Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Εμβολιασμός τεχνιτών βασιλικών κελιών σε παραφυάδες

Σε πρόσφατη βασιλοτροφία που έκανα, οι μέλισσες σφράγισαν περίπου μια ντουζίνα βασιλοκέλια.

Κάθε βασιλοκέλι και μια βασίλισσα, κάθε βασίλισσα και ένα νέο υποψήφιο μελίσσι...

Ωραία πράγματα.

Την ένατη ημέρα μετά τον εμβολιασμό (σύμφωνα με τα σεμινάρια) κόβουμε τις παραφυάδες και εμβολιάζουμε με τα έτοιμα σφραγισμένα κελιά τη δέκατη ημέρα.

Για να πω την ...αλήθεια τελικά έκοψα  παραφυάδες την όγδοη ημέρα (λόγω προβλεπόμενης κακοκαιρίας) των τριών πλαισίων και την ημέρα του εμβολιασμού, πριν βάλω το τεχνητό βασιλοκέλι, κατέστρεψα (ελπίζω ) όλα τα δικά τους βασιλικά κελιά που είχαν ξεκινήσει να χτίζουν...

Δεν έκανα μεταφορά των παραφυάδων σε διαφορετική τοποθεσία, αλλά μόνο τις  μετέφερα 20-30 μέτρα πιο μακρυά από την αρχική κυψέλη που ήταν πριν κόψω τις παραφυάδες.



Οι παραφυάδες σε τριπλοκυψελίδια με κανονικό πλαίσιο απαιτούν μεγαλύτερο αριθμό μελισσών, αλλά μετά μπορούν να αξιοποιηθούν πολύ πιο εύκολα, επίσης  γρήγορα μπορούν να γίνουν ένα κανονικό μελίσσι με λίγη επιπλέον βοήθεια.





Προσπάθησα να πάρω, όσο αυτό ήταν δυνατό, σφραγισμένο γόνο με παραμάνες μέλισσες τινάζοντας επιπλέον μέλισσες στο τριπλοκυψελίδιο και ένα πλαίσιο με μέλι -γύρη.Σύνολο τρία πλαίσια για κάθε παραφυάδα.

Έβαλα μέσα βανίλια και φρέσκο νεράκι και...έκλεισα τα πορτάκια της κυψέλης...

Επειδή δεν μετέφερα τις παραφυάδες σε απόσταση  4 χιλ. όπως θα έπρεπε, αλλά έμειναν στο χώρο του μελισσοκομείου, αυτό ήταν αναγκαίο για να μειωθούν οι απώλειες πληθυσμού από τις επιστροφές συλλεκτριών στις μητρικές τους κυψέλες.

Ο καιρός ήταν σχετικά δροσερός και αυτό έκανε πιο υποφερτό τον πρόσκαιρο εγκλεισμό των μελισσών μέσα στα τριπλοκυψελίδια, αν ήταν Καλοκαίρι, δεν πιστεύω να ήταν εφικτή αυτή η εκδοχή... 

Είχα σκοπό να τις αφήσω με κλειστά πορτάκια μια ημέρα, (αφού είχα βάλει φυσικά νερό και τροφές μέσα στις παραφυάδες ) την επόμενη να ανοίξω τα πορτάκια και να βάλω χόρτα στην είσοδο, ώστε να αρχίσουν να βγαίνουν σιγά - σιγά...όταν θα άρχιζαν να μαραίνονται τα χορτάρια.



Τελικά την επόμενη ημέρα...έβρεχε, δεν έβαλα καθόλου  χορτάρια στην είσοδο και τις άνοιξα ολότελα τη δεύτερη ημέρα που έκανα και τον εμβολιασμό του βασιλικού κελιού στα τριπλοκυψελίδια...

Η βέργα με τα βασιλοκέλια προς εμβολιασμό, τοποθετήθηκε μέσα σε ένα πενταράκι και σκεπάστηκε με βρεγμένη πετσέτα όση ώρα κράτησε η όλη διαδικασία.




 Ένα λεπτό μαχαιράκι ήταν αναγκαίο για να κοπούν τα περιττά κεριά που είχαν χτίσει οι μέλισσες ανάμεσα στα κελιά και για να είναι πιο αποτελεσματικό στο κόψιμο...ζεσταινόταν μέσα στο καπνιστήρι...



Επίσης μια μελισσοκομική βούρτσα είναι πάντα απαραίτητη για να διώξουμε τις μέλισσες από τη βέργα, χωρίς να δημιουργήσουμε κραδασμούς στις υποψήφιες βασίλισσες που είναι μέσα στα βασιλοκέλια.




Αφού λοιπόν αποσπάσουμε με προσοχή το πλαστικό βασιλοκέλι από τη βέργα στήριξης, τυλίγουμε περιμετρικά ένα μικρό κομματάκι αλουμινόχαρτο και δημιουργούμε μια μικρή μυτούλα στην άκρη του...




Μερικοί βάζουν το αλουμινόχαρτο πιο χαμηλά, έτσι ώστε να  καλύπτει σχεδόν ολόκληρο το βασιλοκελί αφήνοντας ακάλυπτη μόνο τη μύτη του κελιού, για να μην είναι εύκολο από τις μέλισσες  να το καταστρέψουν.

Η "μύτη" από το αλουμινόχαρτο διευκολύνει την τοποθέτησή του στο πλαίσιο,  απλά πιέζοντας το ελαφρά στη μέση ενός πλαισίου με γόνο, θα μοιάζει σαν να είναι ένα φυσικό βασιλικό κελί...



Το πλαίσιο που είναι εμβολιασμένο το βασιλοκέλι το βάζουμε προσεκτικά πάντα στη μέση για να είναι πιο ζεστά και προστατευμένο.



Μετά σιγά - σιγά με απαλές κινήσεις θα πλησιάσουμε τα πλαίσια μεταξύ τους, τόσο, όσο χρειάζεται για να μην πιεστεί η βασίλισσα που είναι μέσα στο κελί.

Λίγη βανίλια είναι ότι χρειάζεται, για να έχουν επιπλέον τροφή μέχρι να εκκολαφθούν οι μέλισσες από το σφραγισμένο γόνο που έχουμε βάλει μέσα στην παραφυάδα μας...



 Κλείνουμε τα καπάκια στις παραφυάδες μας και κάνουμε την προσευχή μας και υπομονή δυο ακόμα εβδομάδες, προκειμένου να γίνει η γονιμοποίηση των βασιλισσών μας.



Το τελευταίο κελί το κράτησα ...για μεταφορά...



Υποσχέθηκα να το εμβολιάσω  σε ...άλλο μελισσοκομείο και για να μεταφερθεί με ασφάλεια έγινε η άνωθεν "συσκευασία".

Στο τέλος τυλίχτηκε και με μια βρεγμένη πετσέτα ...



και τοποθετήθηκε στη θέση του...συνοδηγού  ώσπου να φτάσει στον τελικό προορισμό του  που ήταν η παραφυάδα που το περίμενε.

Τώρα το μόνο που χρειάζεται είναι αισιοδοξία και ...υπομονή!!

Ότι ήταν να γίνει, έγινε, ότι δεν έγινε σωστά θα φανεί...

Η επιτυχία του εγχειρήματος  θα κριθεί από το πόσες βασίλισσες θα βρεθούν να γεννάνε μετά από περίπου δυο εβδομάδες.

Εύχομαι να μην "κόβουν" βόλτες πολλά χελιδονάκια αυτές τις μέρες, ας βγουν ...αργότερα, όταν θα έχουν γυρίσει οι βασίλισσες μου... σπίτι. 

Υ.Γ

Τελικά γονιμοποιήθηκαν περίπου 80 % από τις παραφυάδες που ετοιμάστηκαν, τρεις μόνο δεν είχαν δείγματα από γέννα βασίλισσας...μπορεί όμως να υπάρχει βασίλισσα μέσα και απλά  να μην την είδα εγώ και ίσως να αρχίσει λίγο αργότερα να γεννάει, οπότε αυτές θα τις αφήσω λίγες ημέρες ακόμα για να σιγουρευτούμε... 

Φρέσκες βασίλισσες του 2015 ηλικίας μόνο...15 ημερών και ξανθές...




και μελαχρινές...είχα πάρει γενετικό υλικό από διαφορετικές κυψέλες κατά τον εμβολιασμό. 




Μπλε (το χρώμα για το 2015) θα τις βάψω με την πρώτη ευκαιρία που θα βρω, ας μείνουν και λίγο καιρό με το ...φυσικό τους χρώμα.  




4 σχόλια:

  1. ωραιες βασιλοπούλες Μαρια....φτου φτου μην της ματιασω.....πολλα μπραβο!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι ωραιότερες!! (για εμένα) αφού έχουν δημιουργηθεί από τα "χεράκια" μου....με εμβολιασμό και δείχνουν να τα πηγαίνουν πολύ καλά, εύχομαι τα ίδια και για τις δικές σου.

      Διαγραφή
    2. Πάντα τέτοια να έχεις Μαρία

      Διαγραφή
    3. Σ'ευχαριστώ πολύ, εύχομαι πάντα γερά μελίσσια και πολλά μέλια !

      Διαγραφή