθώς και τι ποσότητες χρειάζονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχω ακόμα επιχειρήσει να βάλω πρόπολη στην κηραλοιφή, αλλά πιστεύω ότι μπαίνει σε βάμμα πρόπολης γιατί η πρόπολη διαλύεται σε αλκοόλη και όχι σε κάτι λιπαρό όπως είναι το κερί και το λάδι, οπότε θα είναι δύσκολη η ενσωμάτωση της στο συνολικό μείγμα σε στερεή μορφή, τώρα για την ποσότητα, πιστεύω ότι θα είναι σε σταγόνες όπως τα αιθέρια έλαια, αλλά δεν το γνωρίζω από αξιόπιστη πηγή.Αν έχω πληροφορία, θα το γράψω.

      Διαγραφή
    2. Φτιάχνω κηραλοιφές όπως έχω φτιάξει και βάμμα πρόπολης.
      Έχω δοκιμάσει με πρόπολη σε στερεά μορφή,αλλά δεν μου βγήκε,δεν ξέρω αν έκανα κάποιο λάθος ή όντως πρέπει να χρησιμοποιήσω το βάμμα.

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα! Θωμά μπορείς να προσθέσεις διάλυμα πρόπολης. Όταν εχεις τελειώσει με την Κηραλοιφή και είναι σε θερμοκρασία δωματίου (λίγο πρίν πήξει) ρίχνεις με μια

    σύριγγα το διάλυμα ενω ταυτόχρονα ανακατεύεις την Κηραλοιφή. Η ποσότητα στα 100ml είναι 20ml πρόπολη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή