Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Πως διαχωρίζουμε το ελαιόλαδο από τη μούργα του...

Όσοι είναι ελαιοπαραγωγοί προφανώς γνωρίζουν πως να ξεχωρίσουν το ελαιόλαδο από τα φυσικά κατάλοιπα (μούργα), που μένουν στον πάτο της δεξαμενής στην οποία  φυλάνε το λάδι τους.

Η περιβόητη "μούργα" είναι ένα απολύτως φυσικό κατάλοιπο που αφήνει το ελαιόλαδο μετά από ένα χρονικό διάστημα.

Υπάρχουν μικρές πρέσες που κυκλοφορούν στην αγορά και μπορούν να κάνουν αυτή τη δουλειά με μηχανικό τρόπο, αλλά με την προσθήκη φίλτρων, είτε χάρτινων, είτε υφασμάτινων, εδώ όμως θα δούμε τον...απλό παραδοσιακό  τρόπο, με τον οποίο θα καταφέρουμε να πάρουμε μέχρι και την τελευταία σταγόνα  λαδιού που υπάρχει στη δεξαμενή μας.

Αν υπάρχει κάνουλα στη δεξαμενή είναι σχετικά εύκολο, η μούργα μένει στον πάτο μετά από ένα χρονικό διάστημα με φυσικό τρόπο από μόνη της. Αυτό ποικίλει από μερικές εβδομάδες έως μερικούς μήνες...

Αν όμως το δοχείο μας έχει σταθερό πάτο χωρίς κάνουλα ή θέλουμε να καθαρίσουμε και τα τελευταία λίτρα του ελαιολάδου μας  που στο τέλος ανακατεύονται με την μούργα κάνουμε τα ακόλουθα :

Αδειάζουμε σε μεγάλες λεκάνες τα τελευταία κιλά ελαιόλαδου που δεν είναι καθαρό, αυτό που έχει ανακατευτεί με τη μούργα και φαίνεται θολό, το σκεπάζουμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος και το αφήνουμε για αρκετές μέρες στην ησυχία του.

Μετά θα εκπλαγούμε από το πόσο καθαρό λάδι έχει ανέβει πάλι στην επιφάνεια πάνω από τη μούργα.Με ένα μικρό μπρίκι ή μια κουτάλα, μπορούμε να το βάλουμε καθαρό πια σε μπουκάλια ή όπου αλλού θέλουμε.





 Πάλι όμως θα υπάρχει κάποια ποσότητα λαδιού που θα υπάρχει μέσα στη λεκάνη που δεν θα μπορούμε να την πάρουμε γιατί "θολώνει" την ώρα που προσπαθούμε να το πάρουμε με την κουτάλα...

Δεν πειράζει.

Ρίχνουμε ότι έχει περισσέψει μέσα σε μπουκάλια πλαστικά του νερού.




Τα αποθηκεύουμε πάλι σε σκοτεινό και δροσερό μέρος, μετά από τουλάχιστον 10 ημέρες, όσο μεγαλύτερο το χρονικό διάστημα αναμονής τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα, ανάλογα φυσικά και με την ποσότητα της μούργας που περιέχει το κάθε μπουκάλι, θα έχει καθαρίσει και άλλο λάδι, θα εκπλαγούμε πάλι από την ποσότητα του καθαρού λαδιού που θα προκύψει.

Επειδή δεν είναι εύκολο να το αδειάσουμε, γιατί θα θολώσει πάλι, κάνουμε το ακόλουθο.




Τοποθετούμε το μπουκάλι μας μέσα σε μια πλαστική λεκάνη και με ένα κοφτερό μαχαίρι ...



Τρυπάμε χωρίς κραδασμούς, 1-1,5 εκ. πάνω από το σημείο όπου έχει κατασταλάξει η μούργα...



το καθαρό λάδι θα αρχίσει να τρέχει μέσα στη λεκάνη.




Έως τώρα έχουμε το πώμα του μπουκαλιού βιδωμένο, αυτό δεν επιτρέπει στο λάδι να τρέξει με ροή, μόνο όταν ανεβαίνουν φυσαλίδες αέρα στην επιφάνεια...




 ανοίγουμε σιγά-σιγά λοιπόν και το πώμα και έχουμε έτσι τη ροή που θέλουμε.



Αφαιρούμε το μπουκάλι από τη λεκάνη λίγο πριν η στάθμη του λαδιού φτάσει στο επίπεδο της μούργας.

Φαντάζομαι  εννοείται ότι η όλη "επιχείρηση" καλό είναι να εξελίσσεται μέσα στο νεροχύτη για ευνόητους λόγους...

Μέσα στη λεκάνη μας έχουμε πια μόνο καθαρό λάδι που μπορούμε να το πάρουμε εύκολα.




