Κυριακή 25 Μαΐου 2014

MORE THAN HONEY - et si les abeilles disparaissaient

Ένας φίλος Ελβετός μου δάνεισε το dvd με την εν λόγο ταινία.Είχα ακούσει για αυτή στο σεμινάριο που έκανα το Δεκέμβριο του 2013 στη Γεωπονική στην Αθήνα.


    
Έχει κερδίσει αρκετά βραβεία, έχει πολύ όμορφη και πρωτότυπη προσέγγιση στο θέμα και είναι αποτέλεσμα επίπονης προσπάθειας με γυρίσματα σε πολλές χώρες  σε ολόκληρο τον πλανήτη.


Υπάρχουν παρουσίες επιστημόνων, αλλά και απλών μελισσοκόμων.
Παρουσιάζεται ένας παππούς από την κεντρική Ευρώπη, τρεις γενιές μελισσοκόμος που "δουλεύει " τα μελίσσια του με πολύ τρυφερότητα και σχεδόν βάζει τα κλάματα όταν πρέπει να θανατώσει κάποιο από αυτά επειδή είναι άρρωστο και ένας Αμερικάνος μεγαλομελισσοκόμος με χιλιάδες κυψέλες που δεν διστάζει να "τρυγήσει" το μέλι μαζί με τις ζωντανές μέλισσες!
Όλα αυτά στο βωμό του κέρδους χρόνου - χρήματος...

Παρουσιάζονται δυο κόσμοι εντελώς διαφορετικοί στην προσέγγιση αλλά με ένα κοινό πρόβλημα , την εξαφάνιση των μελισσών και τις συνέπειες που θα έχει αυτό για ολόκληρο τον πλανήτη.
Δείχνει τις προσπάθειες των ανθρώπων στην Κίνα να προσπαθούν να κάνουν με το ...χέρι γονιμοποίηση   στα δέντρα  σε μια περιοχή όπου λόγο χημικών δεν υπάρχουν πλέον μέλισσες και  " αντικαθιστούν "  το φυσικό  ρόλο της μέλισσας στην αλυσίδα της παραγωγής τροφής.

Γίνεται αναφορά στην αφρικανοποιημένη  μέλισσα που είναι προϊόν εργαστηρίου και ξέφυγε ανεξέλεγκτα με πολλά θανατηφόρα κρούσματα στην Αμερική.

Το συγκεκριμένο υβρίδιο ήταν το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας να δημιουργηθεί μια ράτσα μέλισσας παραγωγικής ικανή όμως  να αντέξει τη βαρρόα   χωρίς φάρμακα που ξέφυγε όμως από το εργαστήριο σκορπώντας τον πανικό κυρίως στην Αμερικάνικη ήπειρο.

Ο μελισσοκόμος που παρουσιάζεται λέει ότι έπιασε έναν αφεσμό πολύ επιθετικό, προσπάθησε να του αλλάξει βασίλισσα για να γίνει πιο ήρεμο, το μελίσσι δεν την δέχτηκε και αποφάσισε να το αφήσει χωρίς θεραπεία για την βαρρόα προκειμένου   να αποδεκατιστεί από μόνο του. 

Το αποτέλεσμα ήταν το συγκεκριμένο μελίσσι να μαζεύει περισσότερο μέλι και να μην έχει κανένα θέμα με την βαρρόα παρόλο που ήταν χωρίς θεραπεία.

Τώρα λέει ότι δουλεύει μόνο με τέτοιες μέλισσες απλά παίρνει πιο πολλά μέτρα προστασίας.

Στο τέλος παρουσιάζεται μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια ανθεκτική ράτσα, αλλά για να μην ξαναγίνει το λάθος της διαφυγής με την αφρικανοποιημένη , οι προσπάθειες γίνονται σε ένα απομακρυσμένο  νησί. 

Το σίγουρο είναι πάντως ότι δεν γίνεται να υπάρχει φυσική εξέλιξη ομαλή στον πλανήτη αν οι μέλισσες καταλήξουν  "οικόσιτα " ζώα που εξαρτώνται απόλυτα για την επιβίωσή τους   από τον άνθρωπο και τις " θεραπείες " που θα τους κάνει!

Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ το είδα στην γαλλική βερσιόν του, όμως  αν πατήσετε τον τίτλο στο google σίγουρα θα μπορέσετε να το βρείτε  και πραγματικά αξίζει να το δει κάποιος  ακόμα και αν δεν είναι  μελισσοκόμος. 

Οι μέλισσες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της επιβίωσής μας πάνω στη γη και αν εξαφανιστούν κατά τον Αιστάιν  θα μας μένουν   μόνο τέσσερα χρόνια ζωής!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου