Σάββατο, 27 Δεκεμβρίου 2014

Πυροσφράγισμα κυψελών ...στο τζάκι

Ακούγεται λίγο περίεργος ο τίτλος ...αλλά με λίγη υπομονή, γίνεται !
 Πρόσφατα αναβαθμίστηκε ο "στόλος" των πατωμάτων του μελισσοκομείου μας με την αγορά μερικών καινούργιων.

 Τοποθετήθηκε  πριονίδι ανακατεμένο με ξυλόκολλα από την αρχή στις γωνίες τους, για να γίνει πιο στιβαρή η κατασκευή τους και στη συνέχεια μπήκε από πάνω στόκος για καλύτερο φινίρισμα...

Όμως έπρεπε και να πυροσφραγισθούν , αφού διαθέτω επίσημα πλέον και μελισσοκομικό βιβλιάριο και νούμερο.

Την Άνοιξη είχα φτιάξει στα  γρήγορα μια  αυτοσχέδια κατασκευή για να πυροσφραγίσω  τις κυψέλες, λόγω του επικείμενου έλεγχου που θα γινόταν για την έκδοση του βιβλιαρίου.

Η όλη κατασκευή εξηγείται εδώ σε αυτό τον σύνδεσμο.

Το μέταλλο της πυροσφραγίδας ζεσταινόταν τότε ...με τα κάρβουνα,  ανάβοντας μια  φωτιά στο κήπο.Την Άνοιξη  είχα γράψει ότι θα προσαρτήσω σύντομα κάποιο σύστημα με υγραέριο γιατί δεν βγαίνει άκρη με τα κάρβουνα, όμως μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην λες !

Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού!

Πάλι με κάρβουνα έγινε η δουλειά!

Μόνο που έγινε ...συνδυαστικά.

Στο τζάκι.

Αφού καίνε που καίνε τα ξύλα στο τζάκι, γιατί να μην ζεσταίνεται και η πυροσφραγίδα μαζί ?


Υπομονή και χρόνος να υπάρχει.Εντάξει, όχι για μεγάλο αριθμό κυψελών όμως.Θα πρέπει επιπλέον να υπάρχει βεράντα ή μπαλκόνι σχετικά κοντά στο τζάκι και να ζεσταίνεται πολύ καλά το μέταλλο της σφραγίδας.

Βάζουμε τις κυψέλες σε εξωτερικό χώρο, γιατί το καμένο ξύλο...μυρίζει.
Καίμε την σφραγίδα και βουρ γρήγορα για να προλάβουμε πριν παγώσει να σφραγίσουμε 2-3, άντε 4 κυψέλες και.... πάλι από την αρχή.Προσοχή επίσης να μην πάρουμε κανέναν μπροστά μας την ώρα που  θα τρέχουμε με την καυτή σφραγίδα στο χέρι...γιατί τα σημάδια που θα προκύψουν θα μείνουν ανεξίτηλα για μια ολόκληρη ζωή.

Δέκα πατώματα πάντως έγιναν πολύ εύκολα ένα βράδυ, απλά κοιτώντας τηλεόραση μπροστά στο τζάκι και σφραγίζοντας παράλληλα ...στη βεράντα.

Επιπλέον έκανα και μερικά πλαίσια.Όχι εντελώς όπως θα έπρεπε, αλλά για αρχή καλά είναι. Δεν θα γράψω πάλι ότι την επόμενη φορά θα βάλω  φλόγιστρο, γιατί μπορεί να αυτοδιαψευτώ και να χρησιμοποιήσω πάλι το...τζάκι, οπότε δεν βγάζω άχνα και απλά καμαρώνω τα καινούργια πατώματα ευχόμενη του χρόνου να γεμίσουν ...μέλια.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου