Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Μελισσοκομικό σεμινάριο από τον ΕΛΓΟ "Δήμητρα" στην Καλαμάτα 22-24 Ιουλίου 2015

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά διοργανώθηκε από τον ΕΛΓΟ "Δήμητρα" μελισσοκομικό σεμινάριο στην Καλαμάτα με σημαντική συμμετοχή μελισσοκόμων από τον νομό Μεσσηνίας, στο πρόγραμμα υπάρχει και μια δεύτερη εκπαίδευση στην πόλη της  Κυπαρισσίας από την ίδια εισηγήτρια.

Φέτος υπήρχε μια μικρή  διαφοροποίηση σε σχέση  με πέρυσι, δίνοντας προτεραιότητα για πιστοποίηση παρακολούθησης,  στους επαγγελματίες και κάτοχους μελισσοκομικού  βιβλιαρίου, αλλά φυσικά κανένας δεν αποκλείστηκε από την εκπαίδευση.



Εκπαιδεύτρια του σεμιναρίου ήταν η κ. Μαρία Μπίστη γεωπόνος, η οποία μας ανέλυσε βασικές λειτουργίες των μελισσών και της κυψέλης, τα μελισσοκομικά φυτά και τις ιδιότητες τους, καθώς και διάφορους μελισσοκομικούς χειρισμούς.





Ξεχωριστή αναφορά έγινε για την κρυστάλλωση του μελιού και τον προσδιορισμό του σύμφωνα με τους γυρεόκοκκους που ανιχνεύονται στις χημικές αναλύσεις.



Την τελευταία ημέρα έγινε αναφορά στην νομοθεσία που ισχύει για την συσκευασία και εμπορία του μελιού από παραγωγούς και εμπόρους, καθώς και το τι πρέπει να αναγράφει μια σωστή ετικέτα μελιού.

Το πλήθος  των εκπαιδευομένων ήταν κυρίως άντρες επαγγελματίες μελισσοκόμοι, οι θηλυκές παρουσίες ήταν ελαχιστότατες.


  Στη συγκεκριμένη φωτογραφία φαίνεται ο πρόεδρος του μελισσοκομικού συλλόγου κ. Λάγιος με την κόρη του, οι υπόλοιπες γυναικείες παρουσίες μπορούσαμε άνετα να μετρηθούμε στα δάκτυλα του ...ενός χεριού και να περισσεύουν δάκτυλα στο μέτρημα...

"Ψυχή" της οργάνωσης των σεμιναρίων που οργανώνονται  στο νομό Μεσσηνίας είναι ο προϊστάμενος του οργανισμού "Δήμητρα" στην Κυπαρισσία, ο κ. Τσουμάνης.

  
Πέρα από τις γνώσεις που λίγο πολύ μπορεί να κατέχουν οι παλαιότεροι μελισσοκόμοι, σημαντική είναι η επικοινωνία και η ανταλλαγή απόψεων που γίνεται στα διαλείμματα της εκπαίδευσης μεταξύ συναδέλφων και εκπαιδευτών.

  


Φυσικά στα διαλείμματα χρειάζεται και ένα...κατιτίς για να είναι πιο ευχάριστη η μελισσοκομική κουβέντα, το οποίο οι οργανωτές   είχαν φροντίσει να ετοιμαστεί και να μας περιμένει...


Δυστυχώς όμως δεν είχα μαζί μου φωτογραφική μηχανή την ημέρα που ο κύριος Σωτήρης, τον οποίο αρκετοί αποκαλούσαν "δάσκαλο", έφερε πεσκέσι για τους συναδέλφους, όπως κάθε χρόνο, μια ωραιότατη κηρήθρα με μέλι πορτοκαλιάς.

 Η τρίκιλη και βάλε κηρήθρα η οποία ήταν σφραγισμένη πολύ καλά και από τις δυο πλευρές, μοσχοβολούσε  άνθη εσπεριδοειδών, πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι.

Όνειρο στον ουρανίσκο η κάθε μπουκίτσα !!

Στο τέλος, πήραμε και τις βεβαιώσεις παρακολούθησης της προηγούμενης χρονιάς και ανανεώσαμε το ραντεβού για περισσότερες γνώσεις ...την επόμενη χρονιά.

Καλό καλοκαίρι λοιπόν και...ραντεβού του χρόνου !!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου