Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Γρήγορη επισκευή πλαισίου ...χωρίς κάρφωμα

Πολύ συχνά έχουμε κάποιο πλαίσιο που δεν είναι καλά καρφωμένο και μας μένει στην κυριολεξία ...στα χέρια, γεμάτο μέλισσες και μέλια.

Υπάρχει η λύση να καρφώνουμε προληπτικά με ένα καρφάκι (ή με καρφωτικό πιστόλι)  κάθετα την ένωση των δυο ξύλων κάθε πλαισίου, πριν την πρώτη του χρήση...

Αν όμως παρόλα αυτά για οποιοδήποτε λόγο βρεθούμε με ένα πλαίσιο που το επάνω οριζόντιο ξύλο του έχει ξεκολλήσει και θέλουμε να το σταθεροποιήσουμε άμεσα χωρίς κάρφωμα,  υπάρχει λύση!

Πολλές φορές είναι σπασμένο το ξύλο στο σημείο της ένωσης και δεν είναι εφικτό ούτε το κάρφωμα ακόμα και αν μας βολεύει, ή απλά δεν θέλουμε να κοπανάμε το πλαίσιο με σφυρί όταν έχει γόνο επάνω του...

Αντί για κάρφωμα λοιπόν μπορούμε να βάλουμε...βίδα.


Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να βιδώσουμε μια μικρή βίδα στο κάθετο ξύλο του πλαισίου λίγο πιο χαμηλά και με ένα κομμάτι σύρμα (αφού το περάσουμε πρώτα εσωτερικά από τη βίδα) να  σφίξουμε τα  δυο ξύλα μεταξύ τους.

Προσωπικά με βολεύουν στη χρήση καλύτερα τα ταιράπ, αντί το σύρμα, γιατί σφίγγουν με μια κίνηση και δεν χαλαρώνουν εύκολα.(έχω πάντα μερικά μέσα στο κουτί με τα εργαλεία)

Την επισκευή του συγκεκριμένου πλαισίου της φωτογραφίας,  την έκανα πέρυσι σε κυψέλη που έχει φίλη μελισσοκόμος και τη φωτογράφισα πρόσφατα σε έλεγχο που κάναμε μαζί στα μελίσσια της.

Αφού βιδώσουμε λοιπόν τη βίδα μας σε σταθερό και βολικό σημείο,





  
περνάμε περιμετρικά το ταιράπ γύρω από το οριζόντιο ξύλο του πλαισίου και το κεφάλι της βίδας...



σφίγγουμε καλά τραβώντας την άκρη του ταιράπ όσο μπορούμε περισσότερο...και κόβουμε ότι περισσεύει.



Έτοιμο.



Θα μπορούσαμε ίσως να περάσουμε το σύρμα για το σφίξιμο  και μέσα από τη τρύπα που περνάει το σύρμα για τη συρμάτωση, αλλά πιστεύω  ότι θα ήταν πιο ...μπελαλίδικο.

Το ταιράπ κάνει τόσο καλό δέσιμο που άνετα πάει το πλαίσιο ακόμα και στο μελιτοεξαγωγέα χωρίς κανένα πρόβλημα.


4 σχόλια:

  1. Αχρείαστο να είναι...αλλά αν προκύψει ανάγκη, να υπάρχει μια εναλλακτική...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και πάλι πολύ καλή η πατέντα. Ευχαριστουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προκύπτουν οι λύσεις ...αυθόρμητα και απλά κάνω την καταγραφή κάποια στιγμή, για να μην χάνονται σαν ιδέες...και εγώ ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Διαγραφή