Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου 2014

Τι πιάνει η σκουρκοπαγίδα...

Από νωρίς την Άνοιξη μπήκε μια χειροποίητη παγίδα για σφήκες και σκούρκους  που σκοπό είχε να περιορίσει από νωρίς την ανάπτυξη αυτών των ενοχλητικών εντόμων.  βλ. προηγούμενη ανάρτηση εδώ 

Μέχρι τώρα δεν υπήρχε σημαντικό πρόβλημα για τις μέλισσες και η παγίδα δούλευε με... χαλαρούς ρυθμούς.

Στην τελευταία μας όμως αργοπορημένη επίσκεψη στο μελισσοκομείο λόγο ...αυγουστιάτικης τεμπελίτιδας...βρήκαμε πιο πλούσια συγκομιδή.Μύρισαν το δόλωμα της παγίδας (ψαράκι σολομό είχε το μενού την τελευταία φορά ), έψαξαν, μπήκαν ...και έμειναν μέσα για πάντα.

Ας πρόσεχαν να μην πάνε εκεί που δεν πρέπει !
Μάζεμα και καθάρισμα λοιπόν των παλιών απορριμάτων της παγίδας και τοποθέτηση... νέου μενού.


Δεν θα είχα λόγο να βάζω παγίδες 
 αν δεν έκαναν τόσο έντονες επιθέσεις στα μελισσάκια μας, σε σημείο μάλιστα που πέρυσι μας αποτελείωσαν εντελώς αρκετές κυψέλες.

Επιπλέον την τελευταία φορά για έξτρα άμεσα αποτελέσματα, χρησιμοποίησα  και μια ...απόχη που είχα  στο αυτοκίνητο.

Εντάξει, δεν είναι για σοβαρά αποτελέσματα σε ένα κανονικό μελισσοκομείο, αλλά για να βγάλεις το άχτι σου την ώρα που μπροστά στα μάτια σου ορμάει ο σκούρκος και αρπάζει την μέλισσα στον αέρα, καλά είναι.Τώρα αν υπάρχει όρεξη και υπομονή ...όλα γίνονται.
Έχω ακούσει μαρτυρία ότι στη δεκαετία του εβδομήντα σε κοντινό χωριό, υπήρχε παππούς μελισσοκόμος που είχε ...επικηρύξει την κεφαλή εκάστου σκούρκου με τιμή ίση με ...μια ολόκληρη  δραχμή!

Ένα... πτώμα  σκούρκου στον παππού... μια δραχμούλα πληρωμή ο παπούς.
Δυο σκούρκοι ?
Δίφραγκο ο παππούς !

Τα πιτσιρίκια του χωριού έβγαζαν ...χαρτζιλίκι κάθε  καλοκαίρι με αυτό τον τρόπο.


(αυτός τουλάχιστον δεν θα ξαναπειράξει ποτέ πια άλλη μέλισσα , αλλά φραγκάκι δεν κέρδισα, μόνο την ικανοποίηση ότι τον ξεπάστρεψα!) 

Επίσης κάπου διάβαζα ότι στην Κίνα παλιότερα ήταν και ο βασικός τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος.

Βάζεις ένα άτομο όλη μέρα με μια ...απόχη να κυνηγάει σφήκες και σκούρκους.

Ωραία πράγματα.

Επειδή όμως τα μεροκάματα πλέον δεν είναι φτηνά και ο χρόνος είναι πολύτιμος, ένα κουτάκι γατοτροφή κάνει μια χαρά τη δουλειά αυτή και χωρίς κόπο.
Πετάμε το παλιό (στα σκουπίδια βεβαίως, όχι στο χωράφι) που έχει χαλάσει και βάζουμε φρέσκο μυρωδάτο...μπουκίτσες κοτόπουλου και γαλοπούλας έχει το σημερινό κυρίως πιάτο.

Να αλλάζουμε το  μενού που και πού, μην βαρεθούν οι ...πελάτες μας.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου