Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Βιολογική θεραπεία βαρρόα με hopguard

Το hopguard είναι ένα βιολογικό σκεύασμα που γίνεται με βάση τον λυκίσκο και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για την θεραπεία των βαρρόα όλο τον χρόνο.



Σύμφωνα με την εταιρεία παραγωγής του, έχει καλά αποτελέσματα μετά την εφαρμογή του και επιπλέον δεν αφήνει κατάλοιπα στο μέλι.

Διατίθεται σε πακέτα των 50 τεμαχίων και μας χρειάζονται 2 ταινίες για μια δεκάρα κυψέλη.

Επειδή οι ταινίες είναι εμποτισμένες με παχύρρευστο υγρό, καλό είναι να αδειάσουμε το περιεχόμενο του πακέτου σε ένα δοχείο για να μην  το χάσουμε   και μειωθεί έτσι η αποτελεσματικότητα των ταινιών.



Τοποθετώντας μετά σιγά-σιγά τις ταινίες μέσα στις κυψέλες, μπορούμε να δια βρέχουμε με το υγρό πάλι τις ταινίες έως ότου να απορροφηθεί όλο το υγρό του δοχείου από τις ταινίες.  





Καλό είναι να βάλουμε πλαστικά γάντια μιας χρήσης κατά την εφαρμογή της θεραπείας.

Η κάθε ταινία ανοίγει στα δυο και εύκολα μπορούμε να την τοποθετήσουμε στην ράχη των πλαισίων της κυψέλης.







Βάζουμε διαγώνια και σε απόσταση μεταξύ τους 2 ταινίες για μια κυψέλη 10 πλαισίων και μια ταινία για μια παραφυάδα πέντε πλαισίων.  








Οι ταινίες μένουν για 4 εβδομάδες μέσα στην κυψέλη και μετά τις αφαιρούμε.



Το hop Guard το βρήκα στο ελληνικό μελισσοκομικό κατάστημα on line  melissoefodia.gr (60 ευρώ το πακέτο),  αλλά υπάρχει και στο αμερικάνικο site εδώ 

Η διαθεσιμότητα του βέβαια κατά καιρούς έχει ένα θέμα...

Πάντως είναι εύκολο στη χρήση και χωρίς κατάλοιπα,  την αποτελεσματικότητα του θα την δούμε στην πράξη. 

5 σχόλια:

  1. Υπάρχει κάποια ένδειξη για τη δράση του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι ταινίες είναι οι ίδιες και για τις 4 εβδομάδες ή θα πρέπει να αλλάζονται κάθε εβδομάδα;Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οπτικά τουλάχιστον, δεν έχω δει συμπτώματα βαρρόα μετά τη χρήση του (κομμένα φτερά και πόδια, ή εμφανή πάνω στις μέλισσες).Δεν έχω κάνει όμως κάποια άλλη σοβαρή μέτρηση πριν και μετά την εφαρμογή του για να γνωρίζω ακριβώς την δράση του.Μόνο ότι λέει επίσημα η εταιρεία παραγωγής του στο αμερικάνικο site που αναφέρω .Δεν γνωρίζω κάποια άλλη αξιολόγηση του από άλλο επίσημο φορέα.Τέλος, οι ταινίες είναι οι ίδιες και για τις 4 εβδομάδες. Δυο, στο δεκάρι.Ελπίζω η απάντηση να φανεί χρήσιμη....δεν ξέρω κάτι άλλο.

      Διαγραφή
  3. Γνωστός μου είδε σχόλια αναγνωστών σε ξένη ιστοσελίδα και μου μετέφερε ότι χρειάζεται αλλάγή των ταινιών κάθε εβδομάδα και στο διάστημα των 4 εβδομάδων για να είναι αποτελεσματικό.
    Πάντως ευχαριστώ και για την άμεση απάντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν γνωρίζω για τα σχόλια που αναφέρει η ξένη ιστοσελίδα, απλά ακολούθησα τις οδηγίες που αναφέρει η συσκευασία που φαίνεται και στην πρώτη φωτογραφία της ανάρτησης και μπορεί να διαβαστεί αν την κλικάρουμε, εκεί λέει αφήστε τις ταινίες για 4 εβδομάδες....τώρα αν είναι διαφορετικό το αποτέλεσμα αν αλλάζονται κάθε εβδομάδα, πάλι δεν το ξέρω.

      Διαγραφή