Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Πως βάζουμε την βασίλισσα κάτω από το διάφραγμα χωρίς να την βρούμε με τη χρήση κινητών πάτων

Το να βρεις βασίλισσα που δεν είναι σημαδεμένη, για να την βάλεις κάτω στον πρώτο όροφο, όταν θέλεις να βάλεις διάφραγμα είναι ένα θεματάκι...

Αν οι βασίλισσες είναι σημαδεμένες, είναι πολύ πιο εύκολο, ανοίγουμε την κυψέλη,




 το χρώμα στην πλάτη της θα την... προδώσει  και εύκολα μετά από λίγο ψάξιμο θα την βρούμε να περπατάει πάνω σε κάποιο πλαίσιο.





Την βάζουμε όπως είναι μαζί με το πλαίσιο, κάτω στον πρώτο όροφο και της δίνουμε χώρο για να αναπτύξει γέννα.
Από πάνω τοποθετούμε το διάφραγμα με την πάνω έξοδο για κηφήνες- εργάτριες.



Τοποθετούμε και το πάνω πάτωμα με σφραγισμένους γόνους που θα εκκολαφθούν σύντομα, καθώς και ότι μέλια υπάρχουν και αν μένει χώρος, άδεια πλαίσια για αποθήκευση.



Υπάρχει το κόλπο όπου απλά βάζουμε το διάφραγμα ανάμεσα στα πατώματα και  μετά από λίγες μέρες, σε όποιον όροφο βρούμε αυγά ημέρας, ψάχνουμε μόνο εκεί να βρούμε την βασίλισσα.



Επειδή όμως έχω σημαδέψει τις βασίλισσες μου, πήγαμε με την σιγουριά ότι θα είναι παιχνιδάκι να τις ...βρούμε, χωρίς να έβαζα προκαταβολικά τα διαφράγματα.

Έτσι έγινε, πλην ...μίας!
Εδώ βασίλισσα εκεί βασίλισσα ?
- Μήπως κάτι έπαθε και δεν υπάρχει ?
-  Όχι είχε μέσα αυγά ημέρας !
Ή ...ξέβαψε από την πολύ περιποίηση που της κάνανε οι εργάτριες, ή έπαιζε κρυφτούλι στις γωνίες των πλαισίων και "έπαιζε" επίσης  με τα νεύρα μας...
Τι κάνουμε ?

Βάζουμε το διάφραγμα ανάμεσα στα δυο πατώματα και την άλλη φορά που θα πάμε, όπου βρούμε γόνο ημέρας, σημαίνει ότι βρίσκεται σε εκείνο το πάτωμα.



(δυο πετρούλες στο καπάκι, σημαίνει, φοράω διάφραγμα αλλά δεν έχω τη βασίλισσα ... κάτω !)

Αν είναι στο κάτω, όλα καλά, χαλάμε ότι βασιλικά κελιά έχουν φτιαχτεί στο πάνω και ξαναμοντάρουμε  την κυψέλη όπως ήταν.

Αν τώρα, τα αυγά ημέρας είναι πάνω και έχουμε κινητούς πάτους, τι ευτυχία , γλιτώνουμε και το ψάξιμο έστω στα ολίγα 10 πλαίσια του πάνω πατώματος.

Θα αφαιρέσουμε προσεχτικά το πρώτο πάτωμα και θα το ακουμπήσουμε πάνω σε ένα καπάκι που είναι ανάποδα στο έδαφος (εννοείται ότι το ίδιο έχουμε κάνει και για τον δεύτερο όροφο )   και θα βάλουμε τον δεύτερο όροφο πάνω  στον κινητό πάτο, στη θέση που μέχρι τώρα ήταν ο πρώτος όροφος.

Από πάνω του ξαναβάζουμε το διάφραγμα και πιο πάνω τον πρώην πρώτο όροφο, που τώρα πια θα είναι ...δεύτερος.

Κλείνουμε από πάνω με το καπάκι, ρίχνοντας μια προσεκτική ματιά μην έχει ...ξεμείνει καμιά βασίλισσα στα καπάκια του εδάφους.

Λογικά όχι, οι βασίλισσες μένουν πάνω στα πλαίσια μαζί με τον λαό τους, αλλά δεν ξέρεις τι γίνεται καμιά φορά.

Αυτό που περιέγραψα πιο πάνω δεν το έχω κάνει στην πράξη αλλά μου φαίνεται λογικό  να δουλεύει και μου ήρθε σαν ιδέα όταν δεν βρίσκαμε την τελευταία βασίλισσα που ψάχναμε για να βάλουμε το διάφραγμα.

Την μεθεπόμενη φορά πάντως, μετά το εγχείρημα που σκέφτομαι να κάνουμε θα ψάξω για αυγά ημέρας κάτω και αν βρω, σημαίνει ότι είναι όλα καλά και δουλεύει.

Επίσης ,αν λέω τώρα, πέσω πάνω στην βασίλισσα και την βρω ξεβαμμένη...της ξαναρίχνω ένα χέρι μπογιά για να μην ψαχνόμαστε ...πάλι και βλέπουμε...  
   
  

2 σχόλια:

  1. επίσης,αν δε σε ενδιαφέρει να βρεις τη μάνα,μπορείς πολύ απλά και γρήγορα να τινάξεις όλα τα πλαίσια κάτω στη γονοφωλιά ,να βάλεις χτισμένα/άχτιστα,
    διάφραγμα κι επάνω πάτωμα με σφραγισμένους γόνους και μέλια/γύρες..
    γρήγορα θα ανέβουν οι παραμάνες να φροντίσουν το γόνο κι η βασίλισσα θα μείνει κάτω να γεννάει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραίο και σωστό μου ακούγεται, καλό.Το μόνο που σκέφτομαι, είναι μην έχω κανένα ατύχημα με την βασίλισσα από τα πολλά τινάγματα των πλαισίων...Όποιος τρόπος πάντως δεν σε παιδεύει να βρεις την βασίλισσα, καλός είναι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή