Ο συγγραφέας του εν λόγω βιβλίου, κ. Μιχαήλ Υφαντίδης είναι πτυχιούχος γεωπόνος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με σπουδές στο εξωτερικό και πολλά χρόνια διδάσκων και ερευνητής του Α.Π.Θ.
Έχει δημοσιεύσει πλήθος επιστημονικών εργασιών σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά.Το ερευνητικό του ενδιαφέρον περιστρέφεται κυρίως γύρω από τη βαρρόα.
Ο προσανατολισμός της έρευνάς του είναι η οικολογική μελισσοκομία, χωρίς τη χρήση χημικών σκευασμάτων.Μέσα από το φιλοσοφικό αυτό πλαίσιο ανέπτυξε διάφορες τεχνικές όπως είναι ο μελισσοκομικός θερμοθάλαμος, ένα ειδικό κιβώτιο για παραγωγή χειμερινών σμαριών και μια σύγχρονη βάση της κυψέλης.
Τα περιεχόμενα...
Το βιβλίο ξεκινά παρουσιάζοντας το αμυντικό σύστημα του μελισσιού...
και διάφορες μελισσοκομικές τεχνικές...
όπως είναι ο μελισσοκομικός θερμοθάλαμος όπου γίνεται το ξεχειμώνιασμα του μελισσιού σαν χειμερινό σμάρι και μετά την παρέλευση του απαιτούμενου χρόνου και την όποια θεραπεία, επανατοποθετείται σε κανονική κυψέλη και άδειες κηρήθρες , οι οποίες με αυτό τον τρόπο δεν θα έχουν έρθει ποτέ σε επαφή με παρασιτοκτόνα ή αντιβιοτικά.
Στο βιβλίο υπάρχουν αρκετά σχέδια όπου αναλύονται παραστατικά πολλά θέματα.
Κάθε πάθηση έχει λεπτομερή αναφορά για την παθογένεση - εξάπλωση- συμπτωματολογία- διάγνωση-καταπολέμηση.
Η βαρρόα φυσικά έχει...εξέχουσα θέση !!
και αναλυτική παρουσίαση...
αλλά και άλλοι παλιοί εξωτερικοί εχθροί έχουν τη παρουσίαση που τους αναλογεί.
Οι νέοι εχθροί όπως είναι το μικρό σκαθάρι, έχουν ένα νέο κεφάλαιο αφιερωμένο εξαιρετικά ολόκληρο δικό τους !!
Στο τέλος, παρουσιάζονται οι μη μολυσματικές παθήσεις και δηλητηριάσεις των μελισσών.
Η βιβλιογραφία που αναφέρεται από τον κ. Υφαντίδη στο τέλος του βιβλίου του, "απλώνεται" σε...23 ολόκληρες σελίδες και μαρτυρά το μέγεθος της έρευνας που χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο βιβλίο.
Σίγουρα πρόκειται για ένα σοβαρό μελισσοκομικό βιβλίο που απευθύνεται σε γνώστες της μελισσοκομίας ή σε όσους θέλουν να αποχτήσουν σωστές βάσεις όσο αναφορά τις παθήσεις του μελισσιού και την αντιμετώπισή τους με μη χημικές μεθόδους.
Θα το βρείτε στις Εκδόσεις Νίκος Παππάς - Μελισσοκομική Επιθεώρηση.
Καλή ανάγνωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου