Δευτέρα, 4 Αυγούστου 2014

Εύκολο χειροποίητο παστέλι με μέλι - αμύγδαλα και άρωμα πορτοκάλι

Τι πιο υγιεινό από το να φτιάξουμε παστέλι από το δικό μας μέλι ?


Αρχικά βάζουμε   το σουσάμι  (περίπου 250 γρ. )μέσα σε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και το ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πάρει ένα ελαφρά σκουρότερο χρώμα.θέλει προσοχή να μην καεί το σουσάμι γιατί το σκεύος κρατά θερμοκρασία ακόμα και όταν κατεβάσουμε το τηγάνι από την φωτιά. 


χοντροκόβουμε μερικά αμύγδαλα με το μαχαίρι

 και τα καβουρδίζουμε ελαφρά και αυτά.Ετοιμάζουμε λίγο ξύσμα πορτοκαλιού για άρωμα και έχουμε ήδη ετοιμάσει τις φόρμες που θα βάλουμε το παστέλι γιατί στερεοποιείται  γρήγορα   και δεν έχουμε χρόνο να το κάνουμε στο τέλος, βάζοντας λαδόκολλα στον πάτο της φόρμας που θα μπει το παστέλι.Ρίχνουμε λοιπόν μέσα στο καβουρδισμένο σουσάμι, τα αμύγδαλα, το ξύσμα πορτοκαλιού, και το...μέλι (3-5 κ.σ.)και ανακατεύουμε σε χαμηλή-μέτρια φωτιά μέχρι το μείγμα να σφίξει και να είναι σχετικά συμπαγές.Θέλει προσοχή όμως να μην καραμελώσει και ...πικρίσει το μέλι.

Με γρήγορες κινήσεις το βάζουμε στη φόρμα και με ένα κουτάλι το ισιώνουμε.Κλείνοντας με το φύλλο της λαδόκολλας από πάνω, μπορούμε πιο εύκολα να του δώσουμε το επίπεδο σχήμα που θέλουμε.Όταν παγώσει με ένα μαχαίρι το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να κάνουμε το παστέλι μας, να βάλουμε δηλαδή πρώτα το μέλι να ζεσταθεί και μετά το σουσάμι, αλλά προτιμώ να καταπονείται  το μέλι όσο το δυνατόν λιγότερο.

Με αυτό τον τρόπο δεν έχουμε ένα τραγανό παστέλι αλλά ένα που είναι σχετικά μαλακό, αλλά είναι υπέροχο  γευστικά και φυσικά πάρα πολύ υγιεινό αφού δεν έχει ίχνος ζάχαρης μέσα του.    

2 σχόλια:

  1. Αν κατάλαβα σωστά,η τραγανότητα του παστελιού οφείλεται στη θέρμανση που γίνεται πρώτα στο μέλι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να πω την αλήθεια δεν έχω φτιάξει ποτέ το ...πολύ τραγανό παστέλι που γνωρίζουμε, πιστεύω όμως ότι γίνεται αν ζεστάνουμε πρώτα το μέλι ή το σιρόπι τόσο όσο να γίνει σχεδόν καραμέλα χωρίς να πικρίσει όμως, έτσι όταν πέσει το σουσάμι μετά, να γίνει τραγανό το παστέλι όταν παγώσει...

      Διαγραφή