Τετάρτη, 23 Απριλίου 2014

Μεταφορά βασιλικού κελιού για εμβολιασμό

Σε μια κυψέλη που είναι ορφανή μπορεί να δημιουργηθούν πολλά βασιλικά κελιά.
Μπορούμε να τα χωρίσουμε και να δημιουργήσουμε νέες παραφυάδες, αφήνοντας βέβαια και 1-2 στην αρχική ορφανή κυψέλη για να βγάλει καινούργια βασίλισσα.

Όταν όμως έχουμε σε άλλο χώρο την κυψέλη που έχει τα κελιά και σε άλλο μέρος την υποψήφια κυψέλη που θέλουμε να μπολιάσουμε , πρέπει να τα μεταφέρουμε με ασφάλεια για να έχουμε πιθανότητες για ένα καλό αποτέλεσμα.

Χθες χρειάστηκε να γίνει κάτι τέτοιο, για να εξασφαλίσω την κάθετη φορά του βασιλικού κελιού το κάρφωσα με οδοντογλυφίδες πάνω σε ένα κομμάτι φελιζόλ το οποίο  είχα βάλει μέσα σε ένα πλαστικό κουβαδάκι.


Για να στέκεται σταθερό το όρθιο φελιζόλ, στον πάτο του δοχείου είχα βάλει 2-3 ακόμα μικρότερα κομμάτια σφηνωτά.Όλο το κατασκεύασμα τυλίχτηκε με μια πετσέταπου καλό είναι να την βρέξουμε και με λίγο νερό για υγρασία.
Έτσι εξασφαλίζουμε την σταθερά κάθετη μεταφορά του κελιού που είναι αναγκαία συνθήκη για να παραμείνει  ζωντανή η βασίλισσα  και την προστασία του επίσης από τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.  

Η εγχείρηση- επιχείριση έγινε , με τη μεταφορά του βασιλικού κελιού  για 3-4 χιλιόμετρα με το αυτοκίνητο σε γειτονικό μελισσοκομείο, τώρα μένει να δούμε αν και  ο "ασθενής" επιβίωσε της  μεταφοράς!   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου