Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Πυροσφραγίδα-αυτοσχέδια κατασκευή

Σε γενικές γραμμές μου αρέσει να αυτοσχεδιάζω και να κατασκευάζω διάφορα πράγματα με ότι υλικά έχω διαθέσιμα την εκάστοτε στιγμή.
Όταν ήρθε η...αγία στιγμή να αποκτήσω μελισσοκομικό βιβλιάριο και έπρεπε να πυροσφραγίσω αναγκαστικά τις σχετικά  λίγες κυψέλες μου, χρειαζόταν  να βρω μια γρήγορη λύση.Καλό επίσης θα ήταν να γινόταν και με το πιο οικονομικό τρόπο.
Μια κανονική πυροσφραγίδα κοστίζει γύρο στα 80-100 ευρώ.Έτσι λοιπόν με ότι παλιοσίδερα είχα στην αποθήκη και με τη βοήθεια μιας μέγγενης, ενός τροχού και ενός τρυπανιού, έχουμε το ακόλουθο...έργο τέχνης,
το οποίο όμως κάνει τη δουλειά του μια χαρά, σε σχέση πάντα με το κόστος  του βέβαια!
Για αρχή, με τη  βοήθεια της μέγγενης και του τροχού ,κόβουμε μια σχετικά λεπτή λαμαρίνα  και πιέζουμε τα άκρα της ώστε να συγκρατούν τα γράμματα στη θέση τους,αλλά ελάχιστα λίγο πιο κάτω στο ύψος ώστε να "γράφει" μόνο ο κωδικός όταν πιέζουμε την σφραγίδα στο ξύλο.
Ανοίγουμε τρύπες με το τρυπάνι δεξιά και αριστερά  και προσαρμόζουμε δεύτερη λάμα μετάλλου από την πίσω πλευρά για να είναι πιο σταθερό και να μην σκεβρώνει εύκολα.
  Πάνω σε αυτή την κατασκευή δημιουργούμε ένα Π από άλλα λαμάκια   για να "δέσει" καλύτερα το όλο σύστημα.Το δέσιμο εδώ έγινε με βίδες, αν υπάρχει ηλεκτροκόλληση ,γίνεται και έτσι.
Έγινε και μια τρύπα με το τρυπάνι για να στηριχτεί μια ντίζα για χειρολαβή.
  Βίδωσα και μερικά χοντρά παξιμάδια στην πίσω πλευρά της λαβής για να έχει καλύτερο πιάσιμο στο χέρι.
Τέλος έχουμε  ένα "είδος "πυροσφραγίδας  που με λίγη υπομονή μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας  σε σχετικά όμως μικρό αριθμό κυψελών, γιατί θέλει χρόνο για να ζεσταθεί το μέταλλο και για παραμείνει ζεστό όσο χρόνο το δουλεύουμε.
Κάνουμε δηλαδή ότι έκαναν παλιά στην ...άγρια δύση όταν ήθελαν να σφραγίσουν τα γελάδια τους!
Ανάβουμε φωτιά στον κήπο και ελέγχουμε  δοκιμαστικά το χρόνο που χρειάζεται να κρατήσουμε τη σφραγίδα πάνω στο ξύλο ώστε να είναι αρκετό το βάθος του καψίματος πάνω στη κυψέλη.
Μια παλιά σανίδα είναι ότι πρέπει για αυτή τη δουλειά και φυσικά ζεσταίνουμε σε τακτά  διαστήματα τη σφραγίδα όταν δεν "γράφει" πια καλά πάνω στο ξύλο.

Για το αρχικό πυροσφράγισμα καλά ήταν, στο μέλλον όμως θα πρέπει να προσαρτήσω ένα φλόγιστρο ,γιατί με τις φωτιές στον κήπο δεν παλεύεται η κατάσταση και πάνε και χαμένα τα κάρβουνα μετά!   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου