Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2015

βασίλισσα...σε δεύτερη ευκαιρία...

Αρχές Φεβρουαρίου βρήκα μια κυψέλη ορφανή.

 Αποφάσισα τότε, να πάρω μια βασίλισσα του 2013 από μια άλλη πολύ μικρότερη  κυψέλη και  να την κάνω εισαγωγή με κλουβάκι  στο  μεγαλύτερο ορφανό μελίσσι για να μην το χάσω ολότελα μιας και ο Χειμώνας δεν είχε ακόμα τελειώσει.

Η συγκεκριμένη βασίλισσα έδειχνε να μην τα έχει καταφέρει και τόσο καλά στο προηγούμενο βασίλειό της, μιας και το μελίσσι έμοιαζε να είναι μεταξύ ...φθοράς και αφθαρσίας... δυο και κάτι πλαίσια πληθυσμό όλα και όλα!

Οι λόγοι που ένα μελίσσι δεν πάει καλά, μπορεί να είναι πολλοί και διαφορετικοί ταυτόχρονα, αλλά εύκολα μπορούμε να ..."κατηγορήσουμε" τη βασίλισσα του σμήνους ότι δεν κάνει καλά την δουλειά της, αυτή φταίει για ...όλα!!

 Ειδικά όταν δεν είμαστε σε θέση να διαγνώσουμε τι πραγματικά φταίει και δεν αναπτύσσεται σωστά το μελίσσι μας.

Εδώ μάλλον ο/η μελισσοκόμος κάτι δεν θα έχει κάνει καλά και την πληρώνει η άμοιρη βασιλοπούλα...

Από ανάγκη λοιπόν, δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία σε αυτή τη βασίλισσα και περιγράφεται η όλη προσπάθεια σε αυτή την ανάρτηση εδώ

Πράγματι, έγινε η εισαγωγή της βασίλισσας με κλουβάκι στο μελίσσι με επιτυχία και σύντομα η ορφανή  κυψέλη έδειξε σημάδια ανάκαμψης...Η βασίλισσα εκεί που μετά βίας γεννούσε κάποια αυγά στο πλαίσιο στη παλιά κυψέλη, άρχισε να κάνει πιο συμπαγή γέννα και να δείχνει ένα εντελώς διαφορετικό δείγμα γραφής στη γέννα της σε σχέση με το προηγούμενο βασίλειο της ...
Μάλιστα στην πρώτη   επιθεώρηση που έκανα μετά την εισαγωγή, βρήκα και ένα ... ανοικτό βασιλοκέλι. Ένα και μοναδικό.

Η βασίλισσα όμως έκοβε κανονικά βόλτες και γεννούσε πάνω στα πλαίσια, ενώ υπήρχαν και αυγουλάκια ημέρας δίπλα από το βασιλοκέλι...

Προφανώς το μελίσσι έκανε κίνηση αντικατάστασης.

Αποφάσισα να το χαλάσω, αφού είχα δει πρώτα ζωντανή τη βασίλισσα και είχε και άλλα αυγά ημέρας μέσα και αφού ήταν ακόμα Χειμώνας...

Θα καθυστερούσα λίγο ακόμα την αντικατάσταση, να έφτιαχνε  λίγο  ο καιρός και αν ήθελαν σώνει και καλά να κάνουν αντικατάσταση, εεε, ας την έκαναν λίγο αργότερα.

Όμως έκτοτε δεν έχω βρει τίποτε άλλο, το μελίσσι δεν αμφισβήτησε ξανά την ικανότητα της βασίλισσας του  και όλα εξελίσσονται ομαλότατα. 

Ο πληθυσμός αυξάνεται προοδευτικά, παρόλο ότι είχε μείνει για κάποιο διάστημα ορφανό το μελίσσι χωρίς μάνα μέσα.

Η βασίλισσα "άρπαξε" τη δεύτερη ευκαιρία που της δόθηκε και δημιουργεί ένα αρκετά υποσχόμενο μελίσσι...


Σήμερα είναι πλέον ένα σχεδόν εννιάρι μελίσσι και αν όλα πάνε καλά, σύντομα θα πάρει και πάτωμα.


Πολλές φορές, μια εκτίμηση για το τι πραγματικά φταίει και δεν αναπτύσσεται η κυψέλη μας, μπορεί να είναι...λάθος.

Βλέποντας το "τζούφιο" μελίσσι που ήταν πριν η βασίλισσα, μάλλον θα τα έβαζα μαζί της θεωρώντας την υπεύθυνη για την κατάστασή του και προφανώς θα την άλλαζα στην πρώτη βασιλοτροφία που θα έκανα την Άνοιξη.

Όμως χάρη στην έκτακτη ορφάνια που προέκυψε, της δόθηκε μια  δεύτερη ευκαιρία και απόδειξε στην πράξη τις ικανότητές που είχε...Προφανώς δεν θα είναι από τις πρώτες βασίλισσες που θα αντικαταστήσω, αν και είναι γεννημένη το 2013, πήρε την δεύτερη ευκαιρία της, αν συνεχίσει καλά...ίσως πάρει και ...τρίτη ευκαιρία.

Ας μην είμαστε απόλυτοι στις επιλογές μας, όλοι αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία, μπορεί να μας εκπλήξουν με τις κρυφές  ικανότητες που μπορεί να έχουν, πόσο μάλλον μια ολόκληρη...βασίλισσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου