Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Τοποθέτηση φύλλου κεριού στο πλαίσιο με μπαταρία

Αφού έχουμε περάσει τα σύρματα στο πλαίσιο, καιρός να περάσουμε και τα φύλλα κεριού.

Στα μελισσοκομικά υπάρχουν συσκευές που δημιουργούν αντίσταση στο σύρμα το οποίο αναπτύσσει θερμότητα, 
λιώνει το κερί και σταθεροποιείται το φύλλο πάνω στο πλαίσιο (καλό είναι βέβαια να βάζουμε τα φύλλα στα πλαίσια λίγο πριν τα δώσουμε στις μέλισσες για χτίσιμο).

Με μια παλιά μπαταρία 12 volt όμως μπορούμε να κάνουμε εξίσου καλά τη δουλειά μας.




Φτιάχνοντας επίσης μια επίπεδη ξύλινη βάση και μαζί με δυο ακόμα σανιδάκια μπορούμε να έχουμε άψογη εφαρμογή του κεριού πάνω στα σύρματα.



Πρώτα βάζουμε το φύλλο κεριού στην εσοχή που υπάρχει στην πάνω πλευρά του πλαισίου


Τοποθετούμε το πλαίσιο μαζί με το φύλλο κεριού πάνω στην επίπεδη ξύλινη βάση την οποία έχουμε φτιάξει λίγο μικρότερη από την εσωτερική επιφάνεια του πλαισίου, τόσο όσο να επιτρέπει την καλή εφαρμογή του όταν το βάζουμε

πάνω.
Κάτω από την ξύλινη επιφάνεια βάζουμε και δυο τακάκια ώστε να μην εφάπτεται άμεσα με το δάπεδο.
  

Από πάνω βάζουμε παράλληλα κατά μήκος των συρμάτων τα δυο σανίδια.


Συνδέουμε τους ακροδέκτες της μπαταρίας με τα καρφάκια που είναι στα δυο άκρα του σύρματος πάνω στο πλαίσιο, 


ενώ παράλληλα πιέζουμε με τα χέρια μας προς τα κάτω, λίγα δευτερόλεπτα επιπλέον από την στιγμή που θα αφαιρέσουμε το ένα ακροδεκτάκι για να σταματήσουμε την παροχή ρεύματος,διαφορετικά η συνεχόμενη ζέστη θα κόψει το φύλλο κεριού σε ...φέτες!

Ο χρόνος ποικίλει ανάλογα με την δύναμη που έχει η μπαταρία.

Καλό είναι να κάνουμε δοκιμές πρώτα με ελάχιστα δευτερόλεπτα και προοδευτικά να αυξάνουμε  μέχρι να βρούμε το σωστό χρόνο που χρειάζεται.

Μερικά φύλλα κεριού είναι "τσιγκούνικα" κομμένα από κάποιες εταιρίες , σε αυτή την περίπτωση, τραβάμε λίγο προς τα κάτω το φύλλο κεριού που έχει μπει μέσα στη σχισμή του πλαισίου, ώστε να μικρύνουμε το κενό που πιθανόν να υπάρχει στη κάτω πλευρά.
Έτσι οι μέλισσες θα μπορέσουν να το στερεώσουν καλύτερα περιμετρικά σε όλες τις εσωτερικές πλευρές του πλαισίου.


Όταν τα σύρματα είναι ομοιόμορφα κολλημένα κατά μήκος του φύλλου κεριού τότε έχουμε ένα ωραίο αποτέλεσμα και καλό χτίσιμο μετά από τις μέλισσες.


Η μπαταρία που χρησιμοποιείται εδώ είναι από μοτοσυκλέτα.
Για τη μηχανή δεν είναι επαρκής, αλλά με λίγη φόρτιση κατά καιρούς για την συρμάτωση είναι μια χαρά!

 Παλιές μπαταρίες βρίσκουμε εύκολα σε συνεργεία και βενζινάδικα, ή όταν αλλάξουμε τη δικιά μας, την κρατάμε δεν την αφήνουμε.
'Όταν  πια δεν θα κάνει ούτε για συρμάτωση, πάει στην ανακύκλωση φυσικά, έβγαλε τα λεφτά της!

Η χρήση της μπαταρίας για συρμάτωση δεν ενδεικνύεται για παρατεταμένη και συνεχή λειτουργία γιατί υπερθερμαίνεται  και μπορεί να προκληθεί έκρηξη.

Επίσης, φυσικά δεν κάνουμε ποτέ χρήση της μπαταρίας για συρμάτωση όταν είναι συνδεδεμένη πάνω στο αυτοκίνητο ή τη μηχανή γιατί μπορεί να προκαλέσουμε βλάβες και ανεξέλεγκτες καταστάσεις. 


2 σχόλια:

  1. Ωραια κερυθρα απο ακρη σε ακρη στο πλαισιο
    κιτρινο χρωμα και βαθια κελια
    απο που τις προμηθευεσαι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ΧΟΥΧΟΥΤΑΣ από Νικήτη Χαλκιδικής.Τηλ. 23750 22219. Τις αγόρασα από Καλαμάτα, αλλά με ένα τηλέφωνο, πιστεύω θα σε ενημερώσουν για το πλησιέστερο κατάστημα πώλησης στην περιοχή σου.Συγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντηση, αλλά έκτακτοι λόγοι απουσίας δεν μου επέτρεπαν να απαντήσω πιο σύντομα.

      Διαγραφή