Ότι μούργα έμεινε στον πάτο από τα τρυπημένα μπουκάλια δεν τη πετάμε.Είναι χρήσιμη και αυτή. 

Όταν θέλουμε να ανάψουμε το τζάκι μας, ρίχνουμε λίγη...μούργα πάνω στα ξύλα και εγένετο ...φως πολύ εύκολα.



Είναι ένα εξαιρετικό φυσικό προσάναμμα χωρίς χημικά πρόσθετα.

Αν το ανακατέψουμε και με λίγο πριονίδι μπορεί να πάρει πιο στερεή μορφή.

Η μέθοδος του "τρύπιου μπουκαλιού" εκτός από το λάδι μπορεί δοκιμασμένα να καθαρίσει και τα τελευταία λίτρα κρασιού που υπάρχουν στο βαρέλι μας.

 Ακολουθούμε ακριβώς την ίδια διαδικασία και έτσι μπορούμε εύκολα να απολαύσουμε το κρασάκι μας μέχρι το τελευταίο ποτηράκι του!!!


8 σχόλια:

  1. Καλά στο είχε γράψει είσαι όαση!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι να πούμε, καμιά φορά έχω μερικές ιδέες που λειτουργούν, κάπου, κάποτε...

      Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ, αλλά για την τάξη των πραγμάτων η σωστή λέξη είναι "ωραία"...θηλυκού γένους είμαι.

      Διαγραφή
  3. με έσωσες ,μολις εκανα αυτην την δουλεια ,και απο τα νευρα μου κοντεψα να πεταξω τον τενεκε,παω να το κανω αμεσως σε ευχαριστω πολυ καλη μου Μαρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, πραγματικά "φτιάχνει" η διάθεση μου όταν διαβάζω τέτοια σχόλια!
      Χαίρομαι αν κάτι που έγραψα βοήθησε κάποιον, έστω και στο ελάχιστο...
      Το ελαιόλαδο είναι φυσιολογικό να έχει κάποια μούργα, αν μάλιστα έχει συσκευαστεί στο δοχείο αμέσως μετά τη παραγωγή του, τότε είναι πολύ πιθανό να μας παιδέψει περισσότερο, αν το αδειάζουμε απευθείας χωρίς τη μικρή κλασική αντλία που εφαρμόζει πάνω στο στόμιο του τενεκέ.
      Με τη μετακίνηση, ανακατεύεται το ελαιόλαδο και η μούργα ανεβαίνει επάνω...
      Με το τρόπο που περιγράφω, μπορούμε να καθαρίσουμε αυτό που μένει στον πάτο μετά την άντληση.
      Ίσως χρειαστεί πιο μεγάλο χρονικό διάστημα αναμονής στο πλαστικό μπουκάλι, αν υπάρχει μεγάλη ποσότητα μούργας στο ελαιόλαδο, όσο λιγότερη, τόσο πιο γρήγορα.
      Μπορούμε να το κάνουμε και δυο φορές, δηλαδή να πάρουμε το πολύ λάδι που θα καθαρίσει τη πρώτη φορά και να μαζέψουμε πάλι όλα τα κατάλοιπα για δεύτερο καθαρισμό.Εγώ το κάνω αυτό και το λάδι από το δεύτερο καθαρισμό που γίνεται μετά από μήνες, το κάνω σαπούνι, στο τέλος πραγματικά βγάζω ελάχιστη μούργα.
      Εύχομαι καλά αποτελέσματα στο εγχείρημα - μούργα τενεκέ!
      Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο!

      Διαγραφή
  4. Πολύ έξυπνη ιδέα να τρυπήσεις το μπουκάλι στο καθαρό σημείο!!! Εγώ προσπάθησα να φιλτράρω τη μούργα με φίλτρο του καφέ αλλά είναι πολύ λεπτό και περνάει ελάχιστο λάδι...
    Ευχαριστούμε πολύ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ που βοήθησε!Είναι κρίμα να πετάς καθαρό ελαιόλαδο επειδή δεν είναι εύκολο να το διαχωρίσεις από τη μούργα του...
      Δουλεύει ο ίδιος τρόπος και για το τελευταίο κρασί που που έχει μείνει στο βαρέλι μας και έχει μπερδευτεί με το παραφινέλαιο που βάζουμε από πάνω για να μην έρχεται σε επαφή με τον αέρα και οξειδώνεται.
      Μόνο που σε αυτή την περίπτωση κάνουμε τη τρύπα στο μπουκάλι, πολύ χαμηλά, ώστε στο τέλος να πετάξουμε το παραφινέλαιο που πάει από πάνω επειδή είναι πιο ελαφρύ, αφού βγάλουμε πρώτα το καθαρό κρασί.

      Διαγραφή