Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2017

1 ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ - ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΥΤ. ΜΑΝΗΣ

Στο γραφικό λιμανάκι του Άγιου Νικολάου Δυτ. Μάνης στις 16/17-9-2017 έγινε το πρώτο φεστιβάλ τέχνης και μουσικής.

Για δυο ημέρες το παραδοσιακό ψαροχώρι έζησε σε διαφορετικούς ρυθμούς, πλημμύρισε από ήχους και χρώματα, ξαφνιάζοντας ντόπιους  και επισκέπτες.

Εκδηλώσεις, εκθέσεις, ομαδικές και ατομικές δραστηριότητες, μπάντες με διαφορετικά είδη μουσικής, το πρόγραμμα ποικίλο  και το ρεπερτόριο πλούσιο.

 Όσοι είχαν την τύχη να βρεθούν αυτό το διήμερο στον Άγιο Νικόλαο έζησαν πολύ όμορφες στιγμές με φόντο τα πέτρινα παραδοσιακά σπίτια και τα ψαροκάικα του λιμανιού.  Μουσικές μπάντες σε διαφορετικά σημεία του χωριού όλη τη διάρκεια του διημέρου ψυχαγωγούσαν τους επισκέπτες δημιουργώντας  μικρές εστίες χορού με το ωραιότερο φυσικό σκηνικό...

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εκτός από τέχνη και μουσική, είχε ποικιλία, ξεκίνησε με μια όμορφη πρωινή ποδηλατοδρομία από τον Άγιο Νικόλαο ως τη Τραχήλα... Πιτσιρικάδες με συνοδεία μεγαλύτερων ατόμων,  αλλά και ανεξάρτητοι ενήλικες πήραν θέση στην αφετηρία βγάζοντας τις απαραίτητες αναμνηστικές φωτογραφίες λίγο πριν ξεκινήσουν τη βόλτα τους δίπλα στην ακτογραμμή...

αφήνοντας πίσω τους τον Άγιο Νικόλαο να "χουζουρεύει" εκείνο το σαββατιάτικο πρωινό του Σεπτέμβρη πήραν το μοναδικό δρόμο που οδηγεί στη Τραχήλα...μια εντυπωσιακή διαδρομή 6-7 χιλ. που όλοι οι ποδηλάτες λατρεύουν...

πλέον αρκετά διάσημη εκτός συνόρων, αφού επιλέχθηκε  την προηγούμενη χρονιά από την παραγωγή του νορβηγικού sorvivor ως τόπος για να γίνουν οι αγώνες ποδηλάτου των επίλεκτων αθλητών τους.

Στον ακόλουθο σύνδεσμο από το 33 min. μπορείτε να δείτε τα γυρίσματα της νορβηγικής τηλεόρασης  ...
εδώ

Το φεστιβάλ  Άγιου Νικολάου φυσικά δεν είχε ευρωπαϊκή τηλεοπτική κάλυψη είχε όμως την απόλυτη υποστήριξη και προστασία της εθελοντικής ομάδας "Γαία" για κάθε απρόοπτο που τυχόν θα παρουσιαζόταν. 

Η "Γαία" είναι μια τοπική ομάδα πρότυπο, που συνδράμει αποτελεσματικά σε κάθε μικρή ή μεγάλη περίπτωση ανάγκης,  ευελπιστώ κάποια στιγμή στο μέλλον να κάνω ένα σχετικό αφιέρωμα για τη δράση της.
Το φεστιβάλ εκτός από ποδηλατικές διαδρομές είχε και εκθέσεις με έργα τέχνης, μάλιστα ο χώρος έκθεσης τους ήταν μια "πρωτοποριακή" επιλογή...ένα παλιό πέτρινο σπίτι το οποίο είναι επισκευασμένο ως προς τη στατικότητα  του κτηρίου αλλά όχι  ολοκληρωτικά επισκευασμένο ως προς τη τοιχοποιία του, το γεγονός αυτό λειτούργησε σαν σκηνικό και έκανε το συνολικό αποτέλεσμα ακόμα πιο ενδιαφέρον...
έγιναν μάλιστα "ευφάνταστες" και πρακτικές παρεμβάσεις προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση των επισκεπτών...Ήταν μια έκθεση όπου τα έργα αλλά και ο χώρος που βρίσκονταν ήταν  εξίσου ενδιαφέροντα για παρατήρηση και αξιολόγηση.
Νωρίς το απόγευμα η ομάδα των TINPANISTAS έκανε την εμφάνιση της προκαλώντας την περιέργεια του κόσμου που παρακολουθούσε.

Αυτό το ιδιαίτερο  και πρωτότυπο ερασιτεχνικό γκρουπ κρουστών που απαρτίζεται από άτομα που διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή, παίζει μουσική με μη συμβατικά μουσικά όργανα...όλα τα "όργανα" τους είναι ιδιοκατασκευές από παλιά μεταλλικά και πλαστικά αντικείμενα...
τενεκέδες, μπετόνια, κουβάδες κάθε λογής δοχείο...η ηλικία, το επάγγελμα  και η εθνικότητα των μελών της μπάντας ...ποικιλότατη, μια συνύπαρξη που εντυπωσιάζει.

το συνολικό  αποτέλεσμα  κέρδισε τις εντυπώσεις και το θερμό χειροκρότημα των θεατών. Παράλληλα με τις μουσικές εκδηλώσεις, σε διάφορα σημεία του χωριού υπήρχαν και πάγκοι για ψώνια...
με χειροποίητα είδη για όλα τα γούστα...
και όχι μόνο...


ακόμα και βιολογικό μέλι...Το συνολικό πρόγραμμα του φεστιβάλ μπορείτε να το δείτε εδώΤο φεστιβάλ λοιπόν είχε ακόμα  και κυνήγι θησαυρού...και για μικρούς και για μεγάλους και στα ελληνικά και στα αγγλικά!
Με τις οδηγίες ανά χείρας οι ενδιαφερόμενοι έτρεξαν σε όλο το χωριό αναζητώντας ...το "θησαυρό" σε κάθε γωνία του.Όταν γράφω "έτρεξαν", κυριολεκτώ, οι ακόλουθες φωτογραφίες από τους  "κυνηγούς θησαυρού" το αποδεικνύουν περίτρανα... 


Όλα γίνονταν ταυτόχρονα...στον ίδιο χώρο, τα "γρήγορα" μαζί με τα "απαλά"...όσο το σούρουπο ερχόταν οι εικόνες εναλλάσσονταν γλυκά...
οι επισκέπτες απολάμβαναν το δείπνο τους πάνω στο κύμα... στο γραφικό λιμανάκι του Αγίου Νικολάου...

περιμένοντας τη συνέχεια των εκδηλώσεων...παραδοσιακοί χοροί...

πιο μοντέρνα...πιο ήσυχα ...λίγο πιο έντονα...

λίγο πιο χαλαρά...

κάθε γωνιά και μια διαφορετική επιλογή για όλες τις ηλικίες και όλα τα γούστα.
ο καιρός σύμμαχος, οι βραδιές υπέροχες, το "σκηνικό" μοναδικό, η εμπειρία για όσους βρέθηκαν αυτές τις ημέρες στον Άγιο Νικόλαο, πιστεύω ότι θα τους μείνει αξέχαστη  στη μνήμη τους για αρκετό καιρό.  Το φεστιβάλ είχε και άλλες εκδηλώσεις που δεν κατάφερα να καλύψω φωτογραφικά, λόγω αυξημένων οικογενειακών υποχρεώσεων που έχω το τελευταίο διάστημα.

 Προσπάθησα να καταγράψω ότι μπορούσα περισσότερο, θέλοντας να αποδώσω το "κλίμα" που δημιουργήθηκε αυτό το διήμερο στον Άγιο Νικόλαο.Ίσως σε κάποιους να μην άρεσε κάτι, ίσως οι επιλογές να μπορούσαν να είναι διαφορετικές, το συνολικό αποτέλεσμα πάντως ήταν όμορφο και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσους δούλεψαν για να υλοποιηθεί.

Του χρόνου, όταν με το καλό γίνει το δεύτερο  φεστιβάλ θα είναι ακόμα καλύτερο και σίγουρα θα έχει περισσότερο κόσμο.

Όσοι έζησαν την εμπειρία είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές για τη καθιέρωσή του ως μόνιμο πια γεγονός στη Δυτική Μάνη.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου