Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Ερασιτεχνική θεατρική παράσταση στη Δυτ. Μάνη - " Το αντάμωμα της λευτεριάς " του Γ. Μπόσινα

Γύρω στα μέσα του Αυγούστου έγινε στο χωριό  Θαλάμες η θεατρική παράσταση "Το αντάμωμα της λευτεριάς " του Γ. Μπόσινα  σε σκηνοθεσία Κυριάκου Λιαράκου και τη  φροντίδα της οργάνωσης αυτής της παράστασης,  ανάλαβαν από κοινού οι σύλλογοι Λαγκάδας και Θαλαμών. 

Οι ηθοποιοί ήταν στο σύνολο τους ερασιτέχνες, (πολλοί το έκαναν για πρώτη φορά) αλλά απέσπασαν το μεγαλύτερο χειροκρότημα  του κοινού που είχε μαζευτεί από νωρίς στην πλατεία του χωριού για να παρακολουθήσει την παράσταση.



Τα πέτρινα σπίτια και τα δρομάκια γύρω από την πλατεία της εκκλησίας χρησιμοποιήθηκαν  σαν φυσικό σκηνικό για το έργο και ώσπου να ξεκινήσει η παράσταση, οι ντυμένοι με κουστούμια εποχής  ηθοποιοί περιφερόντουσαν στο χώρο δίνοντας σε εμάς την "αίσθηση" ότι  βρισκόμασταν   στον ίδιο τόπο, αλλά βλέπαμε εικόνες από   άλλο...χρόνο.
















(Η "καλόγρια" είναι της παράστασης, ενώ  ο πάτερ είναι ο αληθινός ιερέας του χωριού )




Ανάμεσα στα άτομα που έπαιζαν στην θεατρική παράσταση ήταν και αρκετοί γνωστοί και φίλοι, πράγμα το οποίο έκανε την υπόθεση ακόμα πιο ενδιαφέρουσα....

Η παράσταση ήταν ερασιτεχνική και με ελεύθερη είσοδο ωστόσο  το αποτέλεσμα της προσπάθειας ήταν ωραιότατο και ο καθένας ατομικά από τους συμμετέχοντες και όλοι μαζί απέσπασαν και το ανάλογο χειροκρότημα σύμφωνα με τα προσόντα που....επέδειξε ο καθένας στη σκηνή. 











(Μανιάτισες μοιρολογίστρες - ηθοποιοί, αλλά και μια αληθινή μαζί τους...)























Σύμφωνα με το κείμενο του συγγραφέα, γίνεται και μια αναφορά στη καταγωγή που έχουν οι Μανιάτες από τους αρχαίους Σπαρτιάτες και ενσαρκώθηκε στο πρόσωπο ενός ένοπλου στρατιώτη που έρχεται στη σκηνή για να το θυμίσει στους σύγχρονους Μανιάτες....

Δεν είμαι ιστορικός για να γνωρίζω 100% αυτή την εκδοχή, αλλά ομολογώ ότι η δύναμη που έβγαζε αυτή η εικόνα και το μήνυμα που ερχόταν μέσα από τα λόγια του ηθοποιού, εμένα προσωπικά με έκαναν να ...βουρκώσω.     



Ο "ρόλος" του υποβολέα ενσωματώθηκε πολύ έξυπνα στο πρόσωπο μιας μαυροφορεμένης μανιάτισας που απλά "υπήρχε" στο σκηνικό και η οποία μέσα στο πανέρι της είχε τα λόγια και τα "μοίραζε" χαμηλόφωνα στους ηθοποιούς όταν αυτό  ήταν αναγκαίο...  




















Την παράσταση βέβαια "έκλεψε" ένας πιτσιρίκος με το μπρίο που απόδωσε το ρόλο του, παρά το νεαρό της ηλικίας του... 



Η θεατρική παράσταση επαναλήφθηκε με επιτυχία 10 περίπου ημέρες μετά την πρώτη παρουσίας της στις Θαλάμες και στην Στούπα. 

Μετά από αυτή την ένθερμη υποδοχή της πρώτης προσπάθειας, πολλοί είναι αυτοί νομίζω που θα περιμένουν με αγωνία την επόμενη χρονιά την επανάληψη της προσπάθειας, είτε ως ...θεατές, είτε ως...πρωταγωνιστές.

4 σχόλια:

  1. Η φωτογραφία του συγγραφέα και στυλοβάτη της παράστασης
    δεν υπάρχει πουθενά. Ατόπημα νομίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ κύριε Μπόσινα θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι διατηρώ ένα προσωπικό blog με μελισσοκομικό κυρίως χαρακτήρα, αλλά επειδή ζω στη Μάνη και αγαπάω τη Μάνη, αναρτώ και άλλα θέματα, όταν όμως έχω και το ανάλογο φωτογραφικό υλικό.Στη συγκεκριμένη παράσταση παραβρέθηκα με την ιδιότητα του θεατή που τράβηξε μερικές φωτογραφίες, κυρίως των φίλων του, που έπαιζαν στην παράσταση και όχι του δημοσιογράφου που καλύπτει επίσημα μια παράσταση.
      Για το λόγο αυτό δεν υπάρχουν φωτογραφίες ούτε του συγγραφέα αλλά ούτε και του σκηνοθέτη.
      Ατόπημα θα ήταν να μην αναφέρω καν το όνομα του.Όμως αφού αναγράφω το όνομα του συγγραφέα στον τίτλο, θεωρώ ότι έχει την τιμή που του αναλογεί.
      Εξάλλου, γράφω στην ανάρτηση μου ότι τα λόγια του κειμένου ήταν που με έκαναν ...να βουρκώσω. Υπάρχει μεγαλύτερη τιμή άραγε για ένα συγγραφέα όταν διαβάζει κάτι τέτοιο από θεατή της παράστασής του ;
      Μετά από μια τέτοια ομολογία, η δημόσια φωτογραφία θα έκανε τη διαφορά ;

      Διαγραφή
    2. Συγνώμη που άργησα να σου απαντήσω. Απόλυτα δεκτή η απάντησή σου και συγνώμη που ήμουν λίγο επιθετικός.
      Το σάιτ σου είναι καταπληκτικό και προβάλλει τις ομορφιές και
      τις πολιτιστικές εκδηλώσεις της Μάνης.Είναι πολύ χρήσιμο
      για όσους ασχολούνται με την μελισσοκομία και σε όσους
      σκέπτονται να ασχοληθούν με αυτή. που για μένα είναι ένας θησαυρός για
      την περιοχή.Ισως σε χρειαστώ και εγώ στο μέλλον για να πάρω πληροφορίες. Θα ήταν μεγάλη μου χαρά να σε γνωρίσω.
      Από 1 Μαίου θα είμαι μόνιμος κάτοικος Λαγκάδας.
      Σε χαιρετώ.

      Διαγραφή
    3. Δεκτή η συγνώμη.Το ύφος γραφής του δεύτερου σχολίου σας, δεν έχει καμία σχέση με το πρώτο...
      Πρόθεση μου ήταν να περιγράψω μια όμορφη παράσταση που έγινε στη Μάνη, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.
      Ευχαριστώ πολύ για την άποψή σας σχετικά με το blog που διατηρώ και εύχομαι να έχετε καλή μόνιμη παραμονή στη Μάνη.

      Διαγραφή