Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Αυτοσχέδια κατασκευή για συρμάτωση πλαισίων με ανταλλακτικό από κιθάρα

Στο εμπόριο μπορεί κανείς να βρει  αρκετές συσκευές που βοηθούν στο να περάσουμε εύκολα το σύρμα στο πλαίσιο.

Το κόστος ποικίλει και η ποιότητα τους επίσης.
 Στην ερώτηση ποια είναι η καλύτερη, είναι θέμα γούστου η επιλογή ανάλογα τι βολεύει τον καθένα και τι είναι διατεθειμένος να πληρώσει  κανείς.
Προσπαθώντας (πάλι!) να μειώσω το κοστολόγιο, βρήκε η ακόλουθη κατασκευή!



Κομμάτια από παλιά ξύλα , ένα ανταλλακτικό για κούρδισμα κιθάρας, βίδες και μια κουβαρίστρα.... Αρχικά παίρνουμε  τα πιο μεγάλα κομμάτια ξύλου  οριοθετώντας  το πλαίσιο πάνω στην επίπεδη σανίδα που έχουμε για βάση της όλης κατασκευής και τα στερεώνουμε με βίδες.




Στην δεξιά πλευρά στερεώνουμε τα πιο μικρά ξύλα , αλλά ελαφρά πιο μέσα για να μπαίνει το πλαίσιο σφηνωτά 


 και να καμπυλώνει ελαφρά από την μια πλευρά του. Αυτό θα μας δώσει καλύτερο τέντωμα στο σύρμα όταν το βγάλουμε μετά. Επίσης προσέχουμε που θα στερεώσουμε τα ξύλα στη δεξιά πλευρά να μην φράζουν τις τρύπες που θα περνάει το σύρμα.
Το ανταλλακτικό  για το κούρδισμα κιθάρας στερεώνεται στην ευθεία της τελευταίας τρύπας κάτω δεξιά και για να έχουμε μεγαλύτερο κύκλο περιστροφής έβαλα μια …κουβαρίστρα με μια πρόκα για να αγκιστρώνω το σύρμα κατά το τράβηγμα.
Καρφώνουμε από ένα καρφάκι στη δεξιά πλευρά του πλαισίου, πάνω και κάτω  στα άκρα και περνάμε το σύρμα αρχικά από την πρώτη  κάτω  δεξιά τρύπα του πλαισίου
( έχουμε πρώτα περάσει καψούλια στις τρύπες)

Και εναλλάξ με χαλαρές κινήσεις όπως περνάμε τα κορδόνια μας καταλήγουμε στην τελευταία πάνω δεξιά τρύπα όπου και στερεώνουμε την άκρη του σύρματος στο κοντινό του καρφάκι.


Την άλλη άκρη του σύρματος μετά την έξοδο του από το πλαίσιο την στερεώνουμε στην πρόκα που βρίσκεται πάνω στην κουβαρίστρα.


Τώρα αρχίζουμε να παίζουμε  μουσική!
Με το αριστερό χέρι ταλαντώνουμε τα σύρματα













και με το δεξί στρίβουμε τη βίδα για να κουρδίσει.

Ωχ! Συγνώμη, τεντώσει ήθελα να πω. Σε λίγο θα μοιάζει με άρπα.

Με προσοχή όμως γιατί σε υπερβολικό τέντωμα ή τσάκισμα το σύρμα …σπάει.
Με ένα κοφτάκι κόβουμε το σύρμα στην κάτω έξοδο του 
 σε σημείο που να είναι αρκετό ώστε με μια πένσα να το γυρίσουμε χωρίς όμως να χαλαρώσουμε το τέντωμα και να το στερεώσουμε στο κάτω καρφάκι που είχαμε βάλει.

 Κόβουμε το σύρμα που περισσεύει  γύρω από τα καρφάκια και είναι έτοιμο!



































Το σύστημα με το κούρδισμα με βόλεψε πολύ καλά τον πρώτο καιρό, τα χέρια μου ήταν ελεύθερα να δουλέψουν χωρίς να με νοιάζει αν χαλαρώσει το τέντωμα.

 Στην πορεία όμως είδα ότι με λίγη εξοικείωση μπορούσα να τεντώνω απευθείας το σύρμα
(χωρίς να το περάσω από το "κουρδιστίρι-κουβαρίστρα" )  με το αριστερό μου χέρι ενώ ταυτόχρονα  με το δεξί μου κρατούσα ‘κόντρα’ στο ρολό με το σύρμα που ήταν στερεωμένο στη βάση.



Το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο, είναι θέμα γούστου που λέγαμε και πιο πάνω με πιο τρόπο  προτιμάει να δουλεύει  κανείς….

Στην αρχή προσπαθούσα να τεντώσω τα σύρματα με μια πένσα και το αποτέλεσμα ήταν λίγο …τραγικό , άσε που ήθελα μισή ώρα για να φτιάξω ένα.
 Μια μέρα ταλαντώνοντας ένα πλαίσιο έβγαζε έναν μουσικό άγαρμπο ήχο και μου ήρθε η ιδέα για το κούρδισμα κιθάρας.

Μπορεί να υπάρχουν άλλοι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για συρμάτωμα αλλά  εγώ τώρα το έχω συνηθίσει και δεν το αλλάζω με τίποτα!              
       

4 σχόλια:

  1. Όλα τα λεφτά τα κλειδιά της κιθάρας. Εξαιρετικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο το οποίο κάνει και...το ποδαρικό στο καινούργιο μου blog! Να είναι καλότυχο.

      Διαγραφή
  2. Θα σε βολέψει κι ενας σφιγκτήρας στην αριστερή πλευρά του πλαισίου και μια μανιβέλα στο καρούλι. Δες μια δικιά μου διάταξη: http://melissocomiko.blogspot.gr/2014/02/blog-post_9.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ καλή η ιδέα για τη μανιβέλα στο καρούλι, θα προσθέσω μια σύντομα... και ο σφιγκτήρας καλός είναι, αλλά βολεύομαι με τα τακάκια ξύλου που είναι πιο μέσα από το πλαίσιο, όπου πιέζοντας το ξύλο με τα χέρια κατά την τοποθέτηση, κάνουν τη δουλειά του σφιγκτήρα χωρίς επιπλέον κινήσεις...
      Ευχαριστώ για το σχόλιο και την ανταλλαγή...πατεντών.

      Διαγραφή