Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Τακτοποίηση πλαισίων στην κυψέλη...

Όταν είσαι στα πρώτα μελισσοκομικά σου βήματα, το να τακτοποιήσεις τα πλαίσια μέσα σε μια κυψέλη μοιάζει λίγο με ...Γολγοθά.

Το σημαντικότερο είναι ότι δεν ξέρεις που ακριβώς να  βάλεις τι και όταν σκέφτεσαι πως να το κάνεις και έρχεται η ώρα αυτή, όλο και κάτι δεν γίνεται σωστά και βρίσκεσαι με όλα τα πλαίσια εκτός κυψέλης και τις μέλισσες ολόκληρου  του μελισσοκομείου  να σε έχουν πάρει στο ...κυνήγι.

Δεν είμαι σε θέση να γράφω συμβουλές για μελισσοκόμους, γιατί...χρονικά σαν μελισσοκόμος είμαι κάπου στην τάξη του...δημοτικού.
(από το νηπιαγωγείο έχω πάρει όμως απολυτήριο) 

Όμως ακριβώς επειδή είμαι νέα στο "άθλημα" μπορώ να καταλάβω τον "πόνο" του νέου μελισσοκόμου που αντιμετωπίζει αυτό το θέμα γιατί σχετικά μέχρι πρόσφατα ήταν και για μένα μια σημαντική δυσκολία.

Θεωρητικά, ξέρουμε τι να κάνουμε, αλλά στην πράξη δεν είναι το ίδιο...

Στη θεωρία λοιπόν  γνωρίζουμε ότι βάζουμε το γόνο στη μέση δίνοντας χώρο στη βασίλισσα για να γεννήσει και μετά προς τις άκρες δεξιά και αριστερά βάζουμε τις γύρες και μετά τα μέλια, αυτά!

Ωραία.

Αυτό όμως στην πράξη βγάζει τα μισά πλαίσια εκτός κυψέλης και τις μέλισσες εκτός ...εαυτού με ότι συνέπειες έχει αυτό για εμάς...

Για να μην έχουμε λοιπόν  όλα αυτά, βγάζουμε αρχικά το πρώτο ή το δεύτερο πλαίσιο (προσωπικά  με βολεύει καλύτερα το δεύτερο ) από την άκρη της κυψέλης, πιέζοντας πρώτα όμως με το ξέστρο μας τα διπλανά του πλαίσια ώστε να δημιουργηθεί  ο απαραίτητος χώρος για να μπορέσει να ανασηκωθεί και το τοποθετούμε κάθετα όρθιο στα πλαϊνά της κυψέλης μας προσέχοντας παράλληλα μην έχουμε πάρει και την βασίλισσα μαζί.





Συνήθως δεν κόβει βόλτες στα ακριανά πλαίσια, αλλά καμιά φορά φτάνει και εκεί η χάρη της και καλό είναι να το προσέχουμε.
Εναλλακτικά αν έχουμε στήριγμα για το πλαίσιο το τοποθετούμε εκεί για περισσότερη ασφάλεια.

Εδώ είναι τώρα το σημαντικό, δεν πιάνουμε ένα - ένα πλαίσιο βλέπουμε τι έχει το βγάζουμε έξω και μετά δεν θυμόμαστε που να το βάλουμε...


Βάζοντας για αρχή ένα πλαίσιο με μέλι στην άκρη,    "χτίζουμε" πάλι την κυψέλη μας έχοντας "αέρα" το πλαίσιο που αφαιρέσαμε για να κάνουμε τους χειρισμούς μας.



Βρίσκουμε το επόμενο πλαίσιο που βρίσκεται διαδοχικά στη σειρά προς το κέντρο  της κυψέλης και το τακτοποιούμε ανάλογα βάζοντας το όμως να εφάπτεται με το τελευταίο που έχουμε επιθεωρήσει. 



Πάντα θα υπάρχει έτσι το κενό του πλαισίου που έχουμε αφαιρέσει, απλά σε κάθε μετακίνησή μας αυτό το κενό θα "περπατάει" προς τα εμπρός καθώς θα ολοκληρώνουμε την επιθεώρηση.



Ενοείται    ότι τα πλαίσια θα "κουμπώνουν" απόλυτα μεταξύ τους και δεν θα υπάρχουν μικρά κενά ανάμεσά τους, γιατί θα χάσουμε το κενό που μας δίνει η αφαίρεση του πλαισίου που βρίσκεται εκτός κυψέλης και θα σκοτώνουμε και περισσότερες μέλισσες όταν μετά θα πηγαίνουμε να τα συμπτύξουμε όλα μαζί.



Αν ένα πλαίσιο τώρα στην περιοχή του γόνου έχει μαζέψει μέλια ή γύρες το πάμε στην άκρη μαζί με τις άλλες τροφές, αν έχει συνολικά πολλές τροφές, αφαιρούμε τα πλεονάζοντα πλαίσια και τα δίνουμε σε άλλα μελίσσια που ...πεινάνε περισσότερο και βάζουμε άδεια χτισμένα στη θέση τους για να έχει χώρο η βασίλισσα για να γεννήσει.

Αν ένα πλαίσιο είναι γεμάτο γόνο από την μια πλευρά και άδειο από την άλλη, το περιστρέφουμε στον εαυτό του ώστε η άδεια πλευρά να είναι εσωτερικά προς τη γονοφωλιά.

Το ίδιο ισχύει και με τις τροφές, τα γεμάτα πλαίσια στις άκρες και τα λιγότερο γεμάτα, εσωτερικά προς τα μέσα... για να τα γεμίσουν και αυτά όταν έρθει η ώρα τους.

Αν βρούμε ένα πλαίσιο με πολύ σφραγισμένο γόνο το πάμε προς τις ακριανές θέσεις της γονοφωλιάς και βάζουμε σε πιο κεντρικές θέσεις πλαίσια που έχουν λιγότερο γόνο πάνω τους για να συμπληρώσει και εκεί γέννα η βασίλισσα.

Η βασίλισσα προτιμάει    να γεννά όπου είναι πιο ζεστά, τουλάχιστον στην αρχή της Άνοιξης που μας ενδιαφέρει να αυξήσουμε άμεσα τη γέννα της.

Σημαντικό επίσης είναι και το ανάποδο, αν οι μέλισσες δεν "πατούν" τα πλαίσια, αφαιρούμε πλαίσια.

Πιστεύουμε ότι αν αφαιρέσουμε πλαίσια θα μικρύνουμε την κυψέλη μας... μέγα λάθος που έκανα πολλές φορές στην αρχή.
"Σφίγγοντας" την κυψέλη οι μέλισσες ελέγχουν και ζεσταίνουν  καλύτερα το χώρο τους και η απόδοση της βασίλισσας είναι μεγαλύτερη.

Όλα αυτά βέβαια τα πάμε ανάλογα με την εποχή που έχουμε μπροστά μας, την Άνοιξη δίνουμε περισσότερο χώρο γιατί έχουμε προοπτικές να γεννηθούν άμεσα πολλές μέλισσες και προς το χειμώνα πάλι "σφίγγουμε"   γιατί σταματά η γέννα της βασίλισσας και θα πρέπει να περιορίσουμε   το διαθέσιμο χώρο ώστε να έχουμε ένα καλό ξεχειμώνιασμα για το μελίσσι μας.

Στο τέλος βάζουμε και το πλαίσιο που είχαμε βγάλει έξω,  πίσω στη θέση που πρέπει να είναι και με το ξέστρο μας πιέζουμε όλα τα πλαίσια να συμπτυχθούν μαζί ώστε να μην υπάρχει κάποιο δυσανάλογο κενό μεταξύ τους και φροντίζουμε να υπάρχει χώρος ανάμεσα στα ακριανά πλαίσια και τα πλαϊνά της κυψέλης.



Αν κάποιο πλαίσιο έχει πρόβλημα με τους αποστάτες του, φροντίζουμε να το απομακρύνουμε λίγο από το διπλανό του ώστε να υπάρχει ο απαιτούμενος χώρος για να εργαστούν οι μέλισσες ανάμεσα στα πλαίσια...

Τοποθετούμε τελικά από πάνω το κηρόπανο και έχουμε την συνείδησή μας ήσυχη ότι κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε.

Ελπίζω στις "συμβουλές"  που έδωσα  να μην  έγραψα κάποια σοβαρή ανακρίβεια... γιατί όπως είπα στο δημοτικό της μελισσοκομίας πάω και εγώ ακόμα, αλλά πολλές φορές μπορείς να καταλάβεις καλύτερα κάτι από ένα συμμαθητή σου που θα στο αναλύσει στην "γλώσσα" σου γιατί απλά κατανοεί καλύτερα το θέμα σου, παρά από κάποιον που θα σου κάνει μια σύνθετη ανάλυση γιατί πιστεύει ότι κάποια πράγματα είναι αυτονόητα...

Σε αυτό το Blog απλά καταγράφω τη δική μου μελισσοκομική διαδρομή και μερικά άλλα πράγματα που πιστεύω ότι μπορεί να είναι ...ευχάριστα και χρήσιμα να τα διαβάσει κάποιος, δεν διεκδικώ το...αλάθητο και αν έχουν βοηθήσει έστω και έναν  αυτά που γράφω...πολύ χαρούμενη θα είμαι.

Αν τώρα κατά καιρούς γράφω κάποια "σοφή" συμβουλή, θα είναι με πολύ προσοχή παρμένη από κάποια αξιόπιστη πηγή (μελισσοκομικό σεμινάριο που έχω παρακολουθήσει, site πανεπιστημιακών σχολών, μελισσοκομική επιθεώρηση, βιβλία καταξιωμένων δασκάλων ) και παράλληλα  δική μου προσωπική αναζήτηση και δοκιμή το οποίο βέβαια αναφέρω επιπροσθέτως για όποιον θα ήθελε με δική του προσωπική ευθύνη να το ψάξει λίγο παραπάνω και ότι απλά εγώ το παραθέτω σαν πληροφορία και καταγραφή από τη δική μου μελισσοκομική προσπάθεια...

Διότι και ο πιο  αξιόπιστος επιστήμονας αν σου δώσει μια πληροφορία, θα πρέπει να είσαι σε θέση να την κατανοήσεις πρώτα, μετά να έχεις την ικανότητα να την αξιολογήσεις και στη συνέχεια να την  εφαρμόσεις  σωστά πάνω στα μελίσσια σου προκειμένου να επιτύχεις τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Ευχαριστώ.
     


  

8 σχόλια:

  1. Χαίρομαι πολύ όταν το ακούω αυτό, ιδιαίτερα από κάποιον με μεγαλύτερη εμπειρία.Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπέροχη η ανάρτηση, υπέροχο το Blog, υπέροχη και η άποψη σου για την μελισσοκομία (όπως και η προσωπικότητα που διαφαίνεται πίσω από μια τέτοια άποψη), εύγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι να γράψω ? Μεγάλη μου τιμή να διαβάζω τέτοιες απόψεις για τα κείμενα μου από παλαιότερους στη μελισσοκομία...Ταπεινά, ευχαριστώ πολύ !

      Διαγραφή
  3. Με πρόλαβε ο αρκούδος, ο καφές και τα ούζα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια, αισθάνομαι σαν να ανέβηκα...μελισσοκομική τάξη !!

      Διαγραφή
  4. Tέλειο Blog Μαρία μπράβο!!!Αναλύεις με λεπτομέρεια και σαφήνεια!!!Χαιρομαι που το βρήκα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι αν βρήκες κάτι που κατανοείς εύκολα...και επιπλέον παίρνεις το χρίσμα της πρώτης ...γυναίκας μελισσοκόμου που σχολιάζει σε αυτό το blog!Συγχαρητήρια !!

      Διαγραφή