Τετάρτη, 1 Οκτωβρίου 2014

Αντικατάσταση βασίλισσας - Δυο βασίλισσες στην κυψέλη

Σε επιθεώρηση που έκανα σε μερικές παραφυάδες γύρω στα μέσα Σεπτεμβρίου, βρήκα σε μια κυψέλη κάτι ωραιότατα...βασιλοκέλια...


Όοοπα !

Τι είναι αυτό τώρα ?

Επειδή τα ξαφνικά βασιλοκέλια τα έχω συνδυάσει με την σμηνουργία, έχω ένα έμφυτο φόβο όταν τα βλέπω αναπάντεχα.

Η διάγνωση του μελισσοκόμου πιστεύω ότι μοιάζει λίγο με αυτή του ...γιατρού, άρα έπρεπε να αναλύσω πρώτα τα συμπτώματα  για να καταλάβω  μετά από ποια "ασθένεια" πάσχει η κυψέλη μου. 

Έχουμε και λέμε λοιπόν :

 - Είναι εποχή σμηνουργίας ?

- Όχι, αλλά μήπως αυτή είναι λίγο περίεργη και της ήρθε η όρεξη να φύγει τώρα, φαίνεται μια καλή παραφυάδα...

-Έχει πολλά βασιλοκέλια, που είναι δείγμα σμηνουργίας ?

- Πάλι όχι, 4-5 έχει...

-Το σημαντικότερο, έχει βασίλισσα που γεννάει ? - Βεβαίως, μια φετινή ωραιότατη ...Μεγαλειοτάτη!
(και ωραία γέννα με αυγά ημέρας και σφραγισμένο γόνο)  

Τι έπαθε  αυτή η κυψέλη και τι κάνουμε λοιπόν τώρα ? 


Πέρυσι τέτοια εποχή είχα μια ανάλογη περίπτωση και αφού έβλεπα βασίλισσα να γεννάει μέσα στην κυψέλη και ήταν και τέλη Σεπτεμβρίου...χαλούσα όσα βασιλικά κελιά έβρισκα κάθε φορά που έκανα επιθεώρηση.

Κάποια στιγμή μόλις άρχισε να παγώνει ο καιρός, σταμάτησε να φτιάχνει βασιλοκέλια και πίστεψα ότι ησύχασα...

Αμ δε, μέσα Φεβρουαρίου του ήρθε πάλι η όρεξη, προφανώς δεν του είχε φύγει και ποτέ, θέλοντας να κάνει πάλι νέα βασίλισσα.

Χαλώντας τα βασιλοκέλια το κράτησα μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη για να υπάρχουν περισσότεροι κηφήνες και μετά πια παραδόθηκα στη θέληση του και το άφησα στην ησυχία του να κάνει αυτό που τόσο καιρό προσπαθούσε, προφανώς για τους λόγους που αυτό ήξερε ...καλύτερα.

Όλο αυτό το διάστημα υπήρχε σημαδεμένη βασίλισσα στην κυψέλη που γεννούσε,  μετά από καιρό όταν άφησα να σφραγίσουν επιτέλους τα βασιλοκέλια, βρήκα μια νέα άβαφη βασίλισσα και πουθενά την παλιά βαμμένη. 

Η κόρη είχε διαδεχτεί τη ...μαμά της!

Έτσι λοιπόν για να μην έχω πάλι τα ...περσινά, γιατί προφανώς πρόκειται για αντικατάσταση... αυτό έδειξε η σοβαρή  διάγνωση του...ιατρού - μελισσοκόμου, την άφησα να το κάνει με την ησυχία της (καταστρέφοντας τα μικρότερα  βασιλοκέλια και ταΐζοντας έξτρα το συγκεκριμένο μελίσσι)  από τώρα που έχει ακόμα κηφήνες έξω και όχι μέσα στην καρδιά του χειμώνα.


Πράγματι, στην τελευταία επιθεώρηση που έκανα βρήκα τη φετινή βασίλισσα να γεννάει, ένα βασιλοκέλι κανονικά ανοιγμένο από πάνω στην κορυφή,
 δείγμα ότι γεννήθηκε κανονικά βασίλισσα, και 2-3 άλλα που ήταν φαγωμένα από τα πλαϊνά... δείγμα ότι η μεγάλη αδελφή που γεννήθηκε πρώτη...ξεπάστρεψε τις μικρότερες αδελφούλες για να μείνει μόνο αυτή ...και η μαμά της !

Όταν θα έρθει η ώρα, θα βγει να βρει...νέα αγόρια στους αιθέρες και για ένα διάστημα θα βασιλέψουν μάνα και κόρη μαζί...

Μετά, αναπόφευκτα θα δοθεί τόπος στα νιάτα και θα μείνει μόνο η καινούργια βασιλοπούλα να συνεχίσει μόνη πια μέσα στην κυψέλη... 

και η ζωή συνεχίζεται όπως γίνεται και στα ...παραμύθια και ζήσανε αυτές καλά και ...εμείς ...καλύτερα !Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου