Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Νυκτερινή μεταφορά κυψελών...ψηλότερα...

Έπιασε Μάιος πια και ότι λουλουδάκια υπάρχουν στο μελισσοκομείο που βρίσκετε κοντά στη θάλασσα...αρχίζουν να "χαιρετάνε", οπότε τα μελίσσια μας πρέπει να μεταφερθούν σε νέους τόπους πιο ..."χορταστικούς" από πλευράς λουλουδιών.

Πέρυσι η αντίστοιχη μεταφορά έγινε γύρω στα μέσα Μαΐου, φέτος τα πήραμε μια εβδομάδα νωρίτερα, για να μην ...πεινάσουν εντελώς.


Η μεταφορά έγινε σε δυο δόσεις, αργά το απόγευμα της πρώτης ημέρας φορτώθηκαν περίπου οι μισές και την επόμενη ημέρα μεταφέρθηκαν και οι υπόλοιπες.




Περιμένοντας να πέσει ο ήλιος για να ξεκινήσει το κλείσιμο στα πορτάκια ...
χάζευα τα θυμάρια που ήταν μπροστά μου και που οι μέλισσες δεν θα μπορέσουν  να τρυγήσουν πλέον αφού πάνε πιο ορεινά...


φυσικά θα μπορούν να προσεγγίσουν και από την νέα τους τοποθεσία  θυμάρι πετώντας  πιο χαμηλά και ευελπιστώ και έλατο πετώντας ...ψηλότερα στο βουνό.

Στη τελευταία μου επίσκεψη για να δω αν οι μέλισσες μαζεύτηκαν επιτέλους στο σπίτι τους 


για να αρχίσει το κλείσιμο στα πορτάκια, μπλέχτηκε και μια μέλισσα στα μαλλιά μου...


αυτή θα...πέθαινε και εγώ θα είχα ένα ακόμα κέντρισμα στο χέρι προσπαθώντας να την βγάλω...

Κλείνοντας τελικά τις πόρτες στις κυψέλες για να ξεκινήσει η μεταφορά, πάντα κάποιες μέλισσες μένουν εκτός, έρχονται και βρίσκουν τη πόρτα κλειστή...


 φυσικά είναι και οι πιο εργατικές, αφού δουλεύουν έως αργά το βράδυ και ως ανταμοιβή για την εργατικότητα τους, εμείς οι αχάριστοι ...τις αφήσαμε έξω !!

Όμως πρέπει να φορτωθούν αρκετές κυψέλες, οπότε δεν υπάρχει χρόνος για μεγαλύτερη  αναμονή...


Θα πρέπει επίσης να γίνει καλό δέσιμο από όλες τις πλευρές για να αποφευχθούν μετατοπίσεις κατά τη διάρκεια της μεταφοράς...



Η μελισσοκομία θέλει επιδέξια χέρια στους χειρισμούς, αλλά στις μεταφορές χρειάζονται και...τα μπράτσα...

Στη δεύτερη μεταφορά είχαμε και ένα πρόσκαιρο θέμα με έναν ήχο που ακούστηκε από το σαζμάν  του 4x4 και φοβηθήκαμε προς στιγμής ότι θα έπρεπε να τα ...ξεφορτώσουμε και να τα...ξαναφορτώσουμε σε άλλο φορτηγάκι που ήταν διαθέσιμο για αυτό το λόγο...αλλά ευτυχώς  τη γλυτώσαμε χωρίς επιπλέον νυκτερινές περιπέτειες.

Όλα πήγαν καλά και έφτασαν οι κυψέλες στο νέο τους χώρο με το φασκόμηλο να είναι ακόμα ανθισμένο...


Μπήκαν κατά ομάδες, βάζοντας τις μεγαλύτερες κυψέλες αρχικά και τις πιο μικρές  στο βάθος, μπήκε και μια μικρή δοκιμαστική ποτίστρα με vetex για να συνηθίσουν οι μέλισσες το σημείο που θα βρίσκουν νερό...



και αφού τακτοποιήθηκαν όλες και ηρέμησαν κάπως οι μέλισσες, ανοίχτηκαν στο τέλος και τα  πορτάκια.


Άντε καλώς ήρθατε στο νέο σας τόπο μελισσάκια μας, καλά να περάσετε, μπόλικο φαγητό να βρείτε για το σπιτικό σας και παρακαλώ πολύ, μαζέψτε τίποτα ...και για εμάς, μην πάει τόσο κουβάλημα τσάμπα !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου