Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Πρώτη βασιλοτροφία για το 2015...

Τις τελευταίες ημέρες του Μαρτίου ξεκίνησα τη πρώτη βασιλοτροφία για το 2015.

 Πέρυσι είχα δοκιμάσει  για πρώτη φορά να κάνω εμβολιασμό με το χέρι, τύπου ζέντερ, τύπου κόβω φυσικά βασιλοκέλια...με όλους τους τρόπους που μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα βασίλισσα!!

Για φέτος προμηθεύτηκα ένα καλύτερο εμβολιαστήρι και έκανα πιο οργανωμένες προσπάθειες, τα αποτελέσματα ήταν  φυσικά πολύ καλύτερα, γιατί όλα  τα πράγματα είναι θέμα εξάσκησης και εμπειρίας.

Έτσι λοιπόν φέτος είχαμε καλύτερα ποσοστά αποδοχής και επιτυχίας στον αριθμό των βασιλικών κελιών...ελπίζω σταδιακά να πηγαίνουμε όλο και καλύτερα...


Ο καιρός ήταν σχετικά καλός την ημέρα που θα γινόταν ο εμβολιασμός, αλλά επειδή έκανε λίγο κρύο αποφάσισα να γίνει ο εμβολιασμός μέσα στο αυτοκίνητο .Όχι τόσο άνετα για τους χειρισμούς, αλλά σίγουρα πιο ζεστά για τις μελλοντικές βασιλοπούλες.

Για να είναι πιο πρακτική η όλη διαδικασία, έφτιαξα μια βάση στήριξης του πλαισίου η οποία μπορεί να τοποθετηθεί και μέσα στο αυτοκίνητο αλλά και οπουδήποτε αλλού πάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια.





Αποτελείται από ένα κενό πλαίσιο όπως αυτά που βάζουμε στις κυψέλες και δυο ξύλινα "ποδαράκια" που έχουν στερεωθεί πάνω του με απλές βίδες και παξιμάδι.

Τα ποδαράκια ρυθμίζονται εύκολα πάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια, ώστε να έχουμε την επιθυμητή κλίση που θέλουμε  για να κάνουμε πιο άνετα τον εμβολιασμό μας.

Αν είμαστε μέσα στο αυτοκίνητο, απλά στερεώνουμε τη "κατασκευή" με ...χαρτοταινία στο τιμόνι του αυτοκινήτου. 
  

Τέλος καλύπτουμε με μεμβράνη κουζίνας ...για να μην έχουμε μπουγάδα μετά από τα μέλια και την πρόπολη.




Ετοιμάζουμε και τη βρεγμένη πετσετούλα μας για να σκεπάσουμε τα υποψήφια βασιλοκέλια μας, πρέπει να έχουν ζέστη και υγρασία μαζί.


Είχα και πολύτιμη βοήθεια σε όλη τη διάρκεια του   εγχειρήματος, συνταξιούχος καθηγήτρια  φιλολογίας, που διατηρεί  μερικές κυψέλες, αποδέχτηκε τη πρόσκληση για την "επιχείριση  εμβολιασμού βασιλισσών" και ήρθε για βοήθεια,  τέσσερα χέρια σαφώς και είναι καλύτερα από δυο...



Δοκιμαστικό άδειο πλαίσιο με το  φελιζόλ από κάτω, για να δούμε αν βολεύει  η αυτοσχέδια "τράπεζα εργασίας"...


Τα σύνεργα του εμβολιασμού (τελικά αφαίρεσα το μεγεθυντικό φακό από το εμβολιαστήρι διότι με μπέρδευε περισσότερο)



Μια σταγόνα από βασιλικό πολτό και νερό στον πάτο του κάθε κελιού για να κάνουμε υγρό εμβολιασμό... 


Ένας φακός είναι πολύ χρήσιμος για να βλέπουμε τα μικρά ...σκουληκάκια στο βάθος των κελιών...








Πολύ...υπομονή και προσπάθεια για να πάρουμε το σωστό... μέγεθος από τα σκουληκάκια, διαφορετικά δεν θα έχουμε σωστές βασίλισσες.
Δεν είχα χρόνο και κατάλληλο φωτογραφικό εξοπλισμό μαζί μου, για να κάνω πιο λεπτομερή καταγραφή της διαδικασίας, εύχομαι να το καταγράψω καλύτερα την επόμενη φορά.

Πάντως το σημαντικό είναι να πιάνουμε το σκουληκάκι από την κυρτή του πλευρά, από την πλάτη του και περιστροφικά με προσοχή χωρίς να το τραυματίσουμε, να το αφήνουμε στο πλαστικό βασιλοκέλι.




Όση ώρα γινόταν ο εμβολισμός στη δεύτερη βέργα, η πρώτη ήταν μέσα στη ζεστή πετσετούλα για προστασία και σε θέση κάθετη, με αυτό τον τρόπο κρατάμε τις μελλοντικές βασίλισσες ζωντανές μέχρι να επιστρέψουν μέσα στην κυψέλη για να συνεχιστεί η εκτροφή και η προστασία τους.

Γιαυτό είναι πολύ χρήσιμος ο βοηθός στον εμβολιασμό...






Όταν τελειώσουμε τον εμβολιασμό, πάλι κάθετα και σκεπασμένα πάμε να τοποθετήσουμε το πλαίσιο με τα βασιλοκέλια μας μέσα στην κυψέλη έναρξης...



Πάντα στο κέντρο και αφού έχουμε βάλει ακριβώς δίπλα τους ένα πλαίσιο με μέλι και γύρη για να ταΐζονται καλά.

Βάζουμε το πλαίσιο με τα εμβολιασμένα βασιλοκέλια στη θέση ενός πλαισίου με ανοικτό γόνο που είχαμε αφήσει με σκοπό να προσελκύσει παραμάνες μέλισσες σε αυτό τα σημείο της κυψέλης, οι οποίες μετά την αφαίρεσή του, θα αναλάβουν να ταΐσουν μόνο τα εμβολιασμένα κελιά...   




Η κυψέλη είναι  έναρξης και αποπεράτωσης μαζί, σύμφωνα με τον τρόπο που παρακολούθησα  στο σεμινάριο βασιλοτροφίας της Γεωπονικής Αθηνών.
Είναι μόνο με εννέα πλαίσια μέσα, για να έχουμε καλύτερη διευκόλυνση χειρισμών.



Η κυψέλη που θα δεχτεί τα βασιλοκέλια, έχει μείνει χωρίς μάνα τουλάχιστον μια ημέρα για να μπει στη διαδικασία να θρέψει βασιλοκέλια...

Πρέπει να είναι μια δυνατή κυψέλη, κυρίως με σφραγισμένο γόνο και καλοταϊσμένη.

Την ημέρα που θα εμβολιάσουμε, επιθεωρούμε προσεκτικά και καταστρέφουμε τυχόν βασιλοκέλια που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί πάνω στα πλαίσια που υπάρχουν ήδη μέσα στην κυψέλη.
θέλουμε όλη τη φροντίδα μόνο για τα επιλεγμένα δικά μας βασιλοκέλια του εμβολιασμού.

Η βέργα με τα πλαστικά κελιά που θα εμβολιάσουμε, καλό είναι να έχει μπει 1-2 ημέρες πιο πριν, σε μια άλλη κυψέλη για να πάρει ...μυρωδιά, ώστε έτσι να γίνει πιο εύκολα αποδεκτή για εκτροφή...

Έχουμε διαλέξει με προσοχή από ποια κυψέλη θα πάρουμε γενετικό υλικό, ώστε να διαιωνίσουμε μόνο τις καλύτερες βασίλισσες του μελισσοκομείου μας.Έτσι χρόνο με τον χρόνο θα έχουμε όλο και καλύτερες...
  Για να ενισχυθεί περισσότερο η δυναμικότητα της κυψέλης και άρα να έχουμε καλύτερο τάισμα των βασιλικών κελιών, τινάχθηκαν και επιπλέον  παραμάνες μέλισσες  μπροστά στην είσοδο της κυψέλης εκτροφής.


Την επόμενη ημέρα μετά τον εμβολιασμό, οι μέλισσες άρχισαν με ζήλο να περιποιούνται τα υποψήφια βασιλοκέλια.


Έκαναν όμορφες "αλυσίδες" προσπαθώντας να χτίσουν τα κελιά των νέων βασιλισσών  


Απλά έκαναν αυτό που χιλιάδες χρόνια, από ένστικτο, ξέρουν να κάνουν με τον καλύτερο τρόπο....μόνο που εμείς τώρα για δική μας ευκολία, τις αναγκάσαμε να το κάνουν και σε... πλαστική βάση...


Εδώ είναι τη πρώτη ημέρα που άρχισαν να σφραγίζονται τα βασιλοκέλια, τελικά σφράγισαν ολοκληρωτικά  κάτι λίγο περισσότερο από μια ντουζίνα βασιλοκέλια ικανά να εμβολιαστούν...





Σιγά - σιγά θα βελτιώσουμε το ποσοστό αποδοχής, μιας και ουσιαστικά ο εμβολιασμός βασιλικών κελιών είναι μια μορφή άτυπης "μικροχειρουργικής"...

Με το χρόνο, προσπάθεια την προσπάθεια θα μάθω  καλύτερα!!

Αυτά τα βασιλικά κελιά οι μέλισσες θα τα κλείσουν καλύτερα ενισχύοντας σιγά -σιγά το εξωτερικό τους περίβλημα, όσο πιο μεγάλα και πιο ανάγλυφα είναι, τόσο καλύτερα.

Έκοψα παραφυάδες σε τριπλοκυψελίδια και αύριο θα είναι η ημέρα του εμβολιασμού των βασιλοκελιών  στις παραφυάδες.

Κάπου κοντά στην Ανάσταση, θα είναι και η εκκόλαψη των  νέων βασιλισσών, θεού θέλοντος και αν όλα έγιναν σωστά ...θα έχουμε γεννητούρια. 
Καλό σημάδι πάντως είναι η ημερομηνία  γέννησης τους.  Ευοίωνο.  

Αναμένουμε. 

Σύντομα θα...μάθουμε και τα αποτελέσματα της προσπάθειας!!!



6 σχόλια:

  1. Mαρία είσαι καταπληκτική στην αναλυτικότατη παρουσίαση για τον εμβολιασμο!!!Μπραβο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ και υπόσχομαι την επόμενη φορά να έχω κοντινές εικόνες και ...από τα σκουληκάκια για να είναι πιο σωστή η καταγραφή.

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα Μαρια....πολύ καλη δουλεια...χιλια μπραβο.....καλο πασχα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά, ευχαριστώ.
      Προσπαθώ να μάθω και ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις είναι ...να δοκιμάσεις, αφού έχεις μελετήσει πρώτα φυσικά όσο μπορείς περισσότερο.
      Καλή Ανάσταση επίσης !!!

      Διαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ !!
      Καλή επιτυχία και στις δικές σου, αν ετοιμάζεις βασιλοτροφία και καλό Πάσχα !!

      Διαγραφή