Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Αχνιστά χτένια με βασιλικό και ντοματίνια

Καλοκαιρινή συνταγή, λίγο ετεροχρονισμένα τη γράφω, αλλά είχα κάνει τη φωτογράφιση πριν καιρό και τώρα γράφω τις οδηγίες...

Εύκολη γρήγορη και πεντανόστιμη, αρκεί βέβαια  να βρείτε χτένια.


Πιστεύω ότι ίσως ένα φιλέτο πέρκας ή γλώσσας θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα χτένια αν δεν βρείτε, αλλά με χτένια θα είναι σίγουρα πολύ καλύτερα.

Παρεμπιπτόντως, τα χτένια στη Μάνη τα ονομάζουμε..."ποντίκια"!!
Δεν γνωρίζω πως επικράτησε το όνομα, διότι εμφανισιακά δεν έχουν καμιά σχέση με τα τετράποδα, είναι πανέμορφα ψαράκια.

Ας δούμε τώρα όμως πως θα τα κάνουμε...αχνιστά, ένα τρόπο που θα βοηθήσει να αναδειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα κάνοντας το πιάτο μας νόστιμο και ελαφρύ...

Ξεκινάμε βάζοντας σε μια σωτέζα ή σε ένα βαθύ τηγάνι  λίγο νερό
( εννοείται ότι έχουμε καθαρίσει πρώτα τα χτένια)






και αφού βράσει, προσθέτουμε τα ψάρια το ένα δίπλα στο άλλο.


Είναι πολύ ξεχωριστά ψαράκια με ιδιαίτερη "φατσούλα"...


ζωηρά μάτια και κοφτερά δόντια, ίσως γιαυτό να τα λέμε και ποντίκια...

Σκεπάζουμε με ένα  καπάκι το σκεύος μας και περιμένουμε 3-4 λεπτά σε μέτρια φωτιά.


Πλένουμε μερικά φύλλα φρέσκου βασιλικού... 



και τεμαχίζουμε μερικά ντοματίνια.


Ανοίγουμε το καπάκι και προσθέτουμε ελαιόλαδο...


και λίγο λευκό κρασί..


περιμένουμε λίγο μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε λιωμένο σκόρδο...


στο τέλος ρίχνουμε τα ντοματίνια μαζί με θαλασσινό αλάτι και χοντρό πιπέρι.


Περιμένουμε 2-3 λεπτά να μαραθούν ελαφρώς τα ντοματίνια, να ανταλλάξουν αρώματα τα υλικά μεταξύ τους και να φύγουν τα πολλά υγρά από τη σάλτσα του φαγητού μας, να μείνει μόνο με το λάδι του.

Λίγο πριν κλείσουμε τη φωτιά μας ρίχνουμε το βασιλικό.


Προσθέτουμε λίγο φρέσκο λεμόνι και σκεπάζουμε με το καπάκι αφού  απομακρύνουμε πρώτα το σκεύος από τη φωτιά.


Έτοιμο!!!


Συνοδεύεται πολύ ωραία με βραστή πατάτα  και κρεμμυδάκι, φρέσκο θα ήταν καλύτερο, αλλά δεν είχα και έτσι αρκέστηκα στο ξερό.



Λίγο επιπλέον χοντροκομμένο πιπέρι στο πιάτο και ένα ποτήρι λευκό κρασί είναι ότι πρέπει για να το απολαύσετε όπως του αξίζει.

Καλή όρεξη !!

Υ.Γ.
Είτε χτένια τα λένε είτε ...ποντίκια, το ίδιο νόστιμα είναι.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου