Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2015

ΤΟ Γαλακτομπούρεκο της Ευανθίας

Εδώ και καιρό έχω το φωτογραφικό υλικό για αυτή τη συνταγή αλλά  δεν έχω αξιωθεί έως τώρα να γράψω και το κείμενο, όμως έφτασε η ώρα να το κάνω...

Γράφοντας ΤΟ Γαλακτομπούρεκο, το εννοώ στην κυριολεξία.
(θα πρέπει να ερωτηθούν όσοι είχαν τη τύχη να το δοκιμάσουν, για απλή επιβεβαίωση  του τίτλου)

Ευανθία είναι το όνομα της μητέρας  μου, άρα η συνταγή είναι...δική της, η εκτέλεση είναι δική μου.





Υλικά:

2 Κιλά φρέσκο γάλα
1 ποτήρι του νερού σιμιγδάλι ψιλό
1 1/2 πακέτο μαργαρίνη ή συνδυασμό μαργαρίνης- βουτύρου
2 1/2  ποτήρια ζάχαρη
3 βανίλιες
6 κρόκους αυγών
1 πακέτο φύλλο κρούστας

Σιρόπι  

1 1/2 ποτήρι  ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
1 βανίλια
2-3 κ.σ.μέλι (θυμαρίσιο ή ανθέων, κάποιο αρωματικό ελαφρύ)


Ξεκινάμε βάζοντας το γάλα να ζεσταθεί καλά σε μια κατσαρόλα, προσοχή ...γιατί φουσκώνει.





Ρίχνουμε τη ζάχαρη μαζί με τους κρόκους σε μια μεγάλη κατσαρόλα (τα ασπράδια των αυγών, μπορούμε να τα κάνουμε μια ωραιότατη ομελέτα το επόμενο πρωινό)



 και τα κτυπάμε καλά με το σύρμα μέχρι να "ασπρίσει" το μείγμα,



παίρνουμε με μια κουτάλα λίγο-λίγο το ζεστό  γάλα και το προσθέτουμε στο μείγμα, ανακατεύοντας συνεχώς,




ενώ έχουμε τη κατσαρόλα μας σε σιγανή φωτιά.



Προσθέτουμε τις βανίλιες,



ρίχνουμε το σιμιγδάλι σιγά - σιγά (το ποτήρι να μην είναι εντελώς γεμάτο, ένα -δυο δάκτυλακια κάτω από το χείλος του ποτηριού)

Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να αρχίσει να  κοχλάζει, έως ότου γίνει μια σχετικά σφιχτή κρέμα.



Αφού το κατεβάσουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε μισό πακέτο μαργαρίνη ή ανάμεικτη με βούτυρο...και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί μέσα στην κρέμα μας.




Στρώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας στον πάτο ενός στρογγυλού ταψιού διαμέτρου 36 εκ. (αφού έχουμε βουτυρώσει πρώτα τα ταψί, αλλά και ανάμεσα στα φύλλα.




Αδειάζουμε τη κρέμα μέσα στο ταψί,


διπλώνουμε τα φύλλα που εξέχουν προς τα μέσα...


ότι κομματάκια περισσεύουν τα βάζουμε και αυτά από πάνω, κλείνοντας με τα υπόλοιπα φύλλα και βουτυρώνοντας ανάμεσα τους...









Κόβουμε ότι περισσεύει με ένα ψαλίδι, αλλά κρατάμε μερικά εκατοστά φύλλου περιμετρικά από το ταψί, προκειμένου να μπορέσουμε να τα γυρίσουμε μετά από την εσωτερική πλευρά του. 


Ένα μαχαίρι θα μας βοηθήσει να το πετύχουμε πιο εύκολα...





Τα τρία τελευταία φύλλα δεν τα βουτυρώνουμε, προκειμένου να καταφέρουμε να το χαράξουμε πιο εύκολα...


Χαράζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι όλα τα πάνω φύλλα μέχρι να φτάσουμε στην κρέμα.



Τέλος βουτυρώνουμε και τα τελευταία φύλλα,καθώς και περιμετρικά εσωτερικά του ταψιού, έτσι γίνονται οι τραγανές ...γωνίες γαλακτομπούρεκου !



Έτοιμο για το φούρνο, πάνω - κάτω αντίσταση με αέρα στους 170 βαθμούς,σε προθερμασμένο φούρνο για  περίπου 40-45 λεπτά, έως ότου ροδίσει καλά.

 Με τα υλικά που αναφέρονται πιο πάνω, φτιάχνουμε  ένα σχετικά ελαφρύ σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει.



Όταν βγει από το φούρνο το γαλακτομπούρεκο μας, περιχύνουμε το σιρόπι μας σιγά -σιγά  με μικρές κουταλιές πάνω σε όλο το ταψί...


Το αφήνουμε να κρυώσει χωρίς να το σκεπάσουμε και είναι ...έτοιμο.

Αν μας αρέσει πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη κανέλα πριν το σερβίρουμε και αν θέλουμε κάτι ακόμα πιο "πειραγμένο" βάζουμε και μια μπάλα παγωτό βανίλια μαζί.

Καλή απόλαυση !!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου