Δευτέρα, 25 Αυγούστου 2014

Όταν οι μέλισσες φτιάχνουν "κεντήματα"...

Όταν έγινε ο τρύγος του ...λιγοστού μελιού μας, προέκυψαν μερικά απολεπίσματα καθαρού κεριού.


Έμειναν για μερικές ημέρες μέσα σε ένα σουρωτήρι προκειμένου να στραγγίσουν τα όποια μέλια είχαν μείνει πάνω τους, αλλά και πάλι ολότελα  το μέλι δεν έλεγε να απομακρυνθεί από το κερί...

Σκέφτηκα για να το βάλω πάνω σε κομμάτια αλουμινόχαρτου, μέσα στις κυψέλες για να γλύψουν οι μέλισσες τα τελευταία υπολείμματα μελιού ...και του κόπου τους.

Έτσι και έγινε, ένα απογευματάκι έβαλα τα κεριά πάνω στα πλαίσια μέσα στις κυψέλες και άφησα τις μέλισσες να κάνουν τα υπόλοιπα...

Μετά από λίγες μέρες πήγα να πάρω το καθαρό κερί προκειμένου να το χρησιμοποιήσω  σε κεραλοιφές. 

Οι μέλισσες είχαν ετοιμάσει μια ωραία έκπληξη!

Όχι μόνο είχαν καθαρίσει όλο το κερί από το μέλι που ήταν πάνω του, αλλά το είχαν και "κεντήσει" επιπλέον...Την άμορφη μάζα κεριών την είχαν μεταμορφώσει σε χτισμένη κερήθρα μέσα σε ελάχιστο χρόνο.

Δεν είχαν κάνει γραμμικό χτίσιμο βέβαια, αλλά σε σχέση με αυτό που βρήκαν είχαν δημιουργήσει ένα... κόσμημα.

Βέβαια δεν υπήρχε περίπτωση να αξιοποιηθεί για γέννα ή αποθήκευση έτσι όπως ήταν, οπότε το κερί το πήρα και θα γίνει σύντομα  μια ωραιότατη κεραλοιφή.

Φυσικά το κερί από τα απολεπίσματα  (είναι τα κεριά με τα οποία σφραγίζουν οι μέλισσες το μέλι μέσα στην κερήθρα ) είναι το καλύτερο και το πιο αγνό, άρα και η καλύτερη επιλογή για να κάνουμε τις κεραλοιφές μας μιας και θα είναι για θεραπευτική και καλλωπιστική χρήση από ανθρώπους.

Σε μελλοντική ανάρτηση, οδηγίες για την κατασκευή τους.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου