Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Το σύνδρομο...." άντε γεια " στην κυψέλη

Δεν υπάρχει τέτοιο σύνδρομο...

Μην έχουμε καμία παρεξήγηση με τους ειδήμονες του χώρου.

Απλά έτσι το  ονόμασα εγώ, όταν σε δυο συνεχόμενες επισκέψεις μας στο μελισσοκομείο βρήκαμε από μια ...άδεια κυψέλη χωρίς  μέλισσες  μέσα και καθόλου τροφές, μόνο άδεια χτισμένα πλαίσια...


Ήταν σαν να είπαν οι μέλισσες..."άντε γεια"

Ήταν και οι δυο, μικρές παραφυάδες που έγιναν αργά την Άνοιξη και αναπτύσσονταν (φαινομενικά) μέχρι τώρα φυσιολογικά.




Η μια βέβαια, της ήρθε να κάνει αλλαγή βασίλισσας καλοκαιριάτικα, λίγο καιρό αφού είχε γεννηθεί η προηγούμενη βασίλισσα...

Προφανώς κάτι θα ήξερε, αλλά ήταν που ήταν μικρή η παραφυάδα, δεν μπόρεσε  να υποστηρίξει από πληθυσμό επιπλέον αυτή την αλλαγή και όλο και έπαιρνε την κάτω βόλτα μέρα με την ημέρα.

Τον Αύγουστο επιπροσθέτως, ζορίστηκε και από θέμα φαγητού και μάλλον (υποθέτω)  οι μεγαλύτερες κυψέλες που βρίσκονταν στο διπλανό  χωράφι ...έκαναν επιδρομές και αποτελείωσαν ότι είχε μείνει...


Πού δεν έμεινε και τίποτα, και που αν έμεινε...θα την κοπάνησε από μόνο του...

Έτσι μαζέψαμε όλες τις μικρές παραφυάδες  και τις απομακρύναμε  από τις μεγαλύτερες κάνοντας  μια βραδυνή μεταφορά σε μέρος όπου θα είναι μόνες τους και θα μπορούν να ταΐζονται με μεγαλύτερη επιμέλεια. 


Ελπίζω το "άντε γεια" που είπαν οι μέλισσες από αυτές τις δυο κυψέλες να είναι μόνο αποτέλεσμα της  διαφοράς μεγέθους των κυψελών και να μην συμβαίνει κάτι άλλο ...επιπρόσθετα το οποίο αγνοώ.

Έχοντας ήδη κάνει την καλοκαιρινή θεραπεία για βαρρόα και ξεκινώντας φθινοπωρινή τροφοδοσία με θυμόλη για την νοζεμίαση  ελπίζοντας  παράλληλα  και στο ξεκίνημα των πρώτων ανθοφοριών όλα αυτά μαζί να αντιστρέψουν σύντομα την κατάσταση...
και  αυτές οι δυο να είναι οι τελευταίες για φέτος που μας κουνάνε ...το μαντίλι.

Υ.Γ
Σήμερα πάντως που τις κοίταξα πρώτη φορά μετά τη μεταφορά, μάλλον θα σταματήσουμε τις απώλειες μόνο στις δυο αυτές κυψέλες.

Έχουν αρχίσει να κουβαλάνε λίγα μέλια- γύρη και να ρίχνουν γόνους, οπότε καλά τα πάμε νομίζω.

Επειδή όμως είχαν πλαίσια που δεν τα πατούσαν καλά, αποφάσισα να τα αφαιρέσω 

(τα πιο άσπρα και άδεια γιατί η βασίλισσα προτιμάει να γεννάει στα σκούρα πλαίσια)

για να σφίξει καλύτερα το μελίσσι και για να μπορέσει έτσι να αποδώσει  καλύτερα και η βασίλισσα στη γέννα της και οι μέλισσες να επιτηρούν σωστότερα τα πλαίσια που έχουν στην διάθεσή τους.
Αν με το καλό τώρα, πάνε  τα πράγματα κατ' ευχήν και τα χρειάζονται πάλι... ε,...τα ξαναβάζω, μακάρι να ξεχειμωνιάσουν όσο μεγαλύτερες γίνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